• Η κυβέρνηση όρισε το νομικό πλαίσιο για το Αιγαίο και τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων.
• Με δύο υπουργικές αποφάσεις της 2ας Δεκεμβρίου καθορίζονται το πρόγραμμα υλοποίησης και ο ρόλος του Στρατού Ξηράς.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Isblaveris@gmail.com
Κατεπείγουσα βοήθεια από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να υλοποιηθεί εγκαίρως το πρόγραμμα δημιουργίας των λεγομένων «hot spots» σε πέντε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που καθορίστηκαν, ζητά η κυβέρνηση, όπως φαίνεται στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως No. 2602 της 2ας Δεκεμβρίου 2015.
Το γεγονός αυτό, όπως είναι επόμενο, έχει κινητοποιήσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, που σηκώνει ...
σχεδόν όλο το βάρος της υλοποιήσεως του σχεδιασμού στην ξηρά, ενώ, όπως θα δούμε στη συνέχεια, έχει ήδη ξεκινήσει η εμπλοκή και του Πολεμικού Ναυτικού στην παροχή βοήθειας στις αποστολές του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε επικουρικό ρόλο.
σχεδόν όλο το βάρος της υλοποιήσεως του σχεδιασμού στην ξηρά, ενώ, όπως θα δούμε στη συνέχεια, έχει ήδη ξεκινήσει η εμπλοκή και του Πολεμικού Ναυτικού στην παροχή βοήθειας στις αποστολές του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε επικουρικό ρόλο.
Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω ΦΕΚ υπάρχουν δύο υπουργικές αποφάσεις. Η πρώτη, η υπ’ αριθμόν 2969, αφορά τη «Σύσταση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών» και συνυπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς Νίκο Τόσκα, Ιωάννη Μουζάλα, Αλέξανδρο Χαρίτση και Γεώργιο Χουλιαράκη. Με αυτήν καθορίζονται Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) ως εξής:
■ Στη Λέσβο, σε οριοθετημένη έκταση εμβαδού 7.388,69 τ.μ. εντός της παραχωρηθείσας εκτάσεως 46.588,25 τ.μ., η οποία αποτελεί τμήμα του στρατοπέδου «Παραδέλλη», στη θέση Πουριά-Μαρμαρά- Μόρια Μυτιλήνης, που παραχωρήθηκε από το ΓΕΣ και αφορά ανενεργό στρατόπεδο.
■ Στην Κω, σε ακίνητο εμβαδού 19.725 τ.μ., που παραχωρήθηκε προς χρήση στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκροτήσεως από το υπουργείο Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων.
■ Στη Λέρο, σε έκταση 11.000 τ.μ.. που ανήκε στο Πολεμικό Ναυτικό και παραχωρήθηκε από το ΓΕΝ (Φ.589/104/263245 /Σ.706/4-11-2015).
■ Στη Σάμο και στη Χίο συστήνονται ΚΕΠΥ, τα χαρακτηριστικά των οποίων θα προσδιοριστούν με νεότερη απόφαση.
ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ. Η δεύτερη απόφαση, η υπ’ αριθμόν 2970, αφορά τη «Συνδρομή του ΥΠΕΘΑ για τη δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και των προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών» και υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς Ν. Τόσκα, I. Μουζάλα, Αλ. Χαρίτση και Πάνο Καμμένο.
Στην απόφαση αυτή προσδιορίζεται επακριβώς πώς θα συνεισφέρει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και, κυρίως, ο Στρατός Ξηράς στη δημιουργία των Κέντρων αυτών στον συντομότερο δυνατό χρόνο.
«Για τη δημιουργία των ΚΕΠΥ... στις νήσους Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο και Σάμο, το ΥΠΕΘΑ διαθέτει μέσα, μηχανήματα και προσωπικό έως την ολοκλήρωσή τους, προβαίνει σε διαδικασίες προμηθειών, ιδίως μηχανημάτων και εργαλείων που απαιτούνται για την εκπλήρωση της αποστολής του, και συνεργάζεται για τον σκοπό αυτό με τις υπηρεσίες του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τις υπηρεσίες του για τη Μεταναστευτική Πολιτική, που εποπτεύονται από τους αρμόδιους αναπληρωτές υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».
Επιπλέον, επειδή το οικονομικό είναι σημαντικός παράγοντας στην εποχή μας, στην επόμενη παράγραφο της ίδιας αποφάσεως καθορίζονται τα εξής: «Η κοστολόγηση της συμμετοχής των Ε.Δ. σε μέσα, μηχανήματα και προσωπικό γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας και οι απαιτούμενες δαπάνες (ενδεικτικά και μόνο, μετακίνησης προσωπικού, μεταστέγασης, προμήθειας αναλωσίμων, υλικών, καυσίμων, εργαλείων, κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, παροχής υπηρεσιών προς τρίτους) αποπληρώνονται από τις αρμόδιες Αρχές διαχείρισης πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του έργου και τις σχετικές προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας (διαδικασίες πληρωμών, απαραίτητα δικαιολογητικά, προκαταβολές κ.λπ.)». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για λόγους επείγοντος όλες οι διαδικασίες γίνονται με βάση τα ισχύοντα για τις Ε.Δ. και ιδιαίτερα για τον Στρατό Ξΐιμάς.
Ήδη από το 2014 η βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού προς το Λιμενικό
Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, ήδη από τις 18 Ιουλίου 2014 συνδράμει το Λιμενικό στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Το έργο αυτό ανέλαβε το Αρχηγείο Στόλου, το οποίο, μέσω της Διοικήσεως Πλοίων Επιτηρήσεως (ΔΠΕ), συμμετέχει ενεργά και σε επιχειρήσεις αποτροπής της λαθρομεταναστεύσεως με πλωτά μέσα καθώς και σε επιχειρήσεις ερεύνης-διασώσεως παρανόμως εισερχομένων προσώπων.
Έτσι, οι κανονιοφόροι και τα παράκτια περιπολικά της ΔΠΕ που έχουν βάση τους τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εκτελούν περιπολίες σε αυτές τις περιοχές. Οι περιπολίες εκτελούνται επικουρικώς μεν, αλλά σε πλήρη συνεργασία με το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ επί των πολεμικών πλοίων επιβαίνουν άνδρες του Λιμενικού ως σύνδεσμοι και υπεύθυνοι για την εκτέλεση του αμιγώς αστυνομικού έργου.
Από την πλευρά του, το Π.Ν. εμβολίασε το στελεχιακό δυναμικό των πλοίων έναντι ικανού αριθμού μεταδιδόμενων νοσημάτων και παράλληλα εφοδίασε το προσωπικό με όλα τα υλικά που απαιτούνται για την ατομική του προστασία. Επιπρόσθετα, έγινε εφοδιασμός των πλοίων με επιπλέον εξοπλισμό, όπως κουβέρτες. Το Π.Ν. βοηθά επίσης στην ασφαλή μεταφορά τους με κανονιοφόρους και παράκτια περιπολικά από μικρονήσους (π.χ. Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι κ.ά.), που δεν έχουν τακτική συγκοινωνία με μεγάλα πλοία, σε μεγαλύτερα νησιά.
Τέλος, για ακόμα μία φορά δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί η συμβολή των ελικοπτέρων ερεύνης και διασώσεως Super Puma της Π.Α. σε αποστολές SAR στις θάλασσες του Ανατολικού Αιγαίου, για τον εντοπισμό και εν συνεχεία τη διάσωση παρανόμων μεταναστών, οι οποίες αποστολές το τελευταίο διάστημα έχουν τριπλασιαστεί, με το ανάλογο κόστος σε καύσιμα, ανταλλακτικά και συντήρηση πτητικών μέσων, σε βάρος του ήδη ισχνού προϋπολογισμού της Π.Α.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.