Αρχική » , , , » Ξεκίνησε η κατασκευή των πέντε P-3B του ΠΝ

Ξεκίνησε η κατασκευή των πέντε P-3B του ΠΝ


ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 500 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ.

Ξεκίνησαν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα οι εργασίες για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα αναβάθμισης πέντε (5) τέτοιων αεροσκαφών, εγκαταλελειμμένων και καθηλωμένων στο έδαφος από το 2009. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. δολάρια και το έργο έχει αναλάβει η αμερικανική Πολεμική Βιομηχανία «Lock­heed Martin». Η Lockheed Martin είναι ο μοναδικός κα­τασκευαστής και φορέας σχεδίασης (Original Equipment Manufacturer and Design Authority) των Α/Φ P-3.

Στην τελετή έναρξης των εργασιών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, είπε: «Η επιλογή των Ρ-3Β και η αναβάθμισή τους είναι η πλέον συμφέρουσα για τη χώρα. Με κριτήριο την ικανοποίηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, τα Ρ-3 με το πρόγραμ­μα MLU προσέφεραν, μέσω της διακρατικής συμφωνίας ΗΠΑ - Ελλάδος, τη βέλτιστη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

Το Ρ-3 Orion είναι το πρότυπο στα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και αναγνώρισης και χρησιμοποιείται για την ασφάλεια της χώρας, για επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, για ανθρωπιστική βοήθεια, έρευνα και διάσωση, συλλογή πλη­ροφοριών, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και, πρόσφατα, για την παροχή βοήθειας στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και υποστήριξης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας θα απορρο­φήσει περίπου 30% της αξίας του προγράμματος, αντλώντας σημαντικά βιομηχανικά, οικονομικά και τεχνολογικά οφέλη για την αυτόνομη λειτουργία και την υποστήριξη του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος. Εκτός από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, οι εργασίες για τα αεροσκάφη Ρ-3Β θα πραγματοποιηθούν στις πόλεις Marietta, Georgia, Greenville, South Carolina και σε Baltimore. Maryland των ΗΠΑ.

Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται μέσω διακρατικής συμφωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση. Τη σχετική σύμ­βαση είχε υπογράψει το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το πρώτο αεροσκάφος Ρ-3Β θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο 2017 και έως το τέλος του 2020 θα έχουν παραδοθεί και τα υπόλοιπα τέσσερα στο Πολεμικό Ναυτικό. «Ο εκσυγχρονι­σμός των αεροσκαφών αυτών και η μελλοντική επιχειρησια­κή τους ενεργοποίηση, μαζί με τα νέα υποβρύχια και τον εκ­συγχρονισμό των πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού, μαζί με την ολοκλήρωση του προγράμματος των πυραυλάκατων, θα αυξήσουν τη μαχητική ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων και θα αποτελέσουν έναν ακόμα πολλαπλασιαστή ισχύος, όχι μόνο στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι μέγιστης στρατηγικής σημασίας χώρος για την Ελ­λάδα», είπε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο ΑΝΥΠΕΘΑ, Δ. Βίτσας.

Πάντως, το ουσιαστικό ερώτημα γιατί καθηλώσαμε τα Ρ-3Β το 2009 παραμένει αναπάντητο.

Χρηστός Καπούτσης 
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-30/07/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger