✓ Πλούσιος ο απολογισμός του Δημ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
✓ Οι συνεργασίες, οι καίριες παρεμβάσεις, η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων και οι σημαντικές επαφές στη διεθνή σκηνή.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com
Η 16μηνη έως τώρα δεύτερη θητεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως υπουργού Εθνικής Άμυνας, μέχρι την επιλογή του από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ως του επόμενου επιτρόπου της χώρας μας στο κονκλάβιο των Βρυξελλών, υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπου μάλιστα ανέλαβε το κρίσιμο νεοδημιουργηθέν χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστεύσεως, μπορεί να λογιστεί ως απολύτως επιτυχής, καθώς συνοψίζει το τρίπτυχο «ακούω-αποφασίζω-παρακολουθώ τις εξελίξεις». Και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε. Συγκεκριμένα: Είχε το μεγάλο για έναν πολιτικό πλεονέκτημα να «ακούει» τους θεωρητικώς ...
(και τυπικώς) καλύτερους άμισθους συμβούλους του. Τους αρχηγούς των Κλάδων. Η συνεργασία του μαζί τους και κατά τις δυο θητείες του ήταν εξαιρετική και εποικοδομητική. Δεν το έπαιξε «ξερόλας», όπως κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του στο παρελθόν, και γι΄ αυτό και διακρίθηκε. Άκουσε, σκεφτόταν, στάθμιζε και έπαιρνε τελικώς την πολιτική απόφαση και το πολιτικό ρίσκο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας περιπτώσεως ήταν η απόφαση του να δώσει την έγκρισή του, και να πάρει και το ανάλογο πολιτικό ρίσκο σε περίπτωση αποτυχίας, για την πρώτη βολή του συστήματος S-300PMU-1 τον Δεκέμβριο του 2013, έπειτα από σχετική εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.
(και τυπικώς) καλύτερους άμισθους συμβούλους του. Τους αρχηγούς των Κλάδων. Η συνεργασία του μαζί τους και κατά τις δυο θητείες του ήταν εξαιρετική και εποικοδομητική. Δεν το έπαιξε «ξερόλας», όπως κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του στο παρελθόν, και γι΄ αυτό και διακρίθηκε. Άκουσε, σκεφτόταν, στάθμιζε και έπαιρνε τελικώς την πολιτική απόφαση και το πολιτικό ρίσκο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας περιπτώσεως ήταν η απόφαση του να δώσει την έγκρισή του, και να πάρει και το ανάλογο πολιτικό ρίσκο σε περίπτωση αποτυχίας, για την πρώτη βολή του συστήματος S-300PMU-1 τον Δεκέμβριο του 2013, έπειτα από σχετική εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.
Πλούσιος ο απολογισμός του Δημ. Αβραμοπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Πήρε την πολιτική απόφαση της επαναλήψεως των στρατιωτικών παρελάσεων, με «πλήρη δόξα και τιμή», δηλαδή με τη χρήση μηχανοκίνητων και αεροσκαφών, ώστε να τιμηθούν οι νεκροί του έθνους και οι επέτειοι όπως τους αρμόζει. Η «συνήθεια» ορισμένων προκατόχων του να καταχωνιάζουν «δύσκολους» φακέλους στα συρτάρια των γραφείων τους για τους «επόμενους» τέλειωσε οριστικά επί θητείας του. Πρόσφατα πέρασε, συμφώνως με τον νόμο, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής 42 προγράμματα εκσυγχρονισμού και ανταλλακτικών οπλικών συστημάτων, ενώ άλλα 54 πέρασε πέρσι, τα οποία θα επιτρέψουν την εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία των Ε.Δ., τουλάχιστον για μία περίοδο 7-8 ετών, μετά το πέρας της οποίας εκτιμάται ότι θα είμαστε πλέον εκτός Μνημονίου.
Υπήρξε πλήρης διαφάνεια και πλήρης συνεργασία με τη Βουλή και την αρμόδια κοινοβουλευτική της επιτροπή σε θέματα που άπτονται του ΥΠΕΘΑ, ιδίως εξοπλιστικά, αμυντικών βιομηχανιών και διαφάνειας. Ακόμα, επιλύθηκε με οδηγίες του και σε συνεργασία με την κυβέρνηση το θέμα της αποπερατώσεως των τεσσάρων υποβρυχίων από τα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και των τριών πυραυλακάτων τύπου «Super Vita» από τα Ναυπηγεία Ελευσίνος. Μάλιστα, σε ένδειξη αναγνωρίσεως, το Π.Ν. θα «ρίξει στη θάλασσα» το πρώτο από τα υποβρύχια αυτά, το «Πιπίνος», στις 29 Σεπτεμβρίου, ώστε να παρευρεθεί στην τελετή ως εν ενεργεία ΥΕΘΑ. Επίσης, επιλύθηκε το θέμα των ΕΑΣ με τον καλύτερο τρόπο και πρόσφατα μάλιστα υπογράφηκε συμβόλαιο-«ανάσα ζωής» με αμερικανική εταιρεία. Ακόμα, έγινε επαναπροσδιορισμός της διεθνούς -αμυντικής- θέσεως της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ως του μοναδικού «σταθεροποιητικού παράγοντος στην περιοχή» που οι ξένοι μπορούν να εμπιστευτούν. Μέσα σε 16 μήνες πραγματοποίησε τρία ταξίδια στην Ουάσινγκτον, όπου είχε επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του, προωθώντας τη θέση αυτή. Παράλληλα, εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική προεδρία του συμβουλίου της Ε.Ε., με την προώθηση αμυντικών θεμάτων και ενεργειών σε όλη την Ένωση.
Στο προηγούμενο πλαίσιο, παρείχε τις εγκαταστάσεις και όλες τις διευκολύνσεις προς την Ε.Ε. του Ελληνικού Στρατηγείου της Λάρισας για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Ε.Ε. στην πρώτη χερσαία στρατιωτική της επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη.
Ο Δ. Αβραμόπουλος πραγματοποίησε διεθνή «μαραθώνιο» διπλωματικών επαφών με ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών και ξένους αρχηγούς για την προώθηση των ελληνικών θέσεων. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς και με το Ισραήλ.
ΑΝΟΙΓΜΑ. Επί υπουργίας του πραγματοποιήθηκε το αμυντικό «άνοιγμα» προς την Κίνα, στο πλαίσιο ικανοποιήσεως και του ευρωπαϊκού παράγοντα, ιδίως δε των Γερμανών. Απόρροια όλων αυτών των διεθνών επαφών και της μεταστροφής του όλου κλίματος ήταν να προλειανθεί το έδαφος, ώστε να μην «ξενίζει» η υποψηφιότητα Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τη θέση του προέδρου της πανίσχυρης στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα 62 χρόνια που η χώρα μας είναι μέλος της Συμμαχίας. Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας θα είναι γνωστό αύριο, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Σε συνεργασία με τους αρχηγούς, ιδίως -λόγω θέσεως- με τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, έγινε η κάθετη αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητος και ετοιμότητος των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεχείς ασκήσεις κάθε επιπέδου, με χρήση πραγματικών πυρομαχικών, ημέρα και νύχια, είχαν ως αποτέλεσμα, παρά την οικονομική κρίση, οι Ε.Δ. να είναι συνεχώς παρούσες «όπου δει». Τις τελικές φάσεις αυτών των ασκήσεων ο Δ. Αβραμόπουλος τις παρακολούθησε προσωπικώς, ευρισκόμενος κοντά στο προσωπικό των Ε.Δ.
Ως υπουργός έκανε συνεχείς επισκέψεις σε σχηματισμούς των πρόσω σε όλη την ηπειρώτικη και νησιωτική Ελλάδα και είχε συνεχή παρουσία σε όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτονόητα πράγματα, θα υποστηρίξει κάποιος για έναν ΥΕΘΑ, που όμως δεν τα βλέπαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Ακόμη, επί των ημερών του ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις του ΥΠΕΘΑ με τον Τύπο, ιδίως με τους στρατιωτικούς συντάκτες, που οι προκάτοχοί τους είχαν προκλητικά υποβαθμίσει.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-20/09/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.