► Συνάντηση με Σαμαρά στην Ντόχα του Κατάρ
► Ο Α. Σαμαράς έθεσε το θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα
► ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ Ερντογάν θα ξανασυναντηθούν στις 4-5 Μαρτίου σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Κυβερνητικής Συνεργασίας.
0 Τούρκος πρωθυπουργός συντηρεί θέμα Θράκης στην ατζέντα των διμερών σχέσεων. Έθεσε το σύνολο του πακέτου των αιτημάτων της «τουρκικής μειονότητας» στο γνωστό πλαίσιο του συσχετισμού με το Πατριαρχείο...
Θέμα Θράκης συντηρεί στην κορυφή της ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Ταγίπ Ερντογάν και σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και τη συνάντηση που επεδίωξε και είχε στην Ντόχα του Κατάρ με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Η τουρκική πλευρά από τη Δευτέρα έστρωνε το «έδαφος», με τη διαρροή περί υποτιθέμενης «εντολής» του κ. Ερντογάν για αναζήτηση φόρμουλας για την επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αριντς, να προ- βαίνει σε δηλώσεις, στο γνωστό πλαίσιο του συσχετισμού της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη με τις υποθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οι δυο πρωθυπουργοί, που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Κατάρ, διέμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο στο οποίο και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, που διήρκεσε 45΄ και στην οποία συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς ο υπουργοί Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και από ελληνικής πλευράς ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Σταύρος Βασιλόπουλος.
Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Κυβερνητικής Συνεργασίας (που εκκρεμεί από το φθινόπωρο του 2010) στις 4-5 Μαρτίου σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, μια συνάντηση στην οποία θα πρέπει οι δύο κυβερνήσεις να εφεύρουν και θέματα συνεργασίας που θα αποτελέσουν το περιτύλιγμα στη συζήτηση των πολιτικών θεμάτων στις διμερείς σχέσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση, και προσωπικά ο ίδιος ο κ Σαμαράς, φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει το σχέδιο για άσκηση δικαιωμάτων που δίνει στη χώρα μας το Δίκαιο της Θάλασσας , αλλά δεν έχει επιλεγεί το πότε θα γίνουν τέτοια βήματα, που είναι σχεδόν δεδομένα ότι θα προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας.
Σύμφωνα με ελληνική πηγή, πάντως. ο κ Σαμαράς έθεσε και «το θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα», χωρίς να διευκρινιστεί τι ακριβώς τέθηκε και τι απάντηση δόθηκε από τουρκικής πλευράς.
Ο Τ. Ερντογάν έθεσε στον Α. Σαμαρά όλο το πακέτο των αιτημάτων της «τουρκικής μειονότητας»· της Θράκης, με πρώτο την απαίτηση για απόσυρση του νόμου για τους ιεροδιδασκάλους. Συγχρόνως όμως ζήτησε κινήσεις στο θέμα των βακουφικών περιουσιών, των μειονοτικών οργανώσεων και της θρησκευτικής λατρείας των μελών της μειονότητας.
Συνέδεσε μάλιστα το πακέτο της Θράκης με την υποτιθέμενη καλή διάθεση που επιδεικνύει ο ίδιος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε μια γνωστή για την τουρκική κυβέρνηση αντίληψη αμοιβαιότητας σε ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.
Πρόκληση με το τέμενος
Καθώς η απάντηση του Α. Σαμαρά ήταν κατηγορηματική σε ό,τι αφορά τον νόμο για τους ιεροδιδασκάλους, μια και ο νόμος έχει ψηφιστεί και δρομολογείται η εφαρμογή του. ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέδειξε και πάλι το θέμα του τεμένους στην Αθήνα, με μια ειρωνική και προσβλητική διάθεση, καθώς προσφέρθηκε να αναλάβει η... Τουρκία το κόστος εάν δεν μπορεί, όπως είπε, να το καλύψει η Ελλάδα λόγω της κρίσης.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι συμφώνησε με τον Α. Σαμαρά να γίνουν βήματα «με αμοιβαία αντίληψη καλής θέλησης» και όταν ρωτήθηκε εάν περιμένει κάτι για τη Χάλκη, απάντησε... «γιατί όχι:»…
Οι δυο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την οικονομική κρίση, όπου ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «οι αποκρατικοποιήσεις τον βοήθησαν να βγάλει τη χώρα του από την κρίση», μια αναφορά που έχει ενδιαφέρον λόγω και του μεγάλου ενδιαφέροντος* που δείχνουν τουρκικές επιχειρήσεις για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα (μαρίνες, ΣΕΚΑΠ κ.α.)
ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΗ «ΧΟΥΡΙΕΤ»
Δήθεν «εντολή» για την επαναλειτουργία της Χάλκης
Η ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ Χουριέτ σε μία από τις κατευθυνόμενες διαρροές δημοσίευσε ρεπορτάζ με το σενάρια το οποία υποτίθεται εξετάζουν οι τουρκικές αρχές, κατόπιν εντολής του Τ. Ερντογάν, για να βρεθεί τρόπος επαναλειτουργίας της θεολογικής Σχολής της Χάλκης δίνοντας την ευκαιρία στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αριντς να επιτεθεί στην Ελλάδα. Επικαλούμενος τις υποτιθέμενες κινήσεις για την επαναλειτουργία της Χάλκης, ο κ. Αριντς εξέφρασε ανησυχία για τα «περιοριστικά μέτρα σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας». Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι «είναι αδύνατον να αποδεχθούμε αυτό στο οποίο υποβάλλεται π τουρκική μειονότητα της Θράκης. Εκείνοι που απαιτούν την επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης πρέπει να κοιτάζουν και την άλλη πλευρά (την "τουρκική" μειονότητα). Τότε μόνο θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά τις απαιτήσεις τους» κατέληξε ο κ. Αριντς.
Πάντως οι ιδέες που δημοσιεύθηκαν στη Χουριέτ για επαναλειτουργία της Χάλκης μάλλον είχαν ψυχρή υποδοχή, καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο φαίνεται να απορρίπτει τη λειτουργία της Σχολής ως παράρτημα ξένου πανεπιστημίου ή την υπαγωγή της σε τουρκικό πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες. το Φανάρι θα μπορούσε να δεχθεί την επαναλειτουργία της Σχολής ως Ανωτάτης Επαγγελματικής Σχολής ή ως βακουφικής πανεπιστημιακής σχολής, κάτι που δεν απαγορεύει το τουρκικό σύνταγμα. Σημειώνεται ότι το 2004 στην επίσημη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα σε ερώτηση στη διάρκεια των δηλώσεων του με τον τότε πρωθυπουργό Κ Καραμανλή δήλωνε ότι έχει δρομολογηθεί η υπέρβαση των εμποδίων ώστε να επαναλειτουργήσει η θεολογική Σχολή της Χάλκης, εξασφαλίζοντας τότε την ανοχή της Αθήνας, για να πραγματοποιήσει την πρώτη έπειτα από δεκαετίες περιοδεία Τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
(Εφ. ΕΘΝΟΣ 30/1/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.