• Από την Κόρινθο στο Β' Στρατολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης ως Ι3 και απολυτήριο εννέα μήνες νωρίτερα έναντι 27.000 δρχ.
ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ «τι έκανες, στον πόλεμο, μπαμπά;», ο Βορειοελλαδίτης «πατριώτης» αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος πιθανόν να δυσκολευτεί να απαντήσει. Ο κ. Βενιζέλος σύμφωνα με το στρατιωτικό «φύλλο μητρώου» του, ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που εξαγόρασαν μεγάλο μέρος της θητείας τους αντί πινακίου φακής. Τα χαρτιά δύσκολα πέφτουν έξω...
Την ίδια διαδρομή είχε ακολουθήσει και ο προκάτοχος του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος. Φαίνεται ότι το 'χει η θέση να ηγούνται ως υπουργοί των στρατιωτικών πρόσωπα που δεν έχουν πιάσει ποτέ όπλο στη ζωή τους. Σύμφωνα με το «φύλλο μητρώου» του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο...έφηβος το 1976 Βαγγέλης 19 ετών τότε (κατά το βιογραφικό του που τον παρουσιάζει γεννηθέντα το 1957), αποφεύγει την κατάταξη του στον Στρατό λόγω σπουδών. Στις 6 Μαρτίου 1976 «παρουσιασθείς ΣΕΟ Θεσσαλονίκης εκρίθη ικανός I1», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Λαμβάνει αναβολή έως τις 31/12/1985 ως δευτεροετής φοιτητής της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1978 «επεράτωσε τις σπουδές του» και στις 28 Νοεμβρίου 1978 «ενεγράφη ως πρωτοετής του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δικαίου Οικονομίας και Κοινωνικών Επιστημών Παρισίων 2 Γαλλίας προς λήψη Διδακτορικού Διπλώματος εις το Δίκαιον κατά το έτος 1978-79 (φοίτηση εξαετής) παραμένουσας ισχυράς της αναβολής του έως 31/12/1985 (άρθρο 17 παρ. 2δ’ ΝΔ 720/70».
Στις 26 Μαρτίου 1986 ο τότε υπερδραστήριος πανεπιστημιακός και σημερινός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποφασίζει αναγκαστικά να καταταγεί στον Στρατό επιλεγόμενος ως πεζικάριος (YEA).
Οι ενέργειές του όμως καθώς και η συνεχής αποζήτηση «βυσμάτων» δείχνουν ότι ο Ελληνικός Στρατός ήταν ανέκαθεν ένα ζήτημα που προφανώς εμπόδιζε την επαγγελματική και διδακτορική του πορεία.
Νωρίτερα, στις 31 Δεκεμβρίου 1985, «ληξάσης νομίμως της αναβολής υποχρεούται για κατάταξη στην 86 Β' ΕΣΣΟ». Κατετάγη στις 9 Απριλίου 1986 στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο και εκρίθη «ικανός Ι3 ΕΔΥΕΘΑ 15/86».
Από αυτό το σημείο και μετά αρχίζουν τα περίεργα. Στις 9 Απριλίου 1986 κρίνεται «με την απόφαση Ε.Σ.Σ του 6ου Συντάγματος Πεζικού 232 πάσχων από σημαντική παχυσαρκία. Στις 27 Μαΐου 1986 (πάντα κατά το «φύλλο μητρώου» του) «μετατέθηκε στο Β' Στρατολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης» από το άνυδρο και αφιλόξενο γι' αυτόν στρατόπεδο της Κορίνθου. Μια ανάσα από το σπίτι του. Στις 22 Μαΐου 1986 διορίζεται γραφέας. Ήταν το σκαλοπάτι για την οριστική απαλλαγή, την οποία φαίνεται ότι επεδίωκε από καιρό.
Τη σημαδιακή ημερομηνία της 4ης Αυγούστου 1987 ο κ. Βενιζέλος αποφασίζει το μεγάλο άλμα από το χακί. «Κατέβαλε δι' υπαριθμόν 770 απόδειξη της Γενικής Τραπέζης της Ελλάδος 27.000 δραχμών για εξαγορά 9μηνου υπολοίπου θητείας Αρ.1 παρ.1» της σχετικής απόφασης. Δύο μέρες αργότερα, στις 6 Αυγούστου 1987, ο κύριος καθηγητής λέει αντίο στον Στρατό, καθώς απολύεται «από το Β' Στρατολογικό Γραφείο σαν στρατιώτης Πεζικού, ειδικότητας Ι3 ως γραφέας».
ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ-Στέφανος Χίος
(Εφ. Κυρ. Δημοκρατία- 27 Ιανουαρίου 2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.