ΤΟΥ ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΡΙΒΑ*
Στο προηγούμενο άρθρο στα «Επίκαιρα» εξετάσαμε την περίπτωση των νεοεισερχόμενων στο αμερικανικό οπλοστάσιο αντιτορπιλικών παράκτιου πολέμου DDG-1000 και υποστηρίξαμε ότι τα σκάφη αυτά αποτελούν ένα γεωπολιτικό απολίθωμα περασμένων εποχών, ενώ ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν στις αμερικανικές μαχητικές ικανότητες του μέλλοντος πέρα από το να διατηρούν ζωντανό τον μύθο της αμερικανικής στρατιωτικής πρωτοπορίας. Επιπροσθέτως εξετάστηκαν οι συμβολικές λειτουργίες των οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο της στρατηγικής μιας υπερδύναμης, η οποία δεν αρκεί να είναι, αλλά θα πρέπει και να φαίνεται πανίσχυρη ή, έστω, να φαίνεται πανίσχυρη όταν δεν είναι...
Αναφέρθηκε ακόμη ότι αυτά τα όπλα-σύμβολα μπορούν όντως να εξυπηρετούν πολύ καλά τον ρόλο του φαίνεσθαι της στρατιωτικής ισχύος, αν όμως ενσκήψουν πραγματικές πολεμικές προκλήσεις τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι εξαιρετικά δυσάρεστα. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, ένα ακόμη πλοίο-σύμβολο της αμερικανικής τεχνολογικής πρωτοπορίας, το πέμπτο και ολοκαίνουριο σκάφος LCS (Littoral Combat Ship) USS Milwaukee, έχοντας μόλις τρεις εβδομάδες σε υπηρεσία, υπέστη σοβαρή βλάβη στο σύστημα πρόωσης και... έμεινε καταμεσής στη θάλασσα, αναγκάζοντας άλλα πολεμικά να σπεύσουν να το ρυμουλκήσουν πίσω στον ναύσταθμο.
Το συμβάν αυτό είναι πρωτοφανές και, όπως μας ενημερώνει η έγκυρη αμυντική ιστοσελίδα Defencepoint, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν, προέδρου της πανίσχυρης Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας (Senate Armed Services Committee), ο οποίος δήλωσε ότι «η αναφορά πλήρους απώλειας της πρόωσης του USS Milwaukee LCS 5 είναι εξαιρετικά ανησυχητική, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το πλοίο εντάχθηκε σε υπηρεσία μόλις πριν από είκοσι μέρες. Τα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ κατασκευάζονται με πλεονάζοντα συστήματα ώστε να είναι ικανά να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στην περίπτωση μηχανικής βλάβης, γεγονός που καθιστά το συμβάν πολύ ανησυχητικό».
Παρεμπιπτόντως, όπως και τα DDG-1000, τα LCS, όπως δείχνει και η ονομασία τους έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να επιχειρούν σε παράκτια ύδατα σε επιθετικούς ρόλους, κάτι όμως που δύσκολα μπορεί να συμβεί σήμερα, τουλάχιστον σε περιοχές όπου κυριαρχούν ισχυρά πλέγματα όπλων αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (A2/AD), ενώ έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υπέρβασης κόστους και ανάπτυξης των περιφερειακών συστημάτων που θα τα πλαισιώσουν.
Πεκίνο και Τεχεράνη, οι δύο «ευυπόληπτοι» αντίπαλοι
Κι ενώ οι Αμερικανοί επιμένουν να κατασκευάζουν πανάκριβα πολεμικά πλοία τα οποία αποτελούν γεωπολιτικά απολιθώματα, έχουν επιεικώς αμφισβητήσιμες επιχειρησιακές ικανότητες και, απ' ό,τι φαίνεται, αντιμετωπίζουν και σοβαρά τεχνολογικά προβλήματα, οι αντίπαλοι των ΗΠΑ, με προεξάρχουσα την Κίνα, αποκτούν ολοένα και πιο εξελιγμένες ικανότητες κυριαρχίας στις εγγύς θάλασσες γύρω από την Ευρασία. Ενώ, λοιπόν, μέχρι πρότινος το κατεξοχήν οπλικό σύστημα που «πονοκεφάλιαζε» το αμερικανικό Ναυτικό ήταν ο λεγόμενος «φονεύς αεροπλανοφόρων» («carrier killer») κινεζικός αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος (ASBM) DF-21D, εδώ και μερικούς μήνες η κατάσταση ενδέχεται να έχει αλλάξει προς το χειρότερο.
Συγκεκριμένα, όπως μας ενημερώνει η έγκυρη αμυντική επιθεώρηση Jane's Defence Weekly, μετά τη μεγάλη κινεζική στρατιωτική παρέλαση της 3ης Σεπτεμβρίου υπήρξαν πληροφορίες ότι η Κίνα έχει αναπτύξει ή αναπτύσσει μια αντιπλοϊκή έκδοση (δηλαδή προσβολής πλοίων επιφάνειας) του βαλλιστικού πυραύλου ενδιάμεσου βεληνεκούς (IRBM) DF-26. Υπενθυμίζεται ότι ο DF-21D είναι ένας τροποποιημένος πύραυλος μέσου βεληνεκούς (MRBM). Ενώ το βεληνεκές του DF-21 είναι μεταξύ 1.700, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, και 2.500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις πιο ακραίες, το βεληνεκές του DF-26 εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.000 χιλιομέτρων. Έτσι, η είσοδος του DF-26 ως αντιπλοϊκού βαλλιστικού πυραύλου στο οπλοστάσιό της επιτρέπει στην Κίνα να ελέγχει μια πολύ μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση απ' ό,τι σήμερα, θέτοντας στο στόχαστρο ακόμη και την αμερικανική βάση στο Γκουάμ, η οποία αποτελεί κομβικό κομμάτι της αμερικανικής αμυντικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή.
Επιπροσθέτως, υποστηρίζεται ότι ο DF-26 θα μπορεί να προσβάλει και «πλοία μέσου μεγέθους», δηλαδή αντιτορπιλικά, και όχι μόνο αεροπλανοφόρα. Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητα διεξαγωγής ελιγμών και εντοπισμού στόχων των βλημάτων έχει βελτιωθεί. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από νεότερες πληροφορίες για τις κεφαλές τερματικής πρόσκρουσης των DF-21, σύμφωνα με τις οποίες, εκτός από δεδομένα στοχοποίησης που θα λαμβάνουν από άλλες πλατφόρμες και μέσα, θα διαθέτουν και δικούς τους αισθητήρες διαφόρων τύπων. Άρα θα είναι λιγότερο εξαρτημένες από δίκτυα επιτήρησης θαλάσσιων εκτάσεων.
Παρεμπιπτόντως, τα δίκτυα αυτά σε σημαντικό βαθμό βασίζονται σε δορυφόρους, όπως και σε δορυφόρους στηρίζεται η ικανότητα των ΗΠΑ να διεξάγουν υπερπόντιες επιχειρήσεις. Άρα οι ικανότητες προβολής ισχύος στο Διάστημα αποτελούν κομβικό μέρος της στρατηγικής τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας. Και στον τομέα αυτό, λοιπόν, οι Κινέζοι δείχνουν να καταγράφουν διαρκή πρόοδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ που επικαλείται η εφημερίδα Washington Free Beacon, η Κίνα στις 30 Οκτωβρίου 2015 δοκίμασε έναν νέο πύραυλο που έχει τόσο αντιδορυφορικές (ASAT) όσο και αντιβαλλιστικές (ΑΒΜ) ικανότητες και ο οποίος αναφέρεται ως Dong Neng-3 (DN-3).
Τέλος, εκτιμάται ότι οι Κινέζοι θα συνδυάσουν τυχόν επιθέσεις με αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους με πυραύλους από υποβρύχια έτσι ώστε να επιτύχουν συνθήκες κορεσμού της αντιπυραυλικής άμυνας των αμερικανικών πολεμικών πλοίων. Με άλλα λόγια, οι Κινέζοι φαίνεται πως βελτιώνουν δραστικά τις ικανότητες των συστημάτων προβολής ισχύος στις εγγύς σινικές θάλασσες, ωθώντας το Ναυτικό των ΗΠΑ είτε να τραβηχτεί στο κέντρο του Ειρηνικού είτε να διακινδυνεύσει τον αφανισμό του. Όμως από τη στιγμή που θα εμφανιστούν αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι ενδιάμεσου βεληνεκούς (IRBM) θα πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση και διηπειρωτικών (ICBM). Άρα ούτε οι ανοιχτές ωκεάνιες εκτάσεις, στις οποίες σήμερα το Ναυτικό των ΗΠΑ είναι ο αναντίρρητος κυρίαρχος, είναι σίγουρο ότι θα είναι ασφαλείς για τα αμερικανικά πολεμικά στο μέλλον.
Όλα αυτά, βέβαια, είναι μια πιθανή μελλοντική πραγματικότητα και όχι μια βεβαιότητα. Δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς και αξιόπιστες πληροφορίες για το τι είναι σε θέση να κάνει η Κίνα ή άλλα κράτη, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν το τεχνολογικό δυναμικό να ανατρέψουν εντελώς τα δεδομένα αυτά, εισάγοντας στη διεθνή γεωστρατηγική εξίσωση προηγμένα όπλα. Το θέμα είναι αν θα το πράξουν. Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα καθίστανται ολοένα και πιο δύσκολα γι' αυτές. Κι αν για τις ανοιχτές ωκεάνιες εκτάσεις οι απειλές για την αμερικανική ναυτική ισχύ είναι μια πιθανή μελλοντική κατάσταση, για τα παράκτια ύδατα γύρω από την Ευρασία τα δεδομένα ευνοούν ολοένα και περισσότερο τις χερσαίες δυνάμεις.
Και δεν είναι μόνο η Κίνα. Μια άλλη χώρα που ενισχύει ολοένα και περισσότερο τις ικανότητες προβολής ισχύος στις εγγύς της θάλασσες είναι το Ιράν. Συγκεκριμένα, στις 22 Αυγούστου 2015 το Ιράν παρουσίασε τον νέο του βαλλιστικό πύραυλο Fateh-313, για τον οποίο υποστηρίζει ότι επιτυγχάνει βεληνεκές 500 χιλιομέτρων. Το θέμα είναι ότι το βλήμα αποτελεί εξέλιξη του Fateh-110 και, δεδομένου ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει μια αντιπλοϊκή έκδοση του εν λόγω πυραύλου, ο Fateh 313 προσφέρει τη βάση για έναν αντιπλοϊκό πύραυλο βεληνεκούς 500 χιλιομέτρων, επιτρέποντας στις ιρανικές δυνάμεις να ασκούν ακόμη πιο αποτελεσματική προβολή ισχύος στα Στενά του Ορμούζ αλλά και ολόκληρο τον Περσικό Κόλπο.
Βέβαια, και αυτή είναι μια πιθανή κατάσταση που δεν είμαστε σίγουροι ότι ισχύει σήμερα. Μπορούμε όμως να είμαστε περίπου σίγουροι ότι ακόμη κι αν δεν ισχύει σήμερα μάλλον θα ισχύει αύριο. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν την πορεία που ακολουθούν είναι θέμα χρόνου όχι απλώς να εκπέσουν από τον θρόνο της «πρώτης υπερδύναμης», αλλά να βρεθούν επιπλέον στον κίνδυνο να μετατραπούν σε ένα είδος «μεγάλου ασθενή» του 21ου αιώνα, δηλαδή σε μια πρώην υπερδύναμη που έπεσε θύμα της ίδιας της επιτυχίας της και αρνήθηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα τα πάλαι ποτέ ισχυρά της σημεία να μετατραπούν σε «αχίλλειους πτέρνες».
* Διδάσκει το μάθημα της Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-24/12-30/12/15)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.