Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
• Αλλάζει το πλαίσιο για τους αντιρρησίες συνείδησης.
• Πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών για τους αντιρρησίες συνείδησης που αρνούνται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους.
Ευκαιρία στους αντιρρησίες συνείδησης δίνει το υπουργείο Εσωτερικών να εκπληρώσουν εναλλακτικά τη στρατιωτική θητεία τους, με την προϋπόθεση ότι θα καλύψουν τις ανάγκες που έχουν σε προσωπικό οι δήμοι και οι περιφέρειες, σε ακριτικούς, όμως, νομούς. Πρόκειται για άτομα που αρνούνται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους, επικαλούμενα θρησκευτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις.
Για τον λόγο αυτό εστάλη από το υπουργείο Εσωτερικών έγγραφο προς τους ΟΤΑ, με το οποίο τους ...ενημερώνει για τη δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο εκπλήρωσης εκ μέρους των αντιρρησιών συνείδησης εναλλακτικής υπηρεσίας. Οι φορείς καλούνται μέχρι και αύριο (11 Δεκεμβρίου) να δηλώσουν τη βούληση να απασχολήσουν κατά το επόμενο έτος άτομα που δικαιούνται να εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία, καθώς και τα καθήκοντα που θα ασκούν. Επίσης, πρέπει να αναφέρουν και τη δομή στην οποία θα τους παρέχεται τροφή και στέγη.
Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τον ν.3421/05, αλλά και με βάση εγκύκλιο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, η εναλλακτική υπηρεσία εκπληρώνεται από αντιρρησίες συνείδησης σε υπηρεσίες φορέων του Δημόσιου Τομέα και συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σε περιοχές εκτός των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, γέννησης, καταγωγής ή διαμονής των ενδιαφερομένων, καθώς και εκτός Πατρών, Ηρακλείου, Λάρισας και Βόλου.
Το γεγονός ότι θα πάνε σε μικρές πόλεις και όχι σε αστικά κέντρα γίνεται για δύο λόγους: αφ’ ενός για λόγους ασφαλείας και αφ’ ετέρου επειδή στις παραμεθόριες περιοχές οι ανάγκες για προσωπικό είναι μεγαλύτερες. Όπως αναφέρουν αυτοδιοικητικοί στην «Α», πρέπει να οριστούν οι κατηγορίες της κοινωφελούς εργασίας για να μπορέσουν οι εκάστοτε φορείς να δηλώσουν εάν επιθυμούν και πόσους.
Καθίσταται σαφές, πάντως, ότι πρόκειται για μια ειδική περίπτωση νέων ανθρώπων, οι οποίοι με αυτήν τη διαδικασία ούτε στο Δημόσιο μπορούν να προσφέρουν ιδιαίτερα, ούτε αποτελεί δέλεαρ το χρηματικό ποσό των 223,53 ευρώ τον μήνα. Δύσκολα κάποιος θα κάνει θητεία εκτός τόπου καταγωγής, λαμβάνοντας ένα τόσο μικρό ποσό, ενώ απαιτείται καλό σύστημα ελέγχου ασφαλείας. Πρόκειται πάντως για ένα μέτρο που, εάν εφαρμοστεί, δίνει στους νέους αυτούς ανθρώπους τη δυνατότητα της διπλωματικής νομιμοποίησης στην κοινωνία.
Αναλυτικότερα, όσοι εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία θα δικαιούνται τροφή και στέγη από τον φορέα στον οποίο διατίθενται και εφόσον αυτό? αδυνατεί, θα τους καταβάλλει ως αντίτιμο χρηματικό ποσό ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, τη στέγαση, την ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών, το ύψος του οποίου είναι, όπως είπαμε, 223,53 ευρώ μηνιαίως.
Αν, λοιπόν, ο ΟΤΑ δεν μπορεί να παράσχει στους αντιρρησίες συνείδησης? στέγη και τροφή, θα πρέπει να δηλώσει ότι θα τους καταβληθεί μισθός, για τον οποίο, όπως προκύπτει από σχετική βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας του, έχουν προβλεφθεί ή πρόκειται να προβλεφθούν σχετικές πιστώσεις στον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό του.
(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-10/12/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.