■ Το όμορφο λιβάδι με τις παπαρούνες δεν έχει σχέση με το κείμενο, αλλά επιλέχθηκε ως μία ιδανική, αγχολυτική οπτική επένδυση.
■ Η δημοσιογραφία μπορεί να σε οδηγήσει παντού. Στα σαλόνια, στα αλώνια, στα ελβετικά καντόνια, μαέστρο σε τρομπόνια και σε αιώνια καταφρόνια.
Σήμερα το τεμάχιον είναι ιστορικόν. Η έμπνευση του αντλήθηκε από την ζείδωρον πηγή του πολέμου, ο οποίος είναι ο αναγνωρισμένος πατήρ πάντων (κατά τον Ηράκλειτο). Ο ραδιοφωνικός σταθμός Reichssender Hamburg ήταν ένα επικοινωνιακό εγχείρημα ενός πολυπράγμονα ανθρώπου των ΜΜΕ, της εξουσίας και του εθνικοσοσιαλισμού: του δρα Γκέμπελς. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου οι αντίπαλοι του Ράιχ μπορούσαν να συντονιστούν με αυτόν στα βραχέα κύματα (οι Αμερικανοί) και στα μεσαία (οι Εγγλέζοι)...
Γιατί τον άκουγαν; Διότι ο δρ Γκέμπελς, επειδή ήθελε να συγκεντρώσει μεγάλη ακροαματικότητα στις εχθρικές προς τον Άξονα χώρες, είχε τη φαεινή ιδέα να μεταδίδει (στα αγγλικά) στοιχεία, αναφορές και αφηγήσεις αναφορικά με τη μοίρα αγνοούμενων στρατιωτών των Συμμάχων. Ήσουν από τη Γιούτα των ΗΠΑ και ήθελες να μάθεις τι απέγινε με τον 18χρονο ανιψιό σου που χάθηκαν τα ίχνη του κάπου στην Ευρώπη; Συντονιζόσουν με το Reichssender Hamburg και κάτι μπορεί να άκουγες. Το ίδιο ίσχυε και για τους συγγενείς των Βρετανών στρατιωτών που αγνοούνταν. Περίμεναν αλήθειες από τον εχθρό.
Ακροαματικότητα
Φυσικά, μαζί με τα νέα του στιλ «ο Μπράντλεϊ ζει, είναι μια χαρά, στο Νταχάου περνάει φίνα και παίζει κρίκετ με τα Ες Ες», οι δύσμοιροι οι συγγενείς άκουγαν και καντάρια προπαγάνδας. Πολλοί από τους «δημοσιογράφους» που αναλάμβαναν να περάσουν το μήνυμα του Αδόλφου στις μάζες των αγγλόφωνων εχθρών ήταν γεννημένοι στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία και τύγχαναν γκαραντί ναζιστές και γκάγκαροι φασίστες. Το παρατσούκλι τους ήταν «Λόρδος Χόου Χόου».
Ο πιο γνωστός όλων των «Λόρδων Χόου Χόου» ήταν ο Ουίλιαμ Τζόις. Είχε πολλές υπηκοότητες και εθνικότητες αυτός ο άνθρωπος και συνάντησε τη μοίρα του εξαιτίας της τελευταίας. Ήταν και Αμερικανός πολίτης και Ιρλανδός και Βρετανός και Γερμανός (εξ απονομής, ένεκα εγγραφής στο κόμμα του Χίτλερ).
Η εκπομπή του έκανε στράκες στη Μ. Βρετανία. Είχε 6.000.000 καθημερινούς και 18.000.000 περιστασιακούς ακροατές! Το τελευταίο ραδιοφωνικό σόου του το έδωσε στις 30 Απριλίου 1945, την ημέρα που έπεφτε το Βερολίνο. Ο ίδιος ήταν ντίρλα στο μεθύσι και έκλεισε την εκπομπή με ένα «Χάιλ, Χίτλερ, και αντίο σας»!
Οι Βρετανοί, μεταπολεμικά, τον καταδίκασαν σε θάνατο και τον απαγχόνισαν στις 3 Ιανουαρίου 1946. Ήταν 39 ετών.
Παναγιώτης Λιάκος
(Εφ. Δημοκρατία -13/06/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.