Αρχική » » 0 στρατηγός Κωσταράκος και η πρόταση για την εξέλιξη των αξιωματικών

0 στρατηγός Κωσταράκος και η πρόταση για την εξέλιξη των αξιωματικών


Του ΠΕΤΡΟΥ ΤΡΟΥΠΙΩΤΗ 

Μια σωστή, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν γίνει γνωστά, πρόταση για την αλλαγή του τρόπου εξέλιξης των α­ξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει προετοιμά­σει α Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και το επιτελείο του. 

Η πρόταση αυτή βρίσκεται τώρα στα τρία άλλα επιτελεία, για να εκφράσουν τις απόψεις τους, και μετά... θα κατευθυνθεί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ως πρόταση νόμου για τη Βουλή. Η σχετική πρόταση έχει ως κύριο στόχο, όπως τουλάχιστον λένε ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και οι συνεργάτες του, να σταματήσει η δια της αποστρατείας αποχώρηση αξιωματικών από τις ένοπλες δυνάμεις στην ηλικία των 48 ετών. 

Γιατί πραγματικά ένας αξιωματι­κός στα 48 του μάλλον έχει πάρα πολλά να δώσει στη χώρα που, ας μην ξεχνάμε, τον εκπαίδευσε. Και ό­χι μόνον αυτό, αλλά δεν είναι δυνατόν ένας νέος άνθρωπος να οδηγείται στο να περνά την ώρα του στα καφενεία ή αναζητώντας "κάτι να κάνει"... 

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και την "ιδιαίτερη κατάσταση" των που στρατιωτικών, τότε αντιλαμβανόμαστε πιο εύκολα τα κάθε είδους προβλήματα που θα έχουν αρκετοί που φεύγουν ξαφνικά από τις ένοπλες δυνάμεις σε αυ­τή την ηλικία. 

Η πρόταση λοιπόν του κ. Κωσταράκου προ­βλέπει ότι οι αξιωματικοί θα μπορούν να φεύγουν στα 35 χρόνια υπηρεσί­ας, δηλαδή όταν είναι 53- 54 ετών, ή στα 40, όταν δηλαδή είναι 58-59 ετών. 

Μάλιστα, σε κάποιο σημείο της καριέρας τους, στον βαθμό του Συνταγματάρχη ας πούμε, θα πρέπει να επιλέγουν αν θα μπαίνουν στη διαδικασία της εξέλιξης, δηλαδή αν θα κρίνονται για τις επόμε­νες θέσεις ως αυτή του στρατηγού ας πούμε, ή θα μπαίνουν σε μια παράλλη­λη επετηρίδα και θα παραμένουν στη θέση τους τα επόμενα χρόνια. 

Η πρόταση αυτή, λένε οι γνωρίζοντες, δεν αλλάζει καθόλου τα δεδομένα στα συνταξιοδοτικά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των αξιωματικών. 

Αν τα δεδομένα είναι αυτά, είναι σαφές ότι η ουσία και η λογική της πρότασης αυτής είναι προς τη σω­στή κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί δεν εί­ναι δυνατόν με "ξαφνικό θάνατο" να φεύγουν από την υπηρεσία αξιωματικοί που έχουν τεράστια πείρα και μπορούν να αποδώσουν τα επόμενα χρόνια πάρα πολλά στις ένοπλες δυ­νάμεις. 

Η λογική της προαγωγής νεότε­ρου που παρασύρει όλους τους άλ­λους στην αποστρατεία είναι παρά­λογη, καθώς επίσης και η αποστρα­τεία ανθρώπων στα 48 χρόνια τους, πιθανόν γιατί οι "συσχετισμοί' κάθε είδους της εποχής δεν τους ευνοούν. 

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι τα επι­τελεία Αεροπορίας, Στρατού και Ναυτικού θα απαντήσουν θετι­κά (ως τις 20 Οκτωβρίου) αν και, ό­πως φαίνεται, υπάρχουν αντιρρήσεις μεσαίων στελεχών που κινούνται μάλλον από εντελώς ιδιοτελείς λόγους. 

Το κρίσιμο βέβαια είναι να δεχθεί την εισήγηση η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και να προχωρήσει γρήγορα τη σχετική ρύθμιση. 

Πάντως, όπως και να είναι, φαίνε­ται ότι ο σημερινός υπουργός δεν πρόκειται να προλάβει να κάνει αυτός τη ρύθμιση (στην οποία φαίνεται να είναι θετικός), μια και εκείνες τις μέρες θα πρέπει να παραιτηθεί για να μεταβεί στις Βρυξέλλες. 

Άρα, η συγκεκριμένη πρόταση θα φτάσει στα χέρια του νέου υπουργού. Ας ελπίσουμε ότι και αυτός θα την δει με ανοιχτό και θετικό πνεύμα. 

(ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-27/09/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger