►Ετοιμάζεται νέο «ψαλίδι» 20% στις αποδοχές των στρατιωτικών από το επόμενο έτος.
►Ελάχιστη η διαθεσιμότητα μέσων στις τελευταίες δύο ασκήσεις, «Καταιγίδα» και «Ηνίοχος».
►Διέρρευσε από την κυβέρνηση ότι οι νέες μειώσεις είναι αναγκαίες για να αποφευχθούν οι απολύσεις.
►Απελπισμένοι οι πάλαι ποτέ ευέλπιδες.
Νέες περικοπές-σοκ φαίνεται πως έρχονται το 2014 για τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί, με απόφαση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, φαίνεται να καταλήγει σε καινούργιες μειώσεις κατά 20%! Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, το επόμενο έτος πρέπει να γίνει περαιτέρω μείωση δαπανών, λόγω νέου μισθολογίου, για ένστολους, ύψους 88.200.000 ευρώ, καθώς και αντίστοιχη μείωση συντάξεων ένστολων, ύψους 161.800.000 ευρώ.
Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν άλλα ....5.900.000 ευρώ το 2015 και 5.100.000 ευρώ το 2016, τα οποία θα εξαθλιώσουν πλήρως το σύνολο των στελεχών των Ε.Δ., το εισόδημα των οποίων έχει μειωθεί κατά 50% από το 2010.
Επιπλέον, με βάση την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που εκδόθηκε στις 31 Μαΐου, ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2014 είναι στην κυριολεξία πετσοκομμένος σε σχέση με φέτος. Συγκεκριμένα, θα είναι 2,38 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 ήταν 2,64 δισ. ευρώ. Δηλαδή, υπάρχει μείωση της τάξης του 9,8%. Πιο δραματικά είναι τα δεδομένα για τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς, ενώ κατά το τρέχον έτος το υπουργείο είχε στη διάθεσή του 750.000.000 ευρώ, το 2014 θα έχει 583.000.000 ευρώ. μείωση δηλαδή της τάξης του 22,3%.
ΔΑΠΑΝΕΣ. Την ώρα που η γειτονική Τουρκία αυξάνει κατακόρυφα τις αμυντικές της δαπάνες, επιδεικνύοντας προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, τα εγχώρια εξοπλιστικά προγράμματα εκμηδενίζονται, υπό το βάρος των μνημονιακών υποχρεώσεων και των... αμαρτιών κατασπατάλησης του παρελθόντος. Οι ημέρες των «τροφαντών αγελάδων» παρήλθαν ανεπιστρεπτί, αλλά δυστυχώς σήμερα η χώρα έχει περάσει στην ακριβώς αντίπερα όχθη. Δεν διαθέτει καν τα στοιχειώδη για τη θωράκισή της και, παράλληλα, υποβαθμίζει το αξιόμαχο του στρατεύματος, ανακοινώνοντας διαρκείς μισθολογικές μειώσεις.
Δεν θα πρέπει να παρακάμπτεται και το αυξημένο κύμα φυγής αξιόμαχων στελεχών, που αποχώρησαν από τα τρία Όπλα για να προλάβουν τα συνταξιοδοτικά χειρότερα, με αποτέλεσμα η σημερινή πραγματικότητα να προκαλεί κυριολεκτικά δέος για τον βαθμό της στρατιωτικής ικανότητας της Ελλάδας.
ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Η εξέλιξη με τις επερχόμενες μειώσεις, εφόσον τελικά υλοποιηθούν, θα αποτελέσει ενδεχομένως την αρχή του τέλους για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, όπως τουλάχιστον τις ξέραμε μέχρι πριν από την οικονομική κρίση, και σε κάθε περίπτωση θα λάβει χαρακτηριστικά τραγωδίας. Άλλωστε, οι περικοπές που έχουν υποστεί από το 2009 τα στελέχη των Ε.Δ. ξεπερνούν κάθε λογική και θα υπάρξουν συνέπειες σύντομα και στο επιχειρησιακό κομμάτι του στρατεύματος. Οι στρατιωτικοί έχουν υποστεί μέσα σε τρία χρόνια περικοπές στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 31,88% και φθάνουν έως 50% και πλέον, ανάλογα με τον βαθμό και την οικογενειακή κατάσταση! Πρόκειται για ασύλληπτα ποσοστά, που έχουν κυριολεκτικά «διαλύσει»» την ψυχολογία τους.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Εν τω μεταξύ, με το νέο μισθολόγιο, που θα ισχύσει από το 2014, τα στελέχη θα πληρώνονται στον διοικητικό βαθμό που φέρουν και πιθανότατα θα καταργηθεί το επίδομα εξομάλυνσης. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθεια έτσι ώστε το καινούργιο ειδικό μισθολόγιο να προσεγγίζει τις τρέχουσες αποδοχές, φυσικά με τον φέροντα διοικητικό βαθμό και προφανώς με ένα επιπλέον επίδομα, ώστε να καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος η διαφορά. Η τελική μορφή του νέου ειδικού μισθολογίου αναμένεται να προκύψει μετά τον Σεπτέμβριο, οπότε θα έχει κατά μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει και η οικονομική κατάσταση για το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή το κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι του έτους. Σε περίπτωση που χρειασθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα στο τέλος του έτους, τότε φυσικά θα έχουμε περαιτέρω μειώσεις των μισθών, που, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα κυμανθούν μεταξύ 20% και 30%.
Επιβίωση με δανεικά
Το 48% των στρατιωτικών δεν μπορεί πλέον να βγάλει τα έξοδα ούτε του μισού μήνα. Το δραματικό αυτό στοιχείο προκύπτει από εσωτερική δημοσκόπηση που διενήργησε στα μέλη του, και όχι μόνον, ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ). Στη δημοσκόπηση με θέμα τις οικονομικές απολαβές των στελεχών ψήφισαν 3.439 στρατιωτικοί το διάστημα από 22 Μαΐου έως 2 Ιουνίου. Στην κατηγορία «Οι οικονομικές απολαβές μου», δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις: Στο 48% δεν επαρκούν ούτε για τον μισό μήνα, στο 29% δεν επαρκούν για τα μηναία έξοδα της οικογένειάς τους και στο 20% δεν επαρκούν για τα μηνιαία έξοδα της οικογένειάς τους, με αποτέλεσμα να προσφεύγουν στην οικονομική βοήθεια από συγγενικά πρόσωπα.
50% οι μισθολογικές απώλειες την τελευταία τριετία.
48% των στρατιωτικών δηλώνουν ότι δεν τα βγάζουν πέρα.
20% ζουν τον μισό μήνα με τον μισθό και τον άλλον μισό με δανεικά.
22,3% η φετινή μείωση στις εξοπλιστικές δαπάνες.
ΠΕΡΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τη διαρροή στον Τύπο ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μειώσεις μισθών, προκειμένου να αποφύγει τις απολύσεις, «όπως συνέβη σε άλλες χώρες». Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν φαίνεται να είναι καλά, καθώς πλέον τα στελέχη βιώνουν μια δραματική οικονομική κατάσταση και τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να συντηρήσουν την ίδια τους την οικογένεια. Η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και συνολικά η κυβέρνηση βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και πρέπει να σκεφτούν με πολλή σύνεση τι θα κάνουν από εδώ και πέρα, καθώς απειλείται ευθέως, πέραν του ηθικού και της αξιοπρέπειας των στελεχών, και το αξιόμαχο του στρατεύματος. Ενδεικτικό είναι ότι στις τελευταίες δύο ασκήσεις, «Καταιγίδα» και «Ηνίοχος», η διαθεσιμότητα των μέσων ήταν ιδιαίτερα χαμηλή (σ.σ.: τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» γνωρίζουν τα ακριβή νούμερα διαθεσιμότητας των μαχητικών αεροσκαφών και των πλοίων, αλλά για ευνόητους λόγους δεν τα αναφέρουν)!
Του ΓΙΑΝΝΗ ΡΟΔΙΤΗ
newspaper@parapolitika.gr
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-15/06/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.