0 άγνωστος πόλεμος για τον έλεγχο των πανεπιστημιακών εδρών Στρατιωτικής Ιστορίας, Γεωπολιτικής Αναλύσεως και Στρατηγικών Σπουδών που θα ιδρύσει (και θα χρηματοδοτήσει) το ΓΕΕΘΑ.
Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια των εθνομηδενιστικών κύκλων της «σχολής Ρεπούση» να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τις πανεπιστημιακές έδρες Στρατιωτικής Ιστορίας, Γεωπολιτικής Αναλύσεως και Στρατηγικών Σπουδών που είχε αποφασίσει να ιδρύσει (και να χρηματοδοτηθεί) το ΓΕΕΘΑ στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μακεδονίας, με στόχο την αναβάθμιση της εκπαιδεύσεως των σπουδαστών στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) και στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και την αντίστοιχη ανάπτυξη ερευνητικού έργου.
Αρχιτέκτων της ακαδημαϊκής οργανώσεως της έδρας Στρατιωτικής Ιστορίας και Γεωπολιτικής Αναλύσεως του... Ελληνισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε ο πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Ιωάννης Μάζης, ο οποίος παράλληλα διδάσκει Ιστορία στη Σχολή Εθνικής Αμύνης.
Παρ’ όλα ταύτα, την προσπάθεια υφαρπαγής των εδρών Ιστορίας του ΓΕΕΘΑ μεθόδευσε το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του οποίου προΐσταται ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος.
Πέρα από το γεγονός ότι το αντικείμενο του τμήματος δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη στρατιωτική ιστορία και τη γεωπολιτική ο καθηγητής Λιάκος είναι γνωστός για τις σχέσεις του με το σημιτικό σύστημα, έχει δε χαρακτηρισθεί από τη στάση του απέναντι στα εθνικά θέματα, πολλά από τα οποία τα χαρακτηρίζει «εθνικούς μύθους», καθώς και από τη στήριξή του στις ανθελληνικές -όσο και επιστημονικά ξεπερασμένες- απόψεις του Φαλμεράγιερ. Φυσικά, ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να στηρίξουν το βιβλίο Ιστορίας της γνωστής Μαρίας Ρεπούση. Φυσικά, σήμερα φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το συγγραφικό του έργο, που είναι παντελώς άσχετο προς τη στρατιωτική ιστορία, περιλαμβάνει έργα όπως: «Η ιταλική ενοποίηση και η Μεγάλη Ιδέα», «Η Σοσιαλιστική και Εργατική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης (Φεντερασιόν) και η Σοσιαλιστική Νεολαία», «Εργασία και πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου».
Δεύτερη έδρα που ιδρύεται είναι αυτή των Στρατηγικών Σπουδών «Θουκυδίδης» του Τμήματος Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία θα ενισχύσει το ακαδημαϊκό έργο της ΑΔΙΣΠΟ, σχολής που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ακαδημαϊκοί προσανατολισμοί των δύο εδρών είναι προσαρμοσμένοι στα γνωστικά αντικείμενα των δύο σχολών.
Ανώτατο σχολείο
Η μεν ΑΔΙΣΠΟ είναι το ανώτατο σχολείο για την επιτελική και επιχειρησιακή ολοκλήρωση ενός αξιωματικού, ενώ στη ΣΕΘΑ διδάσκεται η ευρύτερη στρατηγική αντίληψη που πρέπει να έχει ένας ανώτατος στρατιωτικός για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ανώτατων θέσεων της ιεραρχίας.
Αφού η διαδικασία ολοκληρώθηκε, τώρα το σύστημα κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς η εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μ. Κωσταράκου είναι οι έδρες να λειτουργήσουν από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, εφαρμόζοντας τον κανονισμό λειτουργίας των δύο πανεπιστημίων όσον αφορά τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις για την ίδρυση, λειτουργία και πλήρωση «Επώνυμης Έδρας» (σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν οι δύο δημιουργούμενες έδρες), καθώς και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία δημιουργίας εδρών στα ΑΕΙ.
Σε πρώτη φάση προβλέπεται οι δύο έδρες να λειτουργήσουν για περίοδο τεσσάρων ετών. Στον χρόνο αυτόν θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από το έργο τους, οπότε και το ΓΕΕΘΑ θα αποφασίσει αν θα ανανεωθούν αυτές οι συνεργασίες.
Ο Έλληνας αρχηγός υποψήφιος για μεγάλη θέση στο ΝΑΤΟ
ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ μία εβδομάδα, στις 21 Σεπτεμβρίου, οι 27 αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ θα κληθούν σε μυστική ψηφοφορία να εκλέξουν, μεταξύ τους, τον νέο πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Τον ανώτατο δηλαδή Ευρωπαίο στρατιωτικό, ο οποίος μαζί με τον ανώτατο διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (που είναι πάντα Αμερικανός) παίζουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο στη στρατιωτική δομή και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Το ιδιαίτερο που έχει η φετινή εκλογή είναι ότι για πρώτη φορά από την εποχή της ιδρύσεως του ΝΑΤΟ, στη δεκαετία του ’50, ένας Έλληνας στρατιωτικός είναι υποψήφιος. Πρόκειται βέβαια για τον αρχηγό ΓΈΕΘΑ στρατηγό Μ. Κωσταράκο, ο οποίος σήκωσε το βάρος μιας ιδιότυπης «προεκλογικής» εκστρατείας, με ελάχιστη πραγματική στήριξη από την κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει το θέμα μάλλον αδιάφορα.
Στην πραγματικότητα δεν φαίνεται ότι πιστεύουν πολλοί πως είναι δυνατόν ένας Έλληνας να διεκδικήσει τη θέση. Και όμως, ο απερχόμενος πρόεδρος προέρχεται από μικρή χώρα, είναι ο Δανός στρατηγός Knud Bartels, ενώ ένας από τους συν-υποψηφίους προέρχεται επίσης από μικρή χώρα, την Τσεχία.
Δεν παύει το φαβορί για τη θέση να είναι ο Ιταλός αρχηγός, όχι τόσο γιατί προέρχεται από μεγαλύτερη χώρα, αλλά κυρίως διότι κατά παράδοση οι Ιταλοί ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις αμερικανικές θέσεις στη συμμαχία και ως εκ τούτου εξασφαλίζουν την υποστήριξή τους. Θεωρείται όμως σημαντικό ότι σε αυτήν την περίπτωση τουλάχιστον η προτίμηση προς τον Ιταλό υποψήφιο «ψιθυρίζεται», χωρίς όμως να δηλώνεται ανοιχτά.
Από την άλλη πλευρά, η προσωπικότητα του Έλληνα αρχηγού έχει συγκεντρώσει την εκτίμηση των συναδέλφων του, η οποία εδράζεται αφενός στο καλό όνομα που άφησε ως επιτελής στα ΝΑΤΟϊκά στρατηγεία και αφετέρου στην κατανόηση από όλους των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα ένας αρχηγός ο οποίος κρατάει τη συνοχή και το αξιόμαχο των δυνάμεών του μέσα στα προβλήματα της κρίσεως και των συνεχών περικοπών του Προϋπολογισμού.
Επειδή όμως η τελική απόφαση δεν θα είναι προσωπική του κάθε αρχηγού, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών διαβουλεύσεων με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παραμένει απρόβλεπτο. Αυτό που όλοι αναγνωρίζουν όμως είναι ότι αν οι ψήφοι ήσαν προσωπικοί, τότε το φαβορί θα ήταν ο στρατηγός Κωσταράκος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.