• Θέτουν θέμα χερσαίων συνόρων.
• Επίσημη αναγνώριση του Κοσσόβου ως κράτους.
• «Νομικό προηγούμενο» για το ψευδοκράτος Ντενκτάς.
• Επαναδιαπραγμάτευση για Διαπόντια-ΑΟΖ.
Παραληρηματικός “πυρετός” απαιτήσεων έχει καταλάβει την Αλβανία που ζητά διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση για την υπογραφή νέας συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες ενώ ετοιμάζεται να θέσει και θέμα χερσαίων συνόρων.
Εν ολίγοις τα Τίρανα απαιτούν επαναδιαπραγμάτευση και αλλαγή όλης της ελληνοαλβανικής μεθορίου, εκμεταλλευόμενοι το πνεύμα δοτικότητας που είναι διάχυτο στο νεοκλασικό κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας όπου στεγάζεται το υπουργείο Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα το Βερολίνο έχει ζητήσει παρασκηνιακά την επίσημη αναγνώριση του Κοσσόβου ως κράτους ή -στην καλύτερη περίπτωση- την αναβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας της Πρίστινα στην Ελλάδα με το άνοιγμα γραφείων στην Αθήνα. Η Αθήνα είναι από την πλευρά της ιδιαίτερα στριμωγμένη για δύο λόγους: Πρώτον γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευθεί ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Βελιγράδι ότι υπό την πρωθυπουργία του δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Και δεύτερον γιατί αν συμβεί αυτό τίθεται αντίστοιχο «νομικό προηγούμενο» και για το ψευδοκράτος της «Βορείου Κύπρου».
Ο Έντι Ράμα που διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον αρχηγό του κόμματος των Τσάμηδων (PDIV) και αντιπρόεδρο της αλβανικής Βουλής, Ιντρίζι, ετοιμάζεται επιπλέον να θέσει θέμα σεβασμού των ελευθεριών και θεμελιακών δικαιωμάτων του «τσάμικου πληθυσμού» και των απογόνων τους.
Πρόσφατα επισκεπτόμενος το σημείο όπου οι Τσάμηδες έχουν ανεγείρει μνημείο για την «γενοκτονία» που υπέστησαν από την Ελλάδα, απαίτησε από την τελευταία σε δήλωσή του να επιστρέψει τις περιουσίες που απαλλοτριώθηκαν όταν οι εγκληματίες μουσουλμάνοι έφυγαν στην Αλβανία, προκειμένου να μην διωχθούν για όσα διέπραξαν σε βάρος του πληθυσμού της Ηπείρου.
Παράλληλα, ζήτησε, σε μια επίδειξη περισσού θράσους, η ελληνική υπηκοότητα να δοθεί στους 250.000 Τσάμηδες που ζουν κυρίως κοντά στα σύνορα με την χώρα μας. Η Ελλάδα που ψήφισε άνευ όρων το 2014 για να καταστεί η Αλβανία υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., επιτρέπει την κλιμάκωση της αλυτρωτικής ρητορικής, ενώ θα έπρεπε να θέσει ως προτεραιότητα το υπαρκτό και πολύ σοβαρό θέμα των προβλημάτων της ελληνικής μειονότητας.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε μάλιστα στον Ιντρίζι, που συγκεντρώνει στοιχεία για να αποδείξει το...ολοκαύτωμα που συμβαίνει στον λαό του, ότι δεν θα υλοποιήσει την προ 10ετίας δέσμευση της χώρας του για ανέγερση δύο νεκροταφείων για τους Έλληνες πεσόντες στο βορειοηπειρωτικό μέτωπο αν προηγουμένως η Ελλάδα δεν πράξει το ίδιο για τους νεκρούς Τσάμηδες, «θύματα εκκαθαρίσεων» του ΕΔΕΣ.
Παράλληλα στο πλαίσιο της δημιουργίας «Μεγάλης Αλβανίας» με τα σύνορα της οποίας να εκτείνονται από το Πράζεν της Σερβίας μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο ο Ράμα επιταχύνει την θεσμική συνένωση με το Κόσοβο, υπό τις ευλογίες του αμερικανικού παράγοντα.
Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις με την χώρα μας, ετοιμάζεται να απορρίψει την οριοθέτηση με την μέθοδο της μέσης γραμμής βάσει της οποίας έγινε η συμφωνία του 2009 και δόθηκε πλήρης επήρεια (ΑΟΖ) στα Διαπόντεια νησιά και σε νησίδες έξω από την Κέρκυρα.
Ήδη τα Τίρανα ακύρωσαν την συγκεκριμένη συμφωνία και επιδιώκουν επαναδιαπραγμάτευση προκειμένου να περιοριστεί ή να μηδενιστεί η επήρεια των νησιών αυτών, τακτική που ως γνωστόν ακολουθεί η Τουρκία.
Παράλληλα, εξετάζει να θέσει και θέμα διακανονισμού των συνόρων μεταξύ των δυο κρατών καθ’ όλο το μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου.
Ο αλβανός υπουργός εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι θεωρεί ότι η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών του 2009, θίγει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και προαναγγέλλει ότι η Ελλάδα βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο, αφού βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με Σκόπια, Τίρανα, Άγκυρα.
Εκείνο που καθίσταται πασιφανές είναι ότι η ελληνική διπλωματία έχει ναυαγήσει ακόμα και απέναντι σε υποδεέστερα κρατικά μορφώματα, λόγω των άστοχων χειρισμών του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.
Η αποτυχία του να πιέσει αποτελεσματικά για επωφελείς για την χώρα μας λύσεις στα εθνικά μας θέματα επιδεινώνεται από την οικονομική και «προσφυγική» κρίση που έχει τραυματίσει καίρια την εικόνα της Αθήνας στα Βαλκάνια.
(ΕΜΠΡΟΣ-06/08/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.