Αρχική » » Το θέατρο του παραλόγου για τις Ένοπλες Δυνάμεις!

Το θέατρο του παραλόγου για τις Ένοπλες Δυνάμεις!


Η ομοβροντία δηλώσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα για το νέο δόγμα και τις περικοπές αποτυπώνει την ελληνική παθογένεια. Πώς ερμηνεύτηκαν ως «αποδεκτές» οι μειώσεις που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια τα στελέχη. 

Από τον Μάνο Ηλιάδη 

Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδο­μάδες αυτό που πλειστάκις χαρακτηρίστηκε από αυτές τις στήλες ως ενδημική πα­θογένεια του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώ­ρας ανεδείχθη σε όλη του τη λυπηρή πραγματικότητα σε διάφορες πρόσφατες εκ­δηλώσεις. 

Στην πρώτη, με την ευκαιρία της ημερίδας που... συνδιοργάνωσαν η Ακαδη­μία Αθηνών με το ΕΛΙΣΜΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρα­τηγικών Μελετών), στο κτί­ριο της Ακαδημίας, στις 24 Μαΐου 2013, με θέμα «Η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας μας υπό το πρίσμα των εσωτερικών και εξωτε­ρικών εξελίξεων», ακούσα­με από υπεύθυνα χείλη για το θέμα της νέας Δομής Δυ­νάμεων ότι λόγο σε αυτήν δεν έχουν μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και οι τοπι­κές κοινωνίες, με τον ίδιο τον ΥΕΘΑ Π Παναγιωτόπουλο να αναφέρει χαρα­κτηριστικά ότι «στο θέμα του καθορισμού της νέας Δομής Δυνάμεων ελήφθη­σαν υπόψη και παράγοντες που έχουν σχέση με τις το­πικές κοινωνίες»! 

Οι δήμαρχοι 

Αυτό, δηλαδή, που αποτέλε­σε ανέκαθεν την αιτία συνεχών αναβολών στην υιοθέτηση τη Δομής Δυνάμεων και κόστισε τεράστια ποσά στο ελληνικό κράτος, ήτοι οι αντιδράσεις των τοπικών δημάρχων στη μετακίνηση μονάδων από την περιοχή τους, έγινε και επισήμως ή τουλάχιστον δημόσια, απο­δεκτό! Πάλι καλά, βέβαια, που δεν θεσμοθέτησαν την εξωφρενική αυτή άποψη διά νόμου... 

Το αποτέλεσμα ήταν η εξαγγελία της νέας Δομής Δυνάμεων (σ.σ.: έπρεπε να είναι σε εφαρμογή από το 2010) μετά το ΚΥΣΕΑ της 30ής Μαΐου 2013 να χαρα­κτηρισθεί από όλους ως μη τολμηρή, έναν χαρακτηρι­σμό που έδωσε επίσης στην ιδιαίτερα τεκμηριωμένη ομιλία του (στην Ακαδημία Αθηνών) ο πρώην υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ -και ένα από τα λαμπρότερα μυαλά που πέ­ρασαν ποτέ από το Στρά­τευμα- αντιστράτηγος ε.α. Στυλ. Παναγόπουλος. 

Ο στρατηγός Πανα­γόπουλος δεν περιορί­σθηκε μόνο σε αυτό το θέ­μα, καθώς επεσήμανε ότι, εκτός των άλλων, δεν έγι­νε τροποποίηση του νόμου 3883/2010 επί του αντί­στοιχου 2292/1995 «Περί Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» που, λόγω διατυπώσεως, δημιουργεί ασάφειες, επιφέρει δυαρχία σε κάθε Κλάδο και απαιτείται, κατά περίπτωση, νομική ερμη­νεία. Επίσης, ανέφερε ότι η προτεινόμενη Δομή δεν επιφέρει μεν μείωση στην επιχειρησιακή ισχύ του Στράτου Ξηράς, αλλά αυ­τό συμβαίνει για τη νέα Δο­μή Δυνάμεων του Π.Ν. και της Π.Α. Ακόμη, ανέφερε ότι εξαιρέθηκε από τη νέα Δομή το συμμάζεμα των Διευθύνσεων του ΥΠΕΘΑ, το οποίο διαθέτει πλήθος από αυτές άνευ λόγου και προσωπικό από υπεράριθμους μετακλητούς ή αποσπασμένους υπαλλήλους. Τα όργα­να αυτά, ανέφερε ο στρατη­γός, είναι διάδοχα οχήματα του άλλοτε ΕΠΥΕΘΑ (Επιτελείο Υπουργού Εθνικής Άμυνας) που δημιουργήθη­κε το 1995 και ακολούθησε έκτοτε «τη θλιβερή παρά­δοση σε θέματα παρεμβά­σεων, διαπλοκής, διαφθοράς και εκμαυλισμού, ενώ η νόσφιση εξουσίας, με την ανοχή του εκάστοτε ΥΕΘΑ από μετακλητούς υπαλλή­λους, διευθυντές του πολιτικού και στρατιωτικού γρα­φείου του, είναι χαρακτηρι­στική». 

Στις προγενέστερες της συγκλήσεως του ΚΥΣΕΑ δύο μαραθώνιες συζητήσεις στην Επιτροπή Εξωτε­ρικών και Άμυνας της Βου­λής για τη νέα Δομή Δυνά­μεων ακούσθηκαν ανάλο­γες «φάλτσες» απόψεις. Ο κ. Παφίλης του ΚΚΕ, για παράδειγμα, είπε ότι η νέα Δο­μή Δυνάμεων εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ και όχι την εθνική κυριαρχία της χώρας. 

Ο ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλος που έμεινε στο θέ­μα είπε τα εξής χαρακτηρι­στικά, αφού ανέλυσε τη λο­γική της νέας Δομής Δυνά­μεων: 

► Τα στελέχη των Ε.Δ δεν αντιδρούν (!) στις περικο­πές των αποδοχών τους και των συντάξεών τους τη στιγμή που η αντίδρασή τους για τις εξωφρενικές σε έκταση μειώσεις τους -που είναι και οι μεγαλύτερες από κάθε άλλο τομέα του Δημοσίου- τους έχει φέρει στα πρόθυ­ρα της εξεγέρσεως (σ.σ.: τρόπος του λέγειν, βέβαια, γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι σοβαροί και υπεύθυνοι). 

► Όταν βελτιωθεί η οικο­νομία της χώρας, η Πολι­τεία θα φροντίσει για τη βελτίωση των μισθών τους. 

► Δεν θα γίνουν νέοι εξο­πλισμοί, παρά μόνο αγορές ανταλλακτικών. 

► (Παρ' όλα αυτά) Η αποτρεπτική ικανότητα των Ε.Δ. είναι δεδομένη όπως και η διασφάλιση της εθνι­κής κυριαρχίας της χώρας (σ.σ.: υιοθέτηση του περί­φημου «δόγματος Βενιζέ­λου», σύμφωνα με το οποίο μπορείς να περικόπτεις αε­νάως τις αμυντικές δαπάνες, «χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο των Ε.Δ»). 

0 μόνος λογικός 

Η μόνη λογική φωνή που ακούστηκε στην Επιτροπή της Βουλής ήταν του βου­λευτή Άκη Γεροντόπουλου, που φαίνεται να είναι ο μόνος που είναι σε επα­φή με την πραγματικότητα και την κατάσταση που επι­κρατεί στον τομέα της άμυ­νας και ασφάλειας της χώρας, λέγοντας τα εξής: 

► Δικαίως τα στελέχη των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας αντιδρούν γιατί έχουν υποστεί διπλές περικοπές των αποδοχών τους και γι' αυτό αισθάνο­νται αδικημένοι σε σχέση με τους άλλους εργαζομέ­νους του Δημοσίου. 

► Τα στελέχη των Ε.Δ. εί­ναι σοβαρά άτομα, πιστοί στο δημοκρατικό πολίτευ­μα και ούτε διανοούνται μία εκτροπή. 

► Το δόγμα της χώρας είναι προνόμιο της πολιτικής ηγεσίας, ενώ για τη Δομή Δυνάμεων είναι αποκλει­στικά υπεύθυνη η ηγεσία των Ε.Δ. 

► Θα πρέπει να δούμε το θέ­μα της αυξήσεως της θητείας χωρίς ταμπού και αγκυλώ­σεις (σ.σ: ο μόνος βουλευ­τής που ξέρουμε με επίγνω­ση ενός εκ των δύο κύριων προβλημάτων της άμυνας της χώρας - το άλλο είναι η υποχρηματοδότηση). 

Σημ.: Περιττό να ανα­φερθεί ότι το θέμα της αυ­ξήσεως της θητείας ουδόλως απασχολεί τον ΥΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλο, όπως έκαναν και οι όλοι οι άλλοι εξίσου... υπεύθυνοι προκάτοχοί του, οι οποίοι αποφεύ­γουν όπως ο διάβολος το λι­βάνι να αγγίξουν το βασικό αυτό πρόβλημα, για ψηφο­θηρικούς και μόνο λόγους. 

«Είναι ευχαριστημένοι!» 

Την άποψη ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αντιδρούν στις περικοπές των αποδοχών τους εξέφρασε στην Επιτροπή της Βουλής και ο βουλευτής Έβρου Α. Δερμετζόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, προχωρώντας πιο πέρα (δεδομένου ότι τους βλέπει ιδίοις όμμασιν στην περιοχή του) είπε ότι είναι ευχαριστημένοι! 

0 «φόβος» του Π. Παναγιωτόπουλου να μην κατηγορηθεί ότι σπαταλά χρήματα 

Ο υπ. Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ εντύπω­ση, πάντως, σε όσους γνωρίζουν τον χώρο της άμυνας προκάλεσε η επανάληψη της δηλώσεως του κ. Παναγιωτόπουλου που έκανε στην Επιτροπή της Βουλής σχετι­κά με το θέμα των νέων (μη) εξο­πλισμών. 

Συγκεκριμένως, μετά την ολο­κλήρωση του ΚΥΣΕΑ της 30ής Μαΐου, ο ΥΕΘΑ -εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου- δήλωσε ότι «μετά την έγκριση της Νέας Δο­μής, συζητήθηκαν και εγκρίθη­καν μία σειρά από υποπρογράμμα­τα που δεν αφορούν -και θέλω να προσεχθεί αυτό!- την αγορά νέων οπλικών συστημάτων». Και προ­φανώς φοβούμενος μήπως παρε­ξηγηθεί ότι... σπαταλά χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου για την άμυνα της χώρας, επανέλαβε αμέ­σως μετά με το ίδιο φοβικό ύφος: «Δεν αγοράζουμε νέα οπλικά συ­στήματα» (σ.σ.: θεός φυλάξοι). «Αυτό που γίνεται, όμως, είναι να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να υποστηρίξουμε τα υπάρχο­ντα συστήματα, είτε με ανταλλα­κτικά είτε σε διαδικασίες τεχνικής υποστήριξης». 

Ανακεφαλαιώνουμε, για να μη σας κουράζουμε και για να έχετε χρόνο να σκεφτείτε προς τα πού πάνε οι Ένοπλες Δυνάμεις με όσα αναφέραμε παραπάνω, ή μάλλον με τα μυαλά αυτών που έχουν την ευθύνη για την άμυνα της χώρας: 

Στη Δομή Δυνάμεων λόγο έχουν και οι δήμαρχοι, η δομή που εγκρίθηκε (έπειτα από τόσα χρό­νια καθυστερήσεων) είναι άτολ­μη, το υδροκέφαλο επιτελείο του υπουργείου παρέμεινε άθικτο, η Δομή δεν μείωσε την ισχύ του Σ.Ξ., αλλά μείωσε τις αντίστοιχες των δύο απαραίτητων στηριγμάτων του, της Π.Α και του Π.Ν., τα στελέχη των Ε.Δ. είναι εξαθλιωμέ­να, η θητεία δεν αυξάνεται για να καλύψει τα κενά που άφησε η από­φαση για τη μείωσή της, οι ΕΠΟΠ και οι ΕΜΘ (εθελοντές μακράς θητείας) που προσελήφθησαν για να τα καλύψουν γερνούν και δεν μπορούν αντικατασταθούν με νέ­ους γιατί δεν μας αφήνει η τρόικα, όπλα δεν αγοράζουμε γιατί δεν είναι «πολιτικώς ορθόν» και όλα αυτά, χωρίς να αναφερθούμε στην ουσία του προβλήματος –που είναι ότι αυτό το... ανέκδοτο (πώς αλλιώς να το πούμε;) που λέγεται αμυντι­κή πολιτική δεν έχουν καμία σχέ­ση με την απειλή που πρέπει να διέπει τη Δομή Δυνάμεων και όλα τα σχετικά με αυτή θέματα. Η συνέ­χεια έπεται σε πρώτη ευκαιρία. 

(Κυριακάτικη Δημοκρατία-09/06/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger