• Κλίμα αναταραχής και εκνευρισμού στις τάξεις των 30.000 Επαγγελματιών Οπλιτών.
• Πόλεμος ανακοινώσεων και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου και του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παρά το γεγονός ότι σε χθεσινή του ανακοίνωση το ΓΈΕΘΑ διαψεύδει ως «φημολογίες που στερούνται κάθε σοβαρότητας» τα σενάρια τα οποία θέλουν να αίρεται η μονιμότητα σε κατηγορίες του στρατιωτικού προσωπικού, εντούτοις η ύπαρξη και μόνο σχετικών εισηγήσεων εξακολουθεί να συντηρεί τον προβληματισμό και την ανησυχία σε μια μεγάλη μερίδα στελεχών του στρατεύματος και ιδιαίτερα μεταξύ των Επαγγελματιών Οπλιτών...
Από τη μια πλευρά η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου που πιέζει για περαιτέρω περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από την άλλη, η παραπάνω υφέρπουσα φημολογία, έχουν αποτέλεσμα την καλλιέργεια ενός κλίματος αναταραχής και εκνευρισμού στο στράτευμα.
Ενδεικτικά, προς αυτήν την κατεύθυνση, να σημειώσουμε το εισηγητικό σημείωμα της ημερίδας που πρόκειται να διοργανώσει στα Τρίκαλα, στις 8 Φεβρουαρίου, η Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς, με θέμα «Θεσμικές και Διαρθρωτικές Αλλαγές στη Διαμόρφωση Προτύπου Μ. Υπαξ/κού - Επαναπροσδιορισμός του Ρόλου». Στη σχετική εισήγηση προτείνεται, μεταξύ άλλων, η «κατάργηση της μονιμότητας των στελεχών λοιπών (πλην ΣΜΥ) προελεύσεων, αλλά την περιοδική κρίση τους (π.χ. ανά διετία) και την εκ νέου σύμβαση εργασίας».
Σκοπός της συγκεκριμένης ημερίδας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δ' Κλάδου του ΓΕΣ, είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων, καλύπτοντας κάθε πτυχή του σώματος των Μ. Υπαξ/κών, από την επιλογή των υποψηφίων μέχρι την αποστρατεία. Πρόκειται για συμπεράσματα που εν συνεχεία «θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης και το έναυσμα για κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, προς την κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης για την αναβάθμιση του θεσμού προς όφελος της Υπηρεσίας».
Να σημειώσουμε πως στο στράτευμα υπηρετούν περίπου 30.000 Επαγγελματίες Οπλίτες, το καθεστώς εργασίας των οποίων ευθύς εξαρχής είχε τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, στο πλαίσιο της συζήτησης για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Κόντρα στο στράτευμα
Το καθεστώς μονιμότητας μερίδας των υπαξιωματικών, καθώς, επίσης, και τα σενάρια αναφορικά με τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των στελεχών των Ε.Δ., μέσω νομοθέτησης 40ετούς πραγματικής υπηρεσίας, έχουν αποτέλεσμα να ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου και του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το προεδρείο του ΣΥΣΜΕΔ εκλήθη σε απολογία για ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της οποίας αναφερόταν ότι το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων φέρεται να συζήτησε και να εισηγείται προς το υπουργείο Οικονομικών μέτρα τα οποία «επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Ο Α/ΓΕΕΘΑ διέταξε οε βάρος του προεδρείου του ΣΥΣΜΕΔ Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συντάχθηκε η έγγραφη ανακοίνωση κατά της ηγεσίας των Ε.Δ. Να σημειώσουμε πως ο ΣΥΣΜΕΔ εκπροσωπεί τα εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ. και το προεδρείο του αποτελείται από αξιωματικούς που τελούν σε υπηρεσία στο στράτευμα.
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-29/1/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.