• Ποιες εισηγήσεις δέχεται ο πρωθυπουργός. Στη σύσκεψη των αρχηγών οι οριστικές αποφάσεις.
ΔΥΟ «ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΕΣ» εισηγήσεις έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός για το θέμα της ΑΟΖ, το οποίο πλέον έχει εισέλθει στην τελική ευθεία, με όλες τις παραμέτρους να έχουν μπει εξαντλητικά στο μικροσκόπιο. Το ζήτημα χειρίζεται αποκλειστικά ο πρωθυπουργός, καθώς αποτελεί προεκλογική και πρωτοχρονιάτικη δέσμευση του, και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πάρει την απόφαση για το ποια εισήγηση θα ακολουθήσει, αφού θα έχει προηγηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όπου και θα ενημερώσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη...
Ο Αντώνης Σαμαράς άκουσε και διάβασε προσεκτικά τις δυο εισηγήσεις η μια εκ των οποίων προέρχεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και η άλλη μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου και τους στενούς του συνεργάτες. Το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί πιο μετριοπαθή στάση και δίνει έμφαση στις αντιδράσεις που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκληθούν στο Αιγαίο και τη Θράκη σε περίπτωση που ο Αντ. Σαμαράς προχωρήσει σε ανακήρυξη της ΑΟΖ. Η δεύτερη εισήγηση προέρχεται από τον στενό του συνεργάτη Χρύσανθο Λαζαρίδη ο οποίος θεωρεί ότι με μια σαφή και ξεκάθαρη κίνηση στην εξωτερική πολιτική θα αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας και θα αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί λόγω της οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό.
Ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική απόφαση με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών για τη χώρα, την περιφρούρηση των συμφερόντων της αλλά και την αποφυγή όξυνσης της ήδη τεταμένης κατάστασης στην περιοχή του Αιγαίου. Η όποια απόφαση, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από τις συγκυρίες και το διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα, οι συγκυρίες αυτές αφορούν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με το μνημόνιο, οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά και το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που θα γίνει εντός του Μαρτίου. Το ταξίδι στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί, ο Αντ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως διπλωματικές πηγές λένε ότι δεν πρόκειται παραμονές της επίσκεψης να του προσφέρει το «δώρο» της ανακήρυξης της ΑΟΖ. Η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας είναι η 5η Μαρτίου, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ο 54ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.
Άλλη μια συγκυρία είναι πώς θα έχει διαμορφωθεί το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, καθώς το κλίμα πόλωσης που προκλήθηκε αυτή την εβδομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδείκνυται για πρωτοβουλίες που απαιτούν τον υψηλότερο βαθμό συνεννόησης. Ειδικοί επισημαίνουν ότι το ζητούμενο δεν είναι η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα, αλλά οι απρόβλεπτοι γείτονες οι οποίοι δεν δέχονται την οριοθέτηση καμίας θαλάσσιας ζώνης δεν έχουν υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας και επιδιώκουν οριοθέτηση με βάση τις αρχές της αναλογικότητας και της ευθυδικίας. Πάντως ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για την ενεργειακή ασφάλεια και άμυνα και χωρίς να ερωτηθεί αναφέρθηκε στην πρόθεση του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει απομακρυνθεί ούτε ένα χιλιοστό από όσα έχει δεσμευτεί σε σχέση με την αποκλειστική οικονομική ζώνη την περίοδο προ των εκλογών.
Πάντως ο πρωθυπουργός θέλει την ευρύτερη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε όποια κίνηση κι αν κάνει και μάλλον πρέπει να είναι ικανοποιημένος από τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ο οποίος μετά τις συναντήσεις του στο State Department, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να διαπραγματευτεί με κανέναν το δικαίωμα της στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά της και ότι πρέπει να υποστηριχθεί και από τις ΗΠΑ.
Αλβανία
Σε νέα φάση θα μπουν και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει στο θέμα της ΑΟΖ, καθώς υπάρχει εκκρεμότητα με την Αλβανία, αφού η συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών ακυρώθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων, έπειτα από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ο Σαλί Μπερίσα διατηρεί υψηλή την εθνικιστική ρητορική του, ενώ τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν και για την ολοκλήρωση της πρότασης του αγωγού TAP που θα μεταφέρει οζέρικο αέριο μέσω Ελλάδος Αλβανίας και Ιταλίας.
ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Δυσαρέσκεια για τον Φούλε
ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ φαίνεται να είναι η Αθήνα από τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει ο Στέφον Φούλε. Ο επίτροπος της Ε.Ε., μετά τις επιστολές που έστειλε στους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Νικόλα Ποπόσκι, με τις οποίες ζητά τριμερή συνάντηση σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει τον ρόλο του ως επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση, πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα αιφνιδιαστική επίσκεψη στα Σκόπια. Το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι ο παρεμβάσεις του δεν έχουν σχέση με τις επίσημες διαπραγματευτείς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξει και νέα συνάντηση των Αδαμάντιου Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεβκι υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής φαίνεται να προτείνει ονομασία που να προσδιορίζει τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ για τον όρο erga omnes που θέτει η ελληνική πλευρά οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι προτείνει να κρατήσουν το Σκόπια τη συνταγματική τους ονομασία μόνο στο εσωτερικό.
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ
Αποφασιστικότητα
ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ περιμένει τη χρονική συγκυρία που θα είναι ιδανική για την ανακήρυξη ΑΟΖ, τότε καλύτερα να τη σβήσει από την ατζέντα της. Ποτέ δεν θα έρθει μια τέτοια στιγμή. Τα εθνικά μας θέματα είναι πολλά, αιχμής και έχουν να κάνουν με διάφορες χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια, Αίγυπτο, Ισραήλ κ .λ.π.). Όταν το κλίμα θα είναι καλό με τη μία χώρα, δεν θα είναι με άλλους γείτονες. Οπότε οι αναβολές και οι αναστολές δεν έχουν νόημα. Κρατάνε πίσω τις πρωτοβουλίες. Φρενάρουν την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου που μπορεί να έχουν οι ελληνικές θάλασσες και στα έσοδα του οποίου μπορεί να προσδοκά η Ελλάδα των μνημονίων. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μπροστά του τις εισηγήσεις του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου και του στενού του συνεργάτη Χρύσανθου Λαζαρίδη. Έχει διαμορφωμένη και προσωπική άποψη αφού ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έθεσε μετ΄ επιτάσεως το θέμα της ΑΟΖ, από τότε που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ούτε με τους κυβερνητικούς του εταίρους θα βρει μεγάλες δυσκολίες. Η ΑΟΖ είναι και δική τους δέσμευση. Αποφασιστικότητα χρειάζεται για το μεγάλο βήμα.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ
(Real News-27/1/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.