► Ο Τσίπρας υλοποιεί τις συμφωνίες του Σαμαρά.
► Η ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας ξεκίνησε επί ημερών Σαμαρά ο οποίος το φθινόπωρο του 2013 (λίγες ημέρες μετά τον απηνή διωγμό κατά της Χρυσής Αυγής) είχε επισκεφθεί το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, όπου είχε συνάντηση πολλών ωρών με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ισραηλινών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης και κατασκευής πολεμικών συστημάτων.
Όμιλος Ισραηλινών εταιρειών, μέτοχος του οποίου είναι η κυβέρνηση του Ισραήλ, και ο οποίος εδρεύει στην έρημο Νεγκέβ, σχεδιάζει να αγοράσει (κοψοχρονιά) εγκαταστάσεις που έχουν μπει ήδη στο «υπερταμείο» ή πρόκειται πολύ σύντομα να ενταχθούν σε αυτό.
Πρόκειται για εργοστάσια που διαθέτουν υπερσύγχρονα μηχανήματα ικανά να παράγουν όπλα και οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, πυρομαχικά υψηλών προδιαγραφών, οχήματα και ανταλλακτικά για μαχητικά αεροσκάφη και πυροσβεστικό αεροπλάνα.
Ειδικά για το 65% και το μάνατζμεντ της ΕΑΣ («Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα») υποψήφια είναι η Ισραηλινή ΙΜΙ, ενώ οι άλλες δύο ενδιαφερόμενες είναι η αμερικανική ΑΤΚ και η γερμανική Rheinmental. Οι Ισραηλινοί επιθυμούν την απόκτηση της ΕΑΣ και για έναν επιπλέον λόγο, καθώς σκοπεύουν να την χρησιμοποιήσουν ως πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα μετά την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου που φιλοξενεί το σημαντικότερο επενδυτικό κομμάτι της εταιρείας εκτός συνόρων.
Στην ίδια μοίρα και τα ναυπηγεία στα οποία μπορούν να ναυπηγηθούν ή να επισκευασθούν ολόκληροι στόλοι πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων.
Και αντί η Ελληνική κυβέρνηση (όχι μόνο η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες) να κλείνει συμβόλαια εκατομμυρίων με άλλες χώρες, κερδίζοντας διεθνείς διαγωνισμούς, ετοιμάζεται να ξεπουλήσει όσο-όσο την «ασπίδα και το δόρυ» του Έθνους μας.
Επιπλέον, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισκεπτόμενος πρόσφατα το Ισραήλ, δέχθηκε επίσκεψη εβραιοαμερικανών επιχειρηματιών που του κατέθεσαν σχετική πρόταση. Όπως προκύπτει απ’ αυτήν, θέλουν να αγοράσουν την Αμυντική Βιομηχανία «πακέτο», προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή στρατιωτικών οχημάτων, αρμάτων μάχης, πολεμικών τζετ και οπλικών συστημάτων που θα τα εξάγουν σε άλλες χώρες.
Όσο για προσωπικό, πέραν των ανώτερων στελεχών και των υπευθύνων παραγωγής που θα είναι όλοι Ισραηλινοί, θα είναι Έλληνες, για τους οποίους θα υπάρχει ειδικό καθεστώς απασχόλησης.
Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι δίμηνης διάρκειας, ενώ θα μπορεί να απολύεται κάποιος αν θεωρηθεί ότι «διαρρέει» στοιχεία, χωρίς μάλιστα να υπάρχει αποδεικτικό υλικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν και για την κατασκευή των οχημάτων παντοδαπού εδάφους Hummer αφού υπάρχουν ήδη πολύτιμοι και έμπειροι μεταξύ των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, έπειτα από σχετική παραγγελία του αμερικανικού στρατού.
Οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται να πάρουν και το έργο της κατασκευής φορτηγών για τον Ελληνικό Στρατό, οχημάτων για την Πυροσβεστική, και ασθενοφόρων για τα νοσοκομεία, όπως και την επισκευή των υπαρχόντων οχημάτων στους τρεις παραπάνω κλάδους.
Παράλληλα σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο και με τα αστικά λεωφορεία που έχουν μείνει κατά εκατοντάδες ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών στα αμαξοστάσια του ΟΑΣΑ. Ήδη, εκπρόσωποι του Ομίλου, φέρονται να επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της ΕΑΒ στην Τανάγρα όπου γίνεται κατασκευή τμημάτων πολεμικών αεροσκαφών (κυρίως F-16), σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Lockhead Martin, ενώ παρέχεται και τεχνική υποστήριξη σε αεροσκάφη της Π.Α. και σε πυροσβεστικά.
Σύντομα θα κάνουν το ίδιο με το ναυπηγείο Σκαραμαγκά το οποίο θεωρούν κατάλληλο για την κατασκευή υποβρυχίων και πυραυλάκατων λόγω του μεγέθους του και της τεχνογνωσίας που έχει αναπτυχθεί στον τομέα, αλλά και μεγαλύτερων πλοίων επιφανείας.
Αντίπαλος των Ισραηλινών είναι η γερμανική Krauss - Maffei Wegmann που ήδη έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της ΕΛΒΟ. Η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιεί το κουαρτέτο των δανειστών προκειμένου αυτοί να πιέσουν την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναζητώντας παράλληλα διαύλους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας ξεκίνησε επί ημερών Σαμαρά που το φθινόπωρο του 2013 (λίγες ημέρες μετά τον απηνή διωγμό κατά της Χρυσής Αυγής) είχε επισκεφθεί το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, όπου είχε συνάντηση πολλών ωρών με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ισραηλινών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης και κατασκευής πολεμικών συστημάτων.
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει την προσπάθεια να πωληθεί (αντί πινακίου φακής) η ελληνική αμυντική βιομηχανία, αλλά όταν ήρθε στην εξουσία εφάρμοσε κατά γράμμα όσα είχε συμφωνήσει ο Μεσσήνιος πολιτικός.
Άλλες πρόσθετες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί θέλουν στα δύο από τα τέσσερα εργοστάσια, που ανήκουν στην ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) που βρίσκονται σε Αίγιο και Μάνδρα Αττικής, να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής γεωργικών ελκυστήρων (τρακτέρ), αγροτικών μηχανημάτων και οχημάτων. Προφανώς τα θέλουν για να τα χρησιμοποιήσουν στις τεράστιες εκτάσεις γης που θα επινοικιάσουν από Την τράπεζα Πειραιώς στην οποία έχουν περιέλθει εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης μετά την «δόλια» απόκτηση του υγειούς τμήματος της ΑΤΕ.
(ΕΜΠΡ0Σ-06/08/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.