Πάγια πρακτική της Τουρκίας είναι να κατασκευάζει σχέδια σε βάρος της Ελλάδας και να περιμένει όχι μόνο την αφορμή, αλλά και την κατάλληλη ευκαιρία. Αυτό έκανε με την Κύπρο, το επανέλαβε για την αιγαιακή υφαλοκρηπίδα και κάπως έτσι έστησε, στο Ίμια, τους ισχυρισμούς της για δήθεν «γκρίζες ζώνες». Ανάλογη τακτική φαίνεται να ακολουθεί και σήμερα, έχοντας στο στόχαστρο της την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο...
Προετοιμάζεται, καραδοκεί και περιμένει την ώρα που θα επιχειρήσει νέα τετελεσμένα. Με έναν κυρίως στόχο : Την απομόνωση του Καστελόριζου, την εμφάνισή του σαν χωριστής περίπτωσης, την ένταξή του στις ειδικές περιστάσεις και την πλήρη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων του στις θαλάσσιες ζώνες.
Αποκαλυπτικό της στρατηγικής που ακολουθεί η Άγκυρα είναι το γεγονός ότι, σε όλη τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών, απαιτούσε να περιοριστεί ο όποιος διακανονισμός στο Αιγαίο και να μην καλύπτει την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό, άλλωστε, επανέλαβε -και τον περασμένο Οκτώβριο- κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Προειδοποίησε ότι η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την Τουρκία και αποκάλυψε ότι το Καστελόριζο δεν εντάσσεται στις διερευνητικές επαφές. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει και γι' αυτό, «αλλά ως χωριστό θέμα», και έσπευσε να προσθέσει πως έχει σύμμαχο τη διεθνή νομολογία. Πέρα, άλλωστε, οπό τις παλαιότερες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Χάγης, είχε ήδη στο χέρια του και την απόφαση του Δικαστηρίου για το Δίκαιο της θάλασσας που δικαίωνε τη Μιανμάρ στη διένεξή της με το Μπανγκλαντές, αποφαινόμενο ότι το νησί Σεν Μάρτιν, που βρίσκεται κοντά στις ακτές της αλλά ανήκει στο Μπανγκλαντές, δεν έχει κανένα δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Αποκαλυπτικό των μεθοδεύσεων τους είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν, ήδη, επιλέξει «και σε αυτήν την περίπτωση» την τακτική των τετελεσμένων. Το καλοκαίρι του 2010, ύστερα και από τις ανακοινώσεις για τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αέριου στην κυπριακή ΑΟΖ, προκήρυξαν ανοιχτό διαγωνισμό για «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες», ανάμεσα στην Κύπρο, το Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάσο και την Κάρπαθο, υφαρπάζοντας μεγάλα τμήματα ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ λίγο αργότερα έστειλαν στην ίδια περιοχή το «Πίρι Ρέις». Ιταμή εχθροπραξία με στόχο την ΑΟΖ, στην περιοχή του Καστελόριζου εκδηλώθηκε και τον Μάρτιο του 2011, όταν τουρκικά σκάφη ανάγκασαν το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Explora» - που διενεργούσε έρευνες με ελληνική άδεια- να απομακρυνθεί από την περιοχή και του επέτρεψαν να γυρίσει μόνο με την άδεια τους. Νέα απόπειρα τετελεσμένων σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν η Τουρκία, αφού εξέδωσε αγγελία για σεισμικές έρευνες, έστειλε στην ίδια περιοχή αρχικά το «Πίρι Ρεις» και, αμέσως μετά το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Bergen Surveyor».
Αποκορύφωμα των τουρκικών μεθοδεύσεων αποτέλεσε η απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, στις 16 Μαρτίου 2012, να χορηγήσει άδειες για πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχές που επικαλύπτουν μεγάλα τμήματα της ελληνικής ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου και της Καρπάθου. Ήταν μόλις δύο ημέρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της θάλασσας στην υπόθεση Μπανγκλαντές - Μιανμάρ και ένα ξεκάθαρο προμήνυμα για τις επόμενες τουρκικές κινήσεις.
Μόλις πρόσφατα, η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, το οποίο θα της παραδοθεί στο πρώτο τετράμηνο του νέου χρόνου, μαζί με έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι άλλη μια ένδειξη ότι η Άγκυρα όχι μόνο ετοιμάζει νέα, αποφασιστική απόπειρα τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και βιάζεται να δράσει σε μια δύσκολη ώρα για τη χώρα. Άμεσος στόχος της είναι να εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα παιχνίδι απομόνωσης του Καστελόριζου και να προωθήσει, επικαλούμενη και τη διεθνή νομολογία, την αξίωση της να μην αναγνωριστεί στο νησί κανένα δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-12/1/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.