■ Ακόμη και την Ελλάδα σκέφτονται ως εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που οι Ρώσοι κλείσουν τη «στρόφιγγα»!
■ Ο Κουμπάρογλου εξέφρασε την εκτίμηση του ότι η Ρωσία δεν θα στραφεί εναντίον της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα.
Της Μαρίας Ζαχαράκη
Η Τουρκία εδώ και δύο ημέρες έχει επιδοθεί σε ανεύρεση νέων ενεργειακών χωρών, προκειμένου να καλύψει πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου, σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει ιη «στρόφιγγα». Η εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία φτάνει στο 55% και, σε μία ενδεχόμενη επιβολή εμπάργκο, οι επιχειρήσεις και η τουρκική οικονομία θα υποστούν τεράστια ζημία.
Μία από τις εναλλακτικές -που έκαναν, πάντως, ιδιαίτερη αίσθηση- ήταν αυτή του προέδρου της ...Διεθνούς Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΙΑΕΕ), Γκιουρκάν Κουμπάρογλου, ο οποίος πρότεινε να συσταθεί από κοινού κέντρο φυσικού αερίου της Τουρκίας με την Ελλάδα.
Ο Κουμπάρογλου εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η Ρωσία δεν θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να στραφεί εναντίον της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα, ωστόσο, απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο, πρότεινε τη σύσταση ενός κοινού κόμβου φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. «Το κέντρο αυτό θα μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τιμολόγηση του φυσικού αερίου, που θα έρχεται από διαφορετικές πηγές», είπε, υπενθυμίζοντας παράλληλα και τη δήλωση του αντιπροέδρου της ΔΕΠΑ Κώστα Ανδριοσόπουλου, ότι μια τέτοια συνεργασία θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας και της Ελλάδος και της Ευρώπης.
Επόμενες εναλλακτικές της Τουρκίας θεωρούνται το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, εναντίον του υπόκωφου ακόμη, αλλά πιθανού εκβιασμού της Ρωσίας. Γι΄αυτόν τον λόγο και ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου μετέβη σήμερα στο Μπακού. Η Τουρκία χρειάζεται 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, ενώ το Αζερμπαϊτζάν την προμηθεύει προς το παρόν μόνο με 6 δισ. κυβικά μέτρα. Η επίσκεψη Νταβούτογλου έχει στόχο την αύξηση της συμμετοχής του Μπακού αλλά και να δώσει το μήνυμα προς τη Ρωσία ότι «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές...».
Το πρώτο βήμα, πάντως, έγινε με το Κατάρ, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε μετά την επίσκεψη στο Παρίσι και την άκαρπη προσπάθεια να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Κατάρ και η Τουρκία έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία για παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τώρα σχεδιάζεται η εγκατάσταση τερματικού στη γείτονα καθώς και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, με την εγκατάσταση των τερματικών σταθμών, το Κατάρ θα επιδιώξει την πώληση φυσικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης, καθώς επίσης και σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ουκρανία.
Με αντάλλαγμα τη Συρία
Η εκτίμηση, πάντως, είναι ότι η στάση της Ρωσίας αποδεικνύει ότι είναι έτοιμη να χάσει την Τουρκία. Προτεραιότητα της Μόσχας είναι να εξουδετερώσει την τουρκική επιρροή στη Μέση Ανατολή και ειδικά στη Συρία. Αυτό, βέβαια, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόσδεση της Τουρκίας στη Δύση και τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν απασχολεί τη Ρωσία. Μάλλον είναι πρόθυμη να δώσει την Τουρκία στη Δύση, με αντάλλαγμα τη Συρία και την αναβίωση της επιρροής της στη Μέση Ανατολή. Εκτιμάται ότι η Δύση μπορεί και να επιθυμεί μια αύξηση της πίεσης προς την Τουρκία από τη Ρωσία, ώστε η Άγκυρα να αναγκαστεί να αναζητήσει βοήθεια από τη Δύση.
(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-04/12/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.