Τα capital controls ή οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων, είναι ένας από τους όρους που σημάδεψαν τη ζωή των Ελλήνων το 2015. Επιβλήθηκαν τον Ιούλιο μετά από το κλείσιμο των τραπεζών και ζούμε με αυτά, ήδη, πέντε μήνες. Πότε, λοιπόν, αναμένεται να αρθούν;
Του Πάνου Παναγιώτου*
Τα capital controls ή οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων, είναι ένας από τους όρους που σημάδεψαν τη ζωή των Ελλήνων το 2015. Επιβλήθηκαν τον Ιούλιο μετά από το κλείσιμο των τραπεζών στον απόηχο της αποτυχίας της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας και είναι μαζί μας έκτοτε.
Αν και από την ημέρα της επιβολής τους οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, σε καμία περίπτωση δεν έχουν ...αρθεί και η ημερομηνία που αυτό θα συμβεί παραμένει εικασία, αφού δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση, πόσο μάλλον ενημέρωση.
Ωστόσο, με βάση μία σειρά παραμέτρων δημιουργήσαμε ένα μοντέλο για το πότε είναι πιθανότερο να αρθούν τα capital controls.
Οι βασικές παραμέτροι είναι οι ακόλουθες:
• Στατιστικά στοιχεία από προηγούμενες περιπτώσεις επιβολής capital controls
• Τα μέχρι σήμερα στοιχεία από την ταχύτητα χαλάρωσης τους στην Ελλάδα
• Την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
• Την ύφεση της ελληνικής οικονομίας
• Των ελληνικών πολιτικών εξελίξεων
• Των χρηματοοικονομικών και νομισματικών εξελίξεων στην ευρωζώνη και των κύριων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας και διεθνώς (προσφυγικό, διεθνής πόλεμος στην τρομοκρατία, «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας, συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για προσφυγικό, χαλάρωση λιτότητας εξαιτίας συμφώνου σταθερότητας)
Με βάση το μοντέλο, οι πιθανότητες άρσης των capital controls μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2016 είναι μόλις 6%, ενώ μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου του 2016 αυξάνονται στα 16%.
Οι πιθανότητες άρσης των capital controls μέχρι το τέλος του γ’ τριμήνου του 2016 ανεβαίνουν στο 45% και μέχρι το τέλος του 2016 στο 68%. Μπαίνοντας στο 2017, οι πιθανότητες άρσης των περιορισμών κεφαλαίων στο α’ τρίμηνο του έτους αυξάνονται στο 78% και μέχρι το τέλος του 2017 φτάνουν στο 94%.
Πιθανότητες άρσης capital controls
2016
α’ τρίμηνο: 6%
β’ τρίμηνο: 16%
γ’ τρίμηνο: 45%
δ’ τρίμηνο: 68%
2017
α’ τρίμηνο: 78%
β’ τρίμηνο: 86%
γ’ τρίμηνο: 91%
δ’ τρίμηνο: 94%
Το γεγονός της άρσης των capital controls θεωρήθηκε ως ένα ασαφές σύνολο το οποίο μπορεί να ισχύει από 0 μέχρι 100%, με το 0% να υποδεικνύει απόλυτη εφαρμογή περιορισμών κεφαλαίων και το 100% απόλυτη άρση τους. Κάθε μία από τις παραμέτρους του μοντέλου αντιμετωπίστηκε ως υποσύνολο / δυναμοσύνολο του υπερσυνόλου αναφοράς του, συνδεδεμένου με αυτό μέσω της συνάρτησης συμμετοχής.
Η ισχύς ή όχι της άρσης των capital controls αναπαραστάθηκε ως μία διαδρομή από το 0% στο 100%, επηρεαζόμενη από τις επιμέρους, αντίστοιχες διαδρομές, των δυναμοσυνόλων. Έτσι, για παράδειγμα, η πρόβλεψη για 100% επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή για 100% μείωση της πολιτικής αστάθειας, 100% αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων κλπ, προσθέτει περισσότερους βαθμούς ισχύς στο γεγονός της άρσης των capital controls απ’ ότι προβλέψεις της τάξης του 90%, 80% κλπ.
Στο μοντέλο συμπεριλήφθη ένας παράγοντα εντροπίας (έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία σε ένα σύστημα) αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει ότι δε μπορεί να υπάρξει ένας άλλος, μη αναγνωρίσιμος σήμερα παράγοντας εντροπίας, ο οποίος να επηρεάσει σημαντικά ή και καθοριστικά την εξέλιξη του συστήματος προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
* Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης τουwww.analitis.gr , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr) και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, DomiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.