• Οι ελληνικές Αρχές παρατηρούν προσεκτικά τη στάση της μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
• Αισθητή είναι η μείωση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.
• Από την ημέρα της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού, οι γείτονες επιδεικνύουν μια ανησυχητικά καλή διαγωγή σε σχέση με τη χώρα μας.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com
H «διαφοροποίηση» της στάσης της Τουρκίας, από την ήμερα της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24, στους τομείς της αεροπορικής προκλητικότητος στο Αιγαίο, αλλά και του κλεισίματος της «στρόφιγγας» των μεταναστευτικών ροών από τη γείτονα στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παρακολουθείται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και χωρίς εφησυχασμό από την ελληνική πλευρά, κυρίως από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή. Μάλιστα, το άκρον άωτον της τουρκικής κοροϊδίας είναι το γεγονός ότι, μόλις μία ημέρα μετά τα θετικά για την Άγκυρα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενώσεως - Τουρκίας, ανακοινώθηκε επισήμως από τις τουρκικές Αρχές ότι η Στρατοχωροφυλακή συνέλαβε περίπου 1.300 παράτυπους μετανάστες, τους οποίους και επαναπροώθησε στις χώρες τους!...
ΝΑΤΟ. Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια να μην υπάρξει ευθεία εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο εκτελέσεως των συμμαχικών τους καθηκόντων σε επίπεδο ΝΑΤΟ, στη «διένεξη» Συμμαχίας και Ρωσίας, κάτι που αποφεύχθηκε κυριολεκτικώς την τελευταία στιγμή στις 26 Νοεμβρίου. Την ημέρα εκείνη, όπως αποκαλύψαμε αποκλειστικά στην ιστοσελίδα www.parapolitika.gr, με εντολή ΓΕΕΘΑ. μέσω ΓΕΝ, απέπλευσε από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνος η φρεγάτα «Έλλη», προκειμένου να παρακολουθήσει το υπερσύγχρονο, νεότευκτο ρωσικό υποβρύχιο «Rostov-on-Don», κλάσεως «Improved Kilo», το οποίο είχε αποπλεύσει από την Αγία Πετρούπολη, για να καταπλεύσει στον ναύσταθμο του Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη θάλασσα. Την ημέρα που το υποβρύχιο περνούσε από τα Στενά του Γιβραλτάρ, οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό στη Συρία και έκτοτε τα σενάρια άλλαξαν: το συγκεκριμένο υποβρύχιο τέθηκε υπό τη διακριτική παρακολούθηση των ΝΑΤΟΪκών ναυτικών δυνάμεων της Μεσογείου, για να διαπιστωθεί αν θα έπλεε προς Δαρδανέλια-Μαύρη θάλασσα ή θα κατευθυνόταν προς τη Συρία και τα χωρικά της ύδατα. Μετά από περίπου μία ώρα, από τη στιγμή που η είδηση για τον απόπλου της ελληνικής φρεγάτας δημοσιοποιήθηκε στο www. parapolitika.gr, κινητοποιήθηκε η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, που -σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- δεν είχε ενημερωθεί για μία τέτοια ενέργεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και «διετάχθη» η εσπευσμένη ανάκληση του σκάφους. Πραγματικά, όπως αποκάλυψε επίσης το www. parapolitika.gr, με κατεπείγον σήμα του Στόλου και ενώ η «Έλλη» έπλεε στον δίαυλο Ψυττάλειας - Σαλαμίνος διετάχθη η επιστροφή της, προφανώς για να μην εκδηλωθεί οποιαδήποτε δυσαρέσκεια της ρωσικής πλευράς, η θέση της οποίας στο συγκεκριμένο θέμα εξυπηρετούσε απολύτως και τις ελληνικές θέσεις. Αυτό άλλωστε είχε σπεύσει να εκμεταλλευτεί αμέσως μετά το συμβάν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, με αφορμή το τηλεφώνημα που πραγματοποίησε προς τον Ρώσο ομόλογο του, προκειμένου να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του ενός εκ των δύο πιλότων του μοιραίου αεροσκάφους, τον «πληροφόρησε» ότι την περασμένη χρονιά η Τουρκία είχε ενεργήσει σε βάρος της Ελλάδος για περισσότερες από 1.500 φορές, κάτι που αποκάλυψε την επόμενη ο ίδιος ο Ρώσος ΥΠ.ΕΞ.
ΑΝΑΒΙΩΣΗ. Επομένως, ενώ είχαν προηγηθεί όλα αυτά, δεν θα μπορούσε να σπεύσει η Ελλάδα να παρακολουθεί, έστω και «διακριτικά», την κίνηση του ρωσικού υποβρυχίου, το οποίο μάλιστα θα τελούσε και υπό καθεστώς «αβλαβούς διελεύσεως» από το Αιγαίο, κατά το Διεθνές Δίκαιο, αναβιώνοντας έτσι ψυχροπολεμικές τακτικές, για χάρη της... Τουρκίας.
Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί μία «λεπτομέρεια» της έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ που ζήτησε π Τουρκία, προκειμένου να μεταφέρει σε αυτό το πεδίο την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Η «λεπτομέρεια» έγκειται στο ότι, αν και έκτακτη σύνοδος, δεν εκδόθηκε «κοινό ανακοινωθέν», γεγονός που προϋποθέτει την ομοφωνία των κρατών-μελών της Συμμαχίας. Αντίθετα, βγήκε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, που «περιορίστηκε» σε μία δήλωση (statement), στην οποία, αμέσως μετά την παροχή «υποχρεωτικής» συμπαράστασης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, καλούσε τα δύο μέρη, Άγκυρα και Μόσχα, να σπεύσουν να επιλύσουν το ζήτημα, ακολουθώντας τη «γραμμή Ομπάμα», ο οποίος 24 ώρες νωρίτερα είχε προβεί σε παρόμοια δήλωση στην Ουάσινγκτον.
«Εμείς παρακολουθούμε τα πάντα»
Την εβδομάδα αμέσως μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού (24-30 Νοεμβρίου), ο αριθμός των παρατύπως εισερχομένων στην Ελλάδα μεταναστών έπεσε κατακόρυφα στα 2.105 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού - την ίδια στιγμή που αυτός ο αριθμός εξερχόταν σε μόνο μία ημέρα και σε ένα νησί (π.χ. Λέσβο).
Το ίδιο χρονικό διάστημα, η παράνομη τουρκική δραστηριότητα πάνω από το Αιγαίο ήταν σχεδόν μηδενική. Σημειώνουμε ενδεικτικώς, και πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΑ, τα εξής: Κατ΄ αρχάς, οι Τούρκοι δεν προχώρησαν ούτε σε μία παραβίαση στις 24 Νοεμβρίου, ημέρα της καταρρίψεως. Ακολούθως έχουμε: Στις 25 Νοεμβρίου μία παραβίαση του Εθνικού Εναερίου Χώρου, τέσσερις στις 26 Νοεμβρίου, δύο στις 27 του μηνός και καμία στις 30 - συνολικώς, δηλαδή, επτά παραβιάσεις μέσα σε μία εβδομάδα. Συμπερασματικά, όπως μας έλεγε κορυφαία στρατιωτική πηγή του ΥΠΕΘΑ, «εμείς παρακολουθούμε τα πάντα και με όλες τις διαθέσιμες πηγές και είμαστε σε ετοιμότητα, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά από το παρελθόν ότι, όταν η Τουρκία θέλει να εκτονώσει την έντασή της στο εσωτερικό της, τότε η Ελλάδα είναι η πιο πρόσφορη διέξοδος».
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-05/12/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.