• Προβληματισμός στο Πεντάγωνο για την ένταση στις σύνθετες σχέσεις των γειτόνων μας με τη Ρωσία.
• Ο στόχος είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής της ελληνικής πλευράς, αλλά και η παρακολούθηση της πιθανότητας «εξαγωγής» της έντασης.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com
Έντονος είναι ο προβληματισμός του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τη συνεχιζόμενη ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, η οποία αυξήθηκε κατακόρυφα στις αρχές της εβδομάδος με τη ρίψη πυροβολισμών από ένα αγκυροβολημένο ρωσικό αντιτορπιλικό προς ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος μεγάλου μεγέθους.
Αυτή η ένταση, ακριβώς επειδή καταγράφεται στην εγγύς και την ευρύτερη περιοχή του ελληνικού ...
γεωπολιτικού ενδιαφέροντος (Αιγαίο, Μαύρη θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειος), παρακολουθείται από την Αθήνα με ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό μάλιστα με διττό σκοπό: Πρώτον, για να μην υπάρξει, έστω και εκ λάθους, οποιαδήποτε ελληνική εμπλοκή και, δεύτερον, για να μην προκύψει κάποια «εξ αντανακλάσεως» διοχέτευση από τουρκικής πλευράς της εντάσεως προς την Ελλάδα, όπως συνήθως κάνει η Άγκυρα όταν έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της χώρας.
γεωπολιτικού ενδιαφέροντος (Αιγαίο, Μαύρη θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειος), παρακολουθείται από την Αθήνα με ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό μάλιστα με διττό σκοπό: Πρώτον, για να μην υπάρξει, έστω και εκ λάθους, οποιαδήποτε ελληνική εμπλοκή και, δεύτερον, για να μην προκύψει κάποια «εξ αντανακλάσεως» διοχέτευση από τουρκικής πλευράς της εντάσεως προς την Ελλάδα, όπως συνήθως κάνει η Άγκυρα όταν έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της χώρας.
Υψηλόβαθμη πηγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ) μας έκανε τις εξής επισημάνσεις:
1. Μέχρι στιγμής, και μετά το περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από το τουρκικό F-16, δεν έχει υπάρξει «θερμό» επεισόδιο, δηλαδή ανταλλαγή πυρών και ανταποδοτικό πλήγμα κατά τουρκικού στόχου στον αέρα, στη θάλασσα ή στο έδαφος. Επομένως, εφόσον εξακολουθεί η κατάσταση να βρίσκεται στα σημερινά επίπεδα, μιλούμε «μόνο» για ένταση μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας.
2. Μετά την 24η Νοεμβρίου, επιχειρείται μια στρατηγική «περικύκλωση» της Τουρκίας με εμφανή ρωσική παρουσία στην τουρκική περίμετρο.
3. Διαπιστώνεται ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να «εμπλέξει» το ΝΑΤΟ στη διένεξή της με τη Ρωσία δεν έφερε το επιδιωκόμενο γι΄ αυτήν αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, καθώς το όλο ζήτημα έχει παραμείνει σε αυστηρώς διμερές επίπεδο.
4. Αναφορικά με το περιστατικό της 13ης Δεκεμβρίου στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ του ρωσικού πυραυλοφόρου καταδρομικού «Smetliny» και του μεγάλου τουρκικού αλιευτικού σκάφους, από την ίδια πηγή του ΓΕΕΘΑ έγιναν γνωστά τα εξής: Το ρωσικό πολεμικό είχε αγκυροβολήσει στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, σε απόσταση περίπου 12 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικώς της Λήμνου, προ της εισόδου στα Στενά των Δαρδανελίων, προκειμένου να λάβει σειρά προτεραιότητας για είσοδο σε αυτά. Εκεί το πλησίασε το τουρκικό αλιευτικό, που είχε πορεία κάθετη προς αυτό, χωρίς να σταματά, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις μέσω του Καναλιού 16 των VHF. Όταν πλέον είχε προσεγγίσει σε απόσταση περί τα 600 μέτρα από το σκάφος, ρίχθηκαν από το ρωσικό πολεμικό προειδοποιητικές βολές με φορητό οπλισμό, με αποτέλεσμα το αλιευτικό να αλλάξει αμέσως πορεία και να απομακρυνθεί.
ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ. Προφανώς, υποστηρίζεται από τη στρατιωτική πηγή του ΓΕΕΘΑ, ο Ρώσος κυβερνήτης έπραξε όπως έπραξε έχοντας λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας ενόψει πιθανής «ασύμμετρης απειλής», σε συνδυασμό με την τρέχουσα κατάσταση εντάσεως μεταξύ των δύο χωρών. Τραβηγμένα μέτρα, βεβαίως, αλλά και ενδεικτικά των νέων κανόνων εμπλοκής που έχουν δοθεί στα ρωσικά πολεμικά αυτή την περίοδο σε σχέση με την Τουρκία. Σημειώνεται με ενδιαφέρον ότι πλέον αναφορικά με τις ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν σημειωθεί τα εξής:
Στη Συρία, μετά τις 24 Νοεμβρίου δεν έχει πετάξει κανένα τουρκικό μαχητικό συμμετέχοντας σε προσβολή στόχων του ISIS, για να μην υπάρξουν τυχόν «περίεργες συναντήσεις». Ταυτοχρόνως, η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια «νεκρή» ζώνη, ένθεν κακείθεν των συνόρων Τουρκίας-Συρίας λόγω της εσπευσμένης αφίξεως και τοποθετήσεως στην περιοχή συστοιχιών σύγχρονων ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, γεγονός που λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τους Τούρκους.
Στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της Συρίας, περιπολεί το υποβρύχιο κατευθυνόμενων βλημάτων «Rostov-on-Don», που έχει ήδη εκτοξεύσει βλήματα εναντίον χερσαίων στόχων του ISIS, στέλνοντας το... μήνυμα. Στην Κύπρο, έχει δοθεί άδεια να προσγειώνονται στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου και να επιχειρούν ρωσικά μαχητικά, για να προσβάλλουν στόχους του ISIS στη Συρία.
Στο Αιγαίο, δόθηκε το «στίγμα» της ρωσικής «περικυκλώσεως» μετά το περιστατικό εντάσεως της 13ης Δεκεμβρίου.
Στη Μαύρη θάλασσα, στις 14 Δεκεμβρίου σημειώθηκε το περιστατικό της «παρενοχλήσεως» της ασφαλούς πορείας δύο ρωσικών ρυμουλκούμενων εξεδρών αντλήσεως πετρελαίου/αερίου από τουρκικό φορτηγό πλοίο, σύμφωνα πάντα με τη ρωσική πλευρά, το οποίο προκάλεσε και την αντίδρασή της με την άμεση παρουσία στην περιοχή ενός ρωσικού πολεμικού και ενός σκάφους της Ακτοφυλακής από τον ρωσικό ναύσταθμο της Κριμαίας.
600
μέτρα η απόσταση του τουρκικού σκάφους από το ρωσικό αντιτορπιλικό πριν πέσουν τα πυρά.
7.000
επίλεκτοι Ρώσοι στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων στα σύνορα με την Αρμενία, κατόπιν συμφωνίας.
Μια κίνηση καλής θελήσεως
Στις 14 Δεκεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν έναν Ρώσο στρατηγό τεσσάρων αστέρων να έχει καλέσει στο γραφείο του τον Τούρκο ακόλουθο Αμύνης στη Μόσχα, ο οποίος φαίνεται να «κάθεται και να ακούει» το ρωσικό κατηγορητήριο. Ρωσικά μέσα ενημερώσεως (σ.σ.: Η είδηση παρουσιάζεται με κάθε επιφύλαξη) εμφανίζουν να υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας για τη μεταφορά στα σύνορα της τελευταίας με την Τουρκία 7.000 επίλεκτων Ρώσων στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων, με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης.
Ταυτοχρόνως, η Τουρκία ανακοίνωσε, σε μια κίνηση καλής θελήσεως προφανώς, την απόσυρση από την περιοχή της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ, του μικρού συγκροτήματος τουρκικών δυνάμεων και των 20 αρμάτων μάχης, ως «εχόντων περατώσει επιτυχώς την αποστολή τους στο Βόρειο Ιράκ». Όλα αυτά βεβαίως παρακολουθούνται στενά από το ελληνικό ΥΠΕΘΑ, «με όλες τις διαθέσιμες πηγές που έχει στη διάθεσή του», ως ελέχθη χαρακτηριστικώς, το οποίο επαγρυπνεί, καθώς «και το περιστατικό των Ιμίων ξεκίνησε ανήμερα των Χριστουγέννων του 1995 με την προσάραξη ενός τουρκικού σκάφους στις βραχονησίδες», όπως μας ετονίσθη χαρακτηριστικώς και με... νόημα.
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.