Μισθολογικοί ουραγοί οι στρατιωτικοί


Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

«Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα έχουν τις μικρότερες απο­δοχές του ΝΑΤΟ. Οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και τα εν ενέργεια και τα εν αποστρατεία, φτάνουν στο 65%. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επιπλέον μειώσεις», υποστηρίζει ο ΥΠΕΘΑ, Π. Καμμένος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. 

Αυτά είναι γνωστά, αλλά το ερώτημα είναι γιατί επιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης) για ένα νέο ειδικό μισθολό­γιο των στρατιωτικών, το οποίο θα είναι τελικά «φτωχολόγιο», με σοβαρές περικοπές κυρίως στις συντάξεις των αποστράτων. Μάλιστα, όταν η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών έφτασε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η απογοήτευση των αρμοδίων στελεχών των Οικονομικών Υπηρεσιών ήταν έκδηλη, όχι διότι αισθάνθηκαν αδικημένοι για μία ακόμη φορά, αλλά εμπαιζόμε­νοι. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έγραψε στο έγγραφο-απάντηση προς το υπουργείο Οικονομικών ότι η πρόταση για το μισθολό­γιο είναι απαράδεκτη και ανεφάρμοστο το σχέδιο του ειδικού μισθολογίου. Το ερώτημα, όμως, είναι τι θα κάνει ο Π. Καμμέ­νος, αν το υπουργείο Οικονομικών επιμείνει σε αυτό το σχέδιο ή σε κάποιο παρόμοιο, εξίσου απαράδεκτο; Μήπως αναλάβει ΥΠΕΘΑ ο Β. Λεβέντης, ο οποίος δεν έχει πρόβλημα με τις περι­κοπές στα μισθολόγια και τις συντάξεις;

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη, που δεν θα μπορέσει να αγνοήσει ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος, όσο και να πιεστεί από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι η πίκρα, που έγινε οργή και τα μηνύματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έφτασαν στους διαδρόμους του υπουργείου. Γι΄ αυτό ακριβώς, ο ΥΠΕΘΑ έκανε μια νέα προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, επισημαίνοντας σε δηλώσεις του ότι «υπάρχει και δέσμευση δική μου αλλά και του πρωθυπουργού ότι, ανεξαρτήτως των απαιτή­σεων των πιστωτών, δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις του στρατιωτικού προσωπικού». Και συνεχίζει ακάθεκτος ο Π. Καμμένος, επισημαίνοντας το ενδε­χόμενο πτώσης του ηθικού του Στρατεύματος: «Δεν υπάρχει πε­ριθώριο για μείωση ούτε ενός ευρώ για κανέναν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν κανείς σκεφθεί ότι ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού παίρνει σύνταξη μικρότερη από τον συνταξιούχο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, που δεν φεύγει με βαθμό, αντιλαμβάνεται πλέον ότι τα όρια έχουν εξαντληθεί και η περαιτέρω μείωση θα έφερνε και τη μείωση του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων». Και ένα στράτευμα με μειωμένο ηθικό εί­ναι μη αξιόμαχο.

Το θέμα των μειώσεων στις αποδοχές των στρατιωτικών συνιστά, εκτός των άλλων, και θέμα πολιτικής αξιοπιστίας για τον Π. Καμμένο. Είναι σαφές ότι αν και αυτήν τη φορά υποχω­ρήσει χάριν της κυβερνητικής συνοχής, τότε επωμίζεται δυσα­νάλογο μεγάλο πολιτικό κόστος, με οδυνηρές συνέπειες για τον ίδιο, αλλά για το κόμμα του, τους ΑΝΕΛ.

Επιπλέον, παραμένει σε εκκρεμότητα η πλήρης εφαρμογή της αμετάκλητης απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας, για επαναφορά μισθών και συντάξεων των στρατιωτικών στα επίπεδα του 2012. Περί αυτού, η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) «ποιεί την νήσσαν» ή, επί το λαϊκότερο, «κάνει την πάπια», όπως ακριβώς και η προηγουμένη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ!

Χρήστος Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-12/08/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger