Αρχική » , , , , » Ο Ερντογάν φοβάται αυτομόληση πιλότων

Ο Ερντογάν φοβάται αυτομόληση πιλότων


Για ποιον λόγο ο «σουλτάνος» έκοψε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο μετά το πραξικόπημα.

Πλήρης είναι η απουσία των μαχητικών αεροσκαφών της τουρκικής Αεροπορί­ας (ή των Τουρκικών Αερο­πορικών Δυνάμεων, όπως είναι η επίσημη ονομασία) από το Αιγαίο από τις 15 Ιουλίου, ημέρα που έγινε το πραξικόπημα στη γείτονα κατά του Ερντογάν μέχρι και σήμε­ρα. Αυτό πρακτικώς σημαίνει κα­μία παράβαση των κανόνων ενα­ερίου κυκλοφορίας (ΚΕΚ), καμία παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου (ΕΕΧ), καμία υπερπτήση, καμία εμπλοκή με τα μαχητικά αε­ροσκάφη της ελληνικής αεράμυ­νας.

Αυτό το διάστημα, μόνο δύο ήμε­ρες, στις 26 Ιουλίου και τις 9 Αύγουστου, εισήλθαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, και τις δύο με ελικοφόρα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασί­ας CN-235, που ανή­κουν στην Αεροπορία του Ναυτικού -κάτι που στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση έχει τη δική του σημειολο­γία- πραγματοποιώ­ντας σε αμφότερες τις περιπτώσεις «συμβολικές παρουσίες».

Γιατί όμως η τουρ­κική Αεροπορία έχει σταματήσει να μπαίνει στο Αιγαίο; Οι αιτίες, συμφώνως με τις εκτιμήσεις πολύ υψηλόβαθμης στρατιωτικής πη­γής του ΓΕΕΘΑ, η οποία δέχτηκε να μιλήσει στα «Π» με καθεστώς ανωνυμίας, για προφανείς λόγους, είναι τρεις.

Πρώτον, η τουρκική Αεροπορία ήταν ένας από τους κλάδους που πρωταγωνίστησαν στο πραξικόπη­μα και τώρα υφίσταται την εκδίκη­ση του Ερντογάν, γεγονός που έχει αποστερήσει σε σημαντικό βαθμό το έμπειρο ιπτάμενο προσωπι­κό της. Και όπως είναι γνωστό σε όλους, ο έμπειρος, αξιόμαχος πι­λότος δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε με την απονομή βαθμών για την κάλυψη κενών θέ­σεων. Όπως έλεγε στους στρατιω­τικούς συντάκτες ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (I) Χρήστος Βαΐτσης μιλώντας μαζί τους, μία μό­λις εβδομάδα μετά το πραξικόπη­μα, όταν η κατάσταση ήταν ακόμα «θολή», η τουρκική Αεροπορία «διαθέτει 15 Μοίρες μαχητικών πρώτης γραμμής με F-16 διαφό­ρων εκδόσεων και εκσυγχρονι­σμένα F-4E Phantom II και συμφώνως με τα στάνταρ του ΝΑΤΟ κάθε Μοίρα πρέπει να έχει 25 πιλότους, ήτοι 400 πιλότοι στις Μοί­ρες πρώτης γραμμής. Ένα 10% να έχει βγει "εκτός", δηλαδή 3 πιλό­τοι σε κάθε Μοίρα, τότε θα έχει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθ­μη λειτουργία της».

Συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία των Τούρκων, έχουν αποταχθεί με συνοπτικές διαδικασίες συνολικώς 149 ανώτατοι αξιωματι­κοί, από τους οποίους 30 πτέραρχοι, καθώς και 1.099 αξιωματικοί χαμηλότερων βαθμών, από τους οποίους 430 ανήκουν στην Αερο­πορία, η πλειονότητα των οποίων είναι πιλότοι (άρα επομένως πε­ρισσότεροι του κρίσιμου 10%).

Δεύτερον, η τουρκι­κή ηγεσία φαίνεται να φοβάται μήπως κά­ποιος εκ των πιθανών φιλοπραξικοπηματιών πιλότων που έχει καταφέρει έως τώρα να μη συλληφθεί πά­ρει το μαχητικό του και προσγειωθεί σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο ζητώντας και αυτός πο­λιτικό άσυλο. Ο ψυχολογικός αντί­κτυπος από μία τέτοια ενέργεια και στις τουρκικές Ε.Δ. και στο εσωτερικό της Τουρκίας θα είναι τε­ράστιος και καλό είναι να... τον αποφύγουν για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορούν. 

Τρίτον, στο παρελθόν, μετά τις αποκαλύψεις για τα δύο σχέδια-προβοκάτσιες εναντίον του Ερντογάν («Βαριοπούλα» και «Εργκενεκόν»), είχε καταδειχθεί ότι ο ρόλος της τουρκικής Αεροπορί­ας σε αυτά ήταν κεφαλαιώδους ση­μασίας, αφού προβλεπόταν η συμ­μετοχή της σε «κάποιο» επεισόδιο στο Αιγαίο (σενάριο για κατάρριψη ελληνικού αεροσκάφους και προβλεπόμενη ελληνική αντίδρα­ση εξαιτίας αυτού κ.λπ.). Φαίνεται ότι ο φόβος αυτός δεν έχει τελείως εξαλειφθεί για την τουρκική ηγε­σία! Κάτι βεβαίως που δεν στεναχωρεί καθόλου τους Έλληνες πι­λότους, που, αν και σε ετοιμότητα, μπορούν να απολαύσουν τις θερινές τους άδειες!

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-12/08/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger