Αρχική » » Νέες επιχειρησιακές δυνατότητες...

Νέες επιχειρησιακές δυνατότητες...


ΕΦΤΑΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 4 «ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ» ΠΟΥ ΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ 

Γράφει ο ΑΙΑΣ ο ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ 

Έφτασε πριν από λίγες ημέρες στο αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Με­γάρων, όπου εδρεύουν τα νέα υπερσύγχρονα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90, η πρώτη «συλ­λογή» για τη μεταφορά τραυματιών/ ασθενών των ελικοπτέρων αυτών, που θα τους επιτρέψει να πραγματο­ποιούν αντίστοιχες αποστολές τόσο σε περίοδο ειρήνης (π.χ. σε μεγάλες φυσικές καταστροφές) όσο και σε περίοδο πολέμου. 

Συνολικά, ο Ελληνικός Στρατός, που είναι και ο χρήστης του ελικοπτέ­ρου αυτού, έχει προμηθευτεί 20 ...ελι­κόπτερα ΝΗ-90 καθώς και τέσσε­ρις «ιατρικές συλλογές» MEDEVAC (Medical Evacuation), οι οποίες μπο­ρούν να «φορεθούν» μέσα σε λίγη ώρα σε οποιοδήποτε από τα 20 μεταφορικά πτερά ΝΗ-90 τα 16 από αυτά θα είναι ελικόπτερα, τα οποία αυτομάτως μετατρέπονται σε «νοσοκομειακά ελικόπτερα», με αντίστοιχη χρήση. Οι υπόλοιπες τρεις «ιατρικές συλλογές» είναι προγραμματισμένες να παραδοθούν στον ΕΣ εντός του 2015. 

Σημειώνεται ότι από τα 20 ελικόπτερα ΝΗ-90 τα 16 από αυτά θα είναι της κανονικής μεταφορικής έκδοσης του ελικοπτέρου, , ενώ τα τέσσερα της εξειδικευμένης έκδοσης Ειδικών Επιχειρήσεων (SPECOPS), που χρησιμοποιούνται λόγω του επιπλέον εξοπλισμού τους από τις Ειδικές Δυνάμεις όλων των Κλάδων στη διενέργεια των δικών τους απολύτως εξειδικευμένων αποστολών τους. 

Από τα ελικόπτερα αυτά, και μετά τη μεγάλη «περιπέτεια» (για να το θέσουμε κάπως πιο «κομψά») που πέρασε το πρόγραμμά τους, έχουν παραληφθεί ως τώρα τα οκτώ πρώτα, ενώ έχει φτάσει στην Ελλάδα και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία επίσημης παραλαβής του από τον ΕΣ και το ένατο. Τα υπόλοιπα έντε­κα αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2015, οπότε και θα επανεξετα­στεί από τακτικής και επιχειρησιακής πλευράς το «από πού» θα αξιοποιηθούν αυτά. Θα παραμείνουν δηλαδή και θα επιχειρούν από τη βάση της Πάχης Με­γάρων ανήκοντας στη δύναμη του 2ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (2ο ΤΕΑΣ); Θα «σπάσουν» σε δύο υπομονάδες και θα επιχειρούν από δύο αεροδρόμια καλύπτοντας το βόρειο και το νότιο τμήμα της Ελλάδας αντί­στοιχα: Ή ολόκληρη η μοίρα θα μετασταθμεύσει σε άλλο αεροδρόμιο; Αυτό είναι μεν ένα σοβαρό θέμα, αλλά δεν εξετάζεται -τουλάχιστον επίσημα- την περίοδο αυτή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΝΗ-90 με τη μεγάλη τους μεταφορική ικανότητα που διαθέτουν (20 πλήρως εξοπλισμέ­νοι στρατιώτες, πίσω ράμπα εισόδου- εξόδου φορτίου κ.λ.π.), από τη στιγμή που θα ενταχθούν όλα -και τα 20- στη δύναμη της Αεροπορίας Στρατού, θα επιτρέπουν, αν αυτό απαιτηθεί, στον αρχιστράτηγο με μια κίνηση να μετα­φέρει σε οποιοδήποτε σημείο της Ελ­λάδας στον ελάχιστο δυνατό χρόνο ένα ολόκληρο τάγμα στρατού για ενίσχυση. 

(ΚΑΡΦΙ-13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger