• Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε το στίγμα της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων.
• Η μελλοντική εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, σε συνδυασμό με την αύξηση της ναυτιλιακής κίνησης στον ίδιο χώρο από σκάφη μεταφοράς υδρογονανθράκων, θα παρέχει πληθώρα ελκυστικών στόχων σε ομάδες που ενδέχεται να εκμεταλλευθούν τη ρευστότητα και γι΄ αυτό φύλακας-άγγελος θα είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις.
• Πρωταρχικός σκοπός η ασφάλεια των δικτύων μεταφοράς των υδρογονανθράκων.
Το στίγμα της «ενεργούς» εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διασφάλιση των ενεργειακών πόρων έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος στο Συμπόσιο «Energy Security and Defense», με θέμα «Η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων στο Νέο Περιβάλλον Ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου-Προκλήσεις, και Απαντήσεις»....
«Η εδαφική ακεραιότητα και εξασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ασφαλώς τμήμα των εθνικών συμφερόντων που υπερασπιζόμαστε (σ.σ: ως Ένοπλες Δυνάμεις). Στην πράξη, αυτό αποτελούσε πάντοτε το μείζον της αποστολής όλων των εθνικών στρατών, απανταχού της Γης. Τούτο διότι ο ευρύτερος εθνικός χώρος σχετίζεται άμεσα με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που είναι απαραίτητες για την επιβίωση και την προκοπή του έθνους. Σήμερα, ο ανταγωνισμός για πόρους, πρακτικά σημαίνει ανταγωνισμό στο πεδίο της ενέργειας, όχι ασφαλώς μόνο για υδρογονάνθρακες. Αλλά προς το παρόν, αυτό ενδιαφέρει εμάς, οι υδρογονάνθρακες. Η ενεργειακή μας ασφάλεια περνάει μέσα και από την εκμετάλλευση των όποιων εθνικών κοιτασμάτων του ορυκτού πλούτου στον εθνικό χώρο» είπε, κάνοντας νωρίτερα γεωγραφικό προσδιορισμό και της Ανατολικής Μεσογείου.
ΚΑΤΙ, ΑΛΛΩΣΤΕ, που το ΓΕΕΘΑ έχει καταστήσει σαφές και με ασκήσεις στην περιοχή αλλά και με σχέδια επιτήρησης. Και συνέχισε «Βέβαια, ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι μόνο η εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας στον εθνικό χώρο. Είναι και η προστασία των δικτύων και οδών μεταφοράς ενέργειας, καθώς και των ενεργειακών υποδομών στη χώρα. Όλα αυτά συνθέτουν ένα αρκετό πολύπλοκο σύνολο ζητημάτων ασφαλείας, που δεν έχει σαφή όρια και έχει περιφερειακή και παγκοσμία διάσταση».
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις μορφές των κίνδυνων με βάση την εμπειρία από «τρομοκρατικές ομάδες», με ή χωρίς κρατική υποστήριξη, περιγράφοντας κυρίως τα περιστατικά πειρατείας που πάντως μέχρι τώρα, είπε, δεν έχουν παρουσιασθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έκρουσε πάντως τον κώδωνα του κινδύνου - εκ του οποίου απορρέουν και οι αποστολές των Ε Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας.
«Η μελλοντική, όμως, εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της, σε συνδυασμό με την αύξηση της ναυτιλιακής κίνησης στον ίδιο χώρο από σκάφη μεταφοράς υδρογονανθράκων, θα παρέχει πληθώρα ελκυστικών στόχων σε ομάδες που ενδέχεται να αναδυθούν ή να εκμεταλλευθούν τη ρευστότητα και αναταραχή».
Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ Ε.Δ, έγκειται στην έγκαιρη πληροφόρηση και επιτήρηση, στην πειστική αποτροπή και στην αποτελεσματική προστασία», είπε και συνέχισε «Κοινός παρανομαστής και των τριών αξόνων είναι οι πληροφορίες. Η απόκτηση αξιόπιστων πληροφοριών για τον τόπο, τον χρόνο και τον τρόπο εκδήλωσης της όποιας κακόβουλης ενέργειας είναι ζωτική για την έγκαιρη λήψη μέτρων που θα την ακυρώνουν εν τη γενέσει της.
Η έγκαιρη πληροφόρηση και η επιτήρηση απαιτούν την ανάπτυξη δυνατοτήτων ISR(Intelligence Surveillance Reconnaissance), οι οποίες θα παρέχουν διαρκή, έγκαιρη και έγκυρη εικόνα των τεκταινομένων στην περιοχή ενδιαφέροντος. Πιθανόν να απαιτείται συνεργασία με αντίστοιχες αρχές χωρών της περιοχής με κοινά συμφέροντα, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ. Ο δυνατότητες ήδη υπάρχουν και η λαμβανομένη αναγνωρισμένη εικόνα, αποτέλεσμα της σύνθεσης πληροφοριών προερχομένων από ποικίλες, αλληλοσυμπληρούμενες και αλληλοεπιβεβαιούμενες πήγες, μας ικανοποιεί πλήρως». Αναφορά έκανε, επίσης, στην αποτροπή και τη δύναμη της που «θα πρέπει», όπως είπε, «να συνδυάζει τόσο την ύπαρξη των μέσων εκείνων, η χρήση των οποίων θα επιφέρει στον επιτιθέμενο υπέρμετρο, δυσβάσταχτο κόστος σε σχέση με τα προσδοκώμενο οφέλη, όσο και τη σαφώς εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για τη χρήση τους, εάν και εφόσον υπάρξει απειλή».
Ως προϋπόθεση δε ανέφερε την «ταυτόχρονη πλήρωση των δύο αυτών προϋποθέσεων, μαζί με τη φυσική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή» η οποία «θα στείλει το κατάλληλα μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο».
ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, Ο κ. Κωσταράκος αναφέρθηκε στους άξονες της νέας Δομής Δυνάμεων που διαμορφώνεται και καλύπτει και τις νέες ανάγκες. Αυτές, όπως τις περιέγραψε, είναι:
- Η βελτίωση τον αεροναυτικών μας δυνατοτήτων, ενδεχομένως σε βάρος άλλον δυνατοτήτων που κυριαρχούσαν τα τελευταία χρόνια, όπως παρακάτω:
α. Επαύξηση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού με πλοία με δυνατότητες κρούσης, αεράμυνας περιοχής, αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και σύγχρονο υποβρύχια,
β. Επαύξηση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας με αεροσκάφη 4ης γενιάς και αναβάθμιση των υπαρχόντων αεροσκαφών
γ. Επαύξηση δυνατοτήτων ταχείας μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων με μέσα ταχείας μεταφοράς.
Γ. ΔΗΜ.
(6 ΗΜΕΡΕΣ-25/1/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.