Αρχική » » Με το βλέμμα στην Ταξίμ οι στρατηγοί της Τουρκίας

Με το βλέμμα στην Ταξίμ οι στρατηγοί της Τουρκίας


Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος εν ώρα πτήσης. 
Μείωσαν τις προκλήσεις στο Αιγαίο αφού όπως φαίνεται δεν επιθυμούν «εξαγωγή της κρίσης». 

Περιορισμό της καθημερινής εντάσεως στο Αιγαίο έφεραν τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ και γενικότερα η ανατα­ραχή στο εσωτερικό της Τουρκίας. Τα γεγονότα, όπως αποτυπώνονται μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι από τις αρχές του μήνα, μία μέρα μετά την έναρξη των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, η δραστηριότητα της τουρκικής αεροπο­ρίας στο FIR Αθηνών μειώθηκε κάθε­τα, ενώ δεν υπήρξε συνέχεια στις προκλητικές κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων που είχαν φτάσει ως τα ανοιχτά του Σουνίου... 

Οι ξεκάθαρες διαπιστώσεις είναι δύο. Πρώτον, ότι η τουρκική ηγεσία κατελή­φθη εξ απροόπτου από τη λαϊκή αντίδραση στην Κωνσταντινούπολη, οπότε αναδιπλώθηκε, με την προσοχή της να στρέφεται αποκλειστικά στις εσωτερι­κές εξελίξεις. 

Δεύτερον και σημαντικότερο, απο­δεικνύεται ότι δεν υπάρχει ή δεν τίθεται σε εφαρμογή μηχανισμός δημιουρ­γίας τεχνητών περιφερειακών εντάσεων που η κλιμάκωση τους θα εκτονώσει την εσωτερική κρίση. Με απλά λόγια, δεν φαίνεται η Άγκυρα να σχεδιάζει «εξα­γωγή» της κρίσεως. 

Έλλειψη εμπιστοσύνης 

Ίσως, μάλιστα, η έλλειψη εμπιστοσύνης της κυβέρνησης Ερντογάν προς τον, κεμαλικού προσανατολισμού, κορμό του στρατεύματος να μην της επιτρέπει να το χρησιμοποιήσει με τον τρόπο με τον οποίο κατά το παρελθόν δημιουργούσε τετελεσμένα ή έστρεφε την προσοχή της κοινής γνώμης της χώρας προς την κα­τεύθυνση που κατά περίπτωση την εξυπηρετούσε. Μπορούμε, μάλιστα, να πα­ρατηρήσουμε ότι κατά τις δύο προηγού­μενες εβδομάδες όσο αυξανόταν η έντα­ση των διαμαρτυριών τόσο μειωνόταν η στρατιωτική δραστηριότητα της γείτονος. Έτσι το Σάββατο 1 Ιουνίου σημειώ­θηκε ναυτική πρόκληση από δύο τουρ­κικά πολεμικά που για σχεδόν όλη τη μέρα κινούνταν μεταξύ Αμοργού, Μυκόνου, Νάξου, Σύρου και Κέας. 

Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου ναι μεν στον ουρανό του Αιγαίου πέταξαν οκτώ τουρ­κικά μαχητικά, αλλά οι κινήσεις τους ήταν «συγκρατημένες», καθώς έκαναν μόνο μία παραβίαση του εθνικού εναέ­ριου χώρου και δύο παραβάσεις του FIR. 

Από την επομένη η δραστηριότη­τα κόβεται με το «μαχαίρι». Κανένα αεροπλάνο δεν απογειώνεται και για τις επόμενες ημέρες δεν σημειώνεται ού­τε μία πτήση τουρκικού μαχητικού. Πε­τούν μόνο μεμονωμένα ελικόπτερα ή μεταφορικά αεροπλάνα, κάποια από τα οποία είναι σε διαμόρφωση ναυτικής πε­ριπολίας. 

Ένα τέτοιο αεροπλάνο (τύπου CN-235) πέταξε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο στις 5 Ιουνίου και ένα ελικόπτερο την επομένη. Στις 7 Ιουνίου τα τουρκι­κά μαχητικά εμφανίζονται και πάλι με συγκρατημένες κινήσεις και κάνουν μία παράβαση του FIR και δύο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. 

Μόνο ένα ελικόπτερο 

Στο Σαββατοκύριακο που ακολου­θεί δεν παρατηρούνται κινήσεις και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου έχουμε πτήση μόνο ενός ελικοπτέρου. 

Από την ημέρα αυτή μικροί σχημα­τισμοί μαχητικών εμφανίζονται μαζί με αεροπλάνα ναυτικής περιπολίας, που όμως σε πολύ λίγες περιπτώσεις παρα­βιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο. 

Πλησιάζει άλλωστε και ο χρόνος κα­τά τον οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το μορατόριουμ Παπούλια–Γιλμάζ, που περιορίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, προκείμενου η Ελλά­δα και η Τουρκία να αξιοποιήσουν την τουριστική περίοδο. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-16/06/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger