■ Ο... εφτάψυχος στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, που διετέλεσε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και Σαμαρά- Βενιζέλου, συνεχίζει τις δημόσιες σχέσεις στις Βρυξέλλες με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου.
■ Ζήτησε συνοδεία 40 ατόμων, αλλά με πρωτοβουλία Δημήτρη Βίτσα ο αριθμός περιορίστηκε στους 20, μεταξύ των οποίων υπάρχει προσωπικός... φωτογράφος, ενώ ο ίδιος κινείται με πανάκριβη αλεξίσφαιρη λιμουζίνα.
Γράφει ο
ΘΑΝΟΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΕΠΙ, ΣΧΕΔΟΝ, ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κωσταράκος ανέλαβε το υψηλότερο αξίωμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων τον Νοέμβριο του 2011, επί υπουργίας Πάνου Μπεγλίτη και παρέμεινε στη θέση του επί κυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων και αναδείχθηκε ο μακροβιότερος Α/ΓΕΕΘΑ στα χρονικά.
Απαντήσεις εδώ και τώρα
Τα μεγάλα ηθικά και πολιτικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι γιατί ο κ. Κωσταράκος προτάθηκε για τη συγκεκριμένη θέση, την οποία πληρώνει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο Έλληνας φορολογούμενος; Ποιος τον ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά; Ενημερώνεται η ηγεσία του υπουργείου και το ΓΕΕΘΑ για τις δραστηριότητες του στρατηγού;
206,46 χιλιάδες ευρώ πληρώσαμε για έξοδα πρώτης εγκαταστάσεως, επίδομα αλλοδαπής και μεταφορά οικοσυσκευής.
Στο Πεντάγωνο γνωρίζουν πολύ καλά τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί ο μανιάτης στρατηγός με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 αποστρατεύτηκε και τον Νοέμβριο ανέλαβε πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., όπου συνεχίζει να κάνει δημόσιες σχέσεις και να πληρώνεται αδρά από τα ταμεία του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για μία κοινοτική θέση, που χρηματοδοτείται από τη χώρα προέλευσης του εκάστοτε επικεφαλής -μία «λεπτομέρεια» την οποία φαίνεται πως δεν γνώριζαν όσοι προσπάθησαν να αναλάβει η Ελλάδα αυτήν την τιμητική θέση-, με συμβουλευτικές αρμοδιότητές προς τα κοινοτικά όργανα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Μας στοιχίζει και η «αυλή»
Με την εκλογή του (από τους 28 αρχηγούς των χωρών της Ε.Ε.) ο στρατηγός ζήτησε από το υπουργείο να έχει μαζί του στις Βρυξέλλες πολυμελή ομάδα υποστήριξης, προτείνοντας τουλάχιστον 40 άτομα, αλλά με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού, Δημήτρη Βίτσα, ο αριθμός τους περιορίστηκε στους 20. Εκτός από τους στρατιωτικούς που συνοδεύουν τον Μιχάλη Κωσταράκο, ως ομάδα ασφάλειας, ο στρατηγός διαθέτει και ... προσωπικό φωτογράφο (!), ενώ κινείται με πανάκριβη αλεξίσφαιρη λιμουζίνα.
Το προσωπικό του στρατηγού
Από τα στελέχη, που αποτελούν την ομάδα Κωσταράκου, 11 είναι στρατιωτικοί, οι έξι από τους οποίους (τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες) αποτελούν την ομάδα ασφαλείας του, ενώ στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, δεν περιλαμβάνονται ο μάγειρας και ο προσωπικός κουρέας, που, όπως λένε οι γνωρίζοντες, είχε ζητήσει ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ. Αν και «μόνιμος κάτοικος εξωτερικού», σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατηγός αναζητά στέγη στην Αθήνα, την οποία θα χρησιμοποιεί κάθε φορά που θα έρχεται . Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ως λύση συζητείται η παραχώρηση διαμερίσματος, στην οδό Ακαδημίας, που ανήκει στο ΓΕΣ, το οποίο, ωστόσο, περιλαμβάνεται στη λίστα αξιοποίησης ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει καταρτίσει το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.
Χωρίς δημοσιοποίηση
Οι δύο αποφάσεις του υπουργείου που αφορούν στην υπόθεση Κωσταράκου και της συνοδείας του, εξαιρούνται της ανάρτησης στο διαδίκτυο (Διαύγεια), με το σκεπτικό ότι, περιλαμβάνουν στοιχεία «που αφορούν στην οργάνωση, διάταξη και σύνθεση των Ενόπλων Δυνάμεων και οποιαδήποτε δημοσίευση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια της χωράς» (sic!).
Με απόφαση Καμμένου πληρώσαμε την οικοσκευή
Με βάση την απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μόνο η μετεγκατάσταση του κ. Κωσταράκου (έξοδα πρώτης εγκαταστάσεως, επιδόματος αλλοδαπής και μεταφοράς οικοσκευής) κόστισε 206,46 χιλιάδες ευρώ!
Επίσης, του καταβάλλονται έξοδα κίνησης, επίδομα εξωτερικού και ασφάλιση. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς προβλέπεται, επιπλέον, ποσό 142,41 χιλιάδων ευρώ για τους πέντε αξιωματικούς, που συμμετέχουν στην ομάδα Κωσταράκου και πληρώνονται, επίσης, από το ελληνικό Δημόσιο.
Συνολικά, η «διεθνής καριέρα» του στρατηγού στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο σχεδόν 350.000 ευρώ, για υπηρεσίες που έχουν περισσότερο σχέση με τις Βρυξέλλες, παρά με τα στενά όρια της εθνικής άμυνας και ασφάλειας.
(Finance & Markets VOICE-11/08/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.