Η στενόχωρη σύγκριση Πειραιά και Κουσάντασι.
Κατεβαίνεις από το βαπόρι στο Κουσάντασι (το νησί των πουλιών στα τουρκικά) και αρχίζει η μελαγχολία. Πεντακάθαρη η προκυμαία, σε περιμένουν τρίκυκλα αμαξίδια με οδηγούς Τούρκους, που μιλούν τη γλώσσα των επισκεπτών. «Καλημέρα». «Γκουντ μόρνινγκ», «Μπονζούρ», «Μποντζιορνο». «Μπουένος ντίας» και τα τοιαύτα.
Με ένα δίευρο σε μεταφέρει ως την έξοδο του λιμανιού, προς μεγάλη τέρψη των παιδιών, που πάντα ...τα εντυπωσιάζει η «καβαλαρία». Τα καταστήματα στον χώρο του λιμανιού είναι πρώτης γραμμής, αστραφτερά, όπως και οι καφετερίες, όπου ο καφές κοστίζει 1 ευρώ, παρά θίν' αλος. To Tax Free του μικρού λιμανιού, που δέχεται όμως καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, έχει όλα τα καλά, σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες του Πειραιά. Βγαίνεις στον δρόμο και σε πνίγει η... καθαριότητα! Ίχνος σκουπιδιού στον δρόμο και μάλιστα με παντελή απουσία κάδων απορριμμάτων! Τους έχουν «κόψει», για να αποφύγουν τυχόν βομβιστικές επιθέσεις. Τα απορριμματοφόρα περνούν ξημερώματα και οι κάτοικοι αφήνουν τα απορρίμματα σε καλά κλεισμένες σακούλες, στις γωνίες. Το πρωί όμως όλα λάμπουν!
Το παζάρι της μικρής παραθαλάσσιας πόλης είναι γεμάτο μικρά και μεγάλα καταστήματα , όπου θα σε φιλέψουν τσάι και λουκούμι, ψωνίσεις - δεν ψωνίσεις. Δερμάτινα μέτριας κατασκευής και κακού φινιρίσματος, τσάντες «μαϊμού» (αλλά... «καλό μαϊμού», όπως λένε οι Τούρκοι),ψευτολακόστ και άλλες «μάρκες», πλην όμως βαμβακερά . Οι Έλληνες έχουν πάψει να ψωνίζουν, αφού τα «τούρκικα» τα έχουμε πλέον και στην Ελλάδα, αλλά οι ξένοι επιβάτες του δίνουν και καταλαβαίνει!
Το έχουν πιάσει το νόημα οι γείτονες. Καθαριότητα, εξυπηρέτηση, χαμόγελο και φιλική διάθεση. Στην πλατεία τα πούλμαν και τα ντολμούς (ταξί πολλών θέσεων) γεμίζουν επιβάτες για την Έφεσο.
Επιστροφή στον Πειραιά. Μελαγχολία. Αλήθεια, πού να πάει ο ξένος στον Πειραιά; Θα επισκεφθεί την Κεντρική Αγορά, ένα συνονθύλευμα καταστημάτων, σε έναν χώρο σχεδόν ρυπαρό; θα περάσει από το ισόγεια του «Πύργου» που βρωμοκοπάει αμμωνία; Θα πέσει πάνω στο περιφραγμένο (χρόνια) χορταριασμένο οικόπεδο στη Μακράς Στοάς, που ανήκει στο Τζάνειο Νοσοκομείο και παραμένει άχτιστο επειδή βρέθηκαν πριν από... 30 χρόνια αρχαία;
Στην Τουρκία θα το είχαν δώσει σε ιδιώτη, θα είχε φτιάξει γυάλινη προθήκη, προσβάσιμη στο κοινό, για τα αρχαία, θα είχε ανεγείρει ένα κλασικού ρυθμού κτίριο και το νοσοκομείο θα είχε έσοδα από την αντιπαροχή. Σήμερα και τα αρχαία κρύβονται και το οικόπεδο αχρηστεύτηκε! Μελαγχολία, σας λέω, μεγάλη...
H AKΙΣ
(Εφ. Δημοκρατία-11/09/2014)
(Εφ. Δημοκρατία-11/09/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.