Γύρω γύρω όλοι για το ενεργειακό και στη μέση η Ελλάδα. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία «πιέζουν» τη χώρα μας με αφορμή την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, μια και οι δύο κύριοι μνηστήρες διεκδικούν ο καθένας για τους δικούς του λόγους τις δύο εταιρίες. Η ελληνική κυβέρνηση -με βάση και όσα συνέβησαν επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή- κινείται πάνω σε τεντωμένο σκοινί, μια και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα παίξουν ρόλο όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στα εθνικά θέματα...
Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και το όλο θέμα διαχειρίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι όποιος κάνει την καλύτερη προσφορά θα τις εξαγοράσει. Πάντως οι Αμερικανοί, που δεν καλοβλέπουν μια ελληνορωσική συμφωνία στο θέμα της ενέργειας, αφού κάτι τέτοιο θα ισχυροποιήσει τη Μόσχα στη διεθνή σκακιέρα, ήδη έριξαν τις πρώτες δημόσιες «βολές» τους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρενέβη την Τρίτη στην υπόθεση, λέγοντας στην ουσία ότι «η απόφαση της Ελλάδας να διαπραγματευτεί την πώληση της ΔΕΠΑ ακόμα και στους Ρώσους είναι δική της, φτάνει να είναι σύμφωνη με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ (όπως μετέδωσε ο Μ. Ιγνατίου), απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε πιθανές αμερικανικές αντιρρήσεις στην πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους, απάντησε ως εξής:
«Είναι προφανώς μία κυρίαρχη απόφαση για την Ελλάδα, όπως θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο (και αφορά) το είδος των ρυθμίσεων στα θέματα ενέργειας που επιθυμεί να κάνει σε εμπορική βάση. Στην περίπτωσή της η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με την εθνική νομοθεσία της και πρέπει να συμμορφωθεί και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτό που συμβουλεύουμε όλες τις χώρες είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μη βρεθούν υπό ομηρία». Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενη στις έρευνες που γίνονται στην Κύπρο, ισχυρίστηκε με κυνικότητα ότι «πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο του νησιού και το φυσικό αέριο, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται εξίσου μεταξύ των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης», αποκρύπτοντας ποιος ευθύνεται που το νησί είναι κομμένο στη μέση εξαιτίας της τουρκικής εισβολής.
Νίκος Ελευθερόγλου
(Εφ. Δημοκρατία-10/1/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.