•Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις τόσο για την ονομασία της ΠΓΔΜ όσο και για την ενταξιακή πορεία Σκοπίων και Αλβανίας.
•Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάθιου Νίμιτς στο τέλος του μήνα θα ακούσει τους διαπραγματευτές Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη, και Σκοπίων, Ζόραν Γιόλεφσκι, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα σχόλια των κυβερνήσεων τους στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΟΗΕ.
•Η τακτική πίεσης την οποίο ασκεί ο Μάθιου Νίμιτς και στην Ελληνική πλευρά δεν είναι άσχετη με την επιθυμία της Ε.Ε. για την επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας μέχρι τον προσεχή Απρίλιο.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, όπως και ο προσωπικός του απεσταλμένος Μάθιου Νίμιτς αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για την ονομασία. Έτσι από το τέλος Ιανουαρίου θα αναπτυχθεί διαρκής κινητικότητα με βάση τις προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει ο κ. Νίμιτς στην Αθήνα και τα Σκόπια από τον περασμένο Νοέμβριο...
Οι δυο πρωτεύουσες κάθε άλλο παρά αιφνιδιάζονται από την ανακοίνωση για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, αρχής γενομένης με τις συναντήσεις που θα γίνουν στις 29 και στις 30 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, καθώς κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και τα Σκόπια το τριήμερο 9-11 Ιανουαρίου ο κ. Νίμιτς είχε καταστήσει σοφές, όπως είχαμε αποκαλύψει, ότι οι διαπραγματεύσεις θα εντατικοποιηθούν.
Η κίνηση του αξιωματούχου του ΟΗΕ δεν είναι άσχετη με τη σφοδρή επιθυμία της Ε.Ε. «όπως εκφράζεται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» για την επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας μέχρι τον προσεχή Απρίλιο ή έστω τη διατήρηση των διαπραγματεύσεων στην πρώτη σελίδα, προκειμένου το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να αποφασίσει αν θα δώσει στην ΠΓΔΜ μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το Συμβούλιο είχε αναθέσει τον περασμένο Δεκέμβριο στον επίτροπο Στέφαν Φούλε να ετοιμάσει μια έκθεση για τα Σκόπια και την Αλβανία προκειμένου να πάρει σχετικές αποφάσεις.
Τα Τίρανα, ως γνωστόν, επιδιώκουν να καταστούν υποψήφια προς ένταξη, είναι δηλαδή ένα βήμα πίσω από την ΠΓΔΜ και η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει τον Απρίλιο, πέρα από το θέμα των Σκοπίων, και την εκκρεμότητα με την Αλβανία δεδομένων των γνωστών προβλημάτων με τη μειονότητα, τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες και τον ανθελληνισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ Νίμιτς το διήμερο 29 και 30 Ιανουαρίου, θα είναι αυτός που θα ακούσει τους διαπραγματευτές των δυο χωρών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα σχόλια των κυβερνήσεών τους στις προτάσεις που έχει καταθέσει προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία.
Υπό πίεση
Η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί υπό πίεση και θα επιδιώξει να πετύχει αποτελέσματα σε δύο μέτωπα. Πέρα οπό τις διαβουλεύσεις με τον κ. Νίμιτς, που θα πιεστεί να κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και να αποφύγει κάθε αναφορά σε «μακεδονικό έθνος και γλώσσα», η Αθήνα θα βρεθεί κυριολεκτικά αντιμέτωπη με τη σφοδρή επιθυμία ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, πιθανόν και της Ουάσινγκτον συμπεριλαμβανομένης για να υπάρξει θετική εξέλιξη με στόχο να ξεμπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ. Προσωπικά ο επίτροπος Φούλε είναι βέβαιο ότι θα συντάξει έκθεση απολύτως ευνοϊκή για τα Σκόπια, κάτι που ήδη έκανε τον περασμένο Οκτώβριο, και κατά συνέπεια η Ελλάδα θα βρεθεί σε αμυντική θέση. Προφανώς, η ΠΓΔΜ δεν πληροί πολλά οπό τα κριτήρια για να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό που επιδιώκεται είναι να ληφθεί μια πολιτική απόφαση. Ήδη προ μηνών ο Φούλε έχει εισηγηθεί, και θα δούμε κατά πόσον θα δικαιωθεί, ότι οι διαπραγματεύσεις για το όνομα και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να κινούνται παράλληλα. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν θα μπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, αν αποτύχουν οι συνομιλίες για το όνομα, ο Φούλε άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν θα συμβεί.
Κρίσιμος παράγοντας...
Σε τελική ανάλυση, οι εξελίξεις θα διαμορφωθούν και από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει και να θέσει τη δική της ατζέντα, καθώς δεν είναι ορατό, προς το παρόν τουλάχιστον, μέχρι ποιον βαθμό οι εταίροι στην Ε.Ε. θα συμπαρασταθούν στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι ανέθεσαν στον επίτροπο Φούλε να ετοιμάσει ενδιάμεσες εκθέσεις για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ (οι ετήσιες παρουσιάζονται κάθε Οκτώβριο) δείχνει μια υπερβολική ίσως διάθεση να δοθεί ώθηση και στα Τίρανα και στα Σκόπια.
Συνεχίζουν την τακτική προκλήσεων
Οξύτατο είναι και το πρόβλημα με την Αλβανία, καθώς στο σύνολο τους το πολιτικά κόμματα στα Τίρανα, όχι μόνο δεν έχουν αμβλύνει το εθνικιστικό κλίμα και το οραματικό τους σχέδιο για τη Μεγάλη Αλβανία, αντίθετα το συντηρούν με συνεχείς δηλώσεις τους. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει αναλύσει με επάρκεια τις επιπτώσεις από αυτήν την κινητικότητα και κυρίως τις επιπτώσεις από τη ραγδαία μετάλλαξη του πολιτικού συστήματος της Αλβανίας που πλέον επιδρά καταλυτικά σε όλες τις αλβανικές κοινότητες των Βαλκανίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών παραγόντων στα Τίρανα, επικρατεί η αίσθηση ότι θα υπάρξουν ευρωπαϊκές πιέσεις προς την Αθήνα για να μη θέσει εμπόδια στην ευρωπαϊκή τους προοπτική, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι διατείνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Ελλάδα για τα διαβατήρια και τα τοπωνύμια, κυρίως των μειονοτικών περιοχών και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει τελικά αντίρρηση.
του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-16/1/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.