Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Στην ομιλία που έκανε την Κυριακή το πρωί, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στην Ένωση Ρουμελιωτών, (δηλαδή Τούρκων Βαλκάνιων), και ενώ η Τουρκία είχε περάσει μια φρικτή νύχτα με διαδηλωτές να συγκρούονται με δυνάμεις ασφαλείας σε δώδεκα περίπου πόλεις σε όλη την χώρα, επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της Ελλάδας που την κατέκρινε για την στάση της στο αδελφό έθνος της "Μακεδονίας" και τόνισε πως προειδοποίησε τους Έλληνες πολιτικούς ότι η πολιτική τους κρατά όμηρο τους "Μακεδόνες". Δηλαδή μέσα στον τουρκικό ορυμαγδό θυμήθηκε να καταγγείλει εμάς για "προκλητική" συμπεριφορά....
Χτες, όπως έγινε γνωστό, όλη την μέρα δυο τουρκικά πολεμικά πλοία, λίγες μόλις μέρες μετά από την έντονη επίδειξη δύναμης των Τούρκων στο Αιγαίο με την πρωτοφανή σε συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων άσκηση Deniz Kurdu. Η πρόκληση αυτή ήταν η πολλοστή μέσα στον χρόνο και δείχνει πως τα παραμύθια της ελληνοτουρκικής φιλίας είναι απλά παραμύθια για τους κοιμισμένους.
Η μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση το 1996 στα Ίμια που είχε φέρει τις δυο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου, είχε γίνει, ενώ στην Τουρκία υπήρχε μια μεγάλη πολιτική κρίση. Υπήρχε τότε διαμάχη μεταξύ των πολιτικών Τσιλέρ, Γιλμάζ, Ετσεβίτ, με τους στρατηγούς, ενώ ουσιαστικά στην Άγκυρα δεν υπήρχε κυβέρνηση. Η φιλόδοξη Τσιλέρ τότε ήθελε μια ελληνοτουρκική κρίση για να εδραιωθεί πολιτικά.
Σήμερα η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σειρά πολλαπλών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση στην Συρία και από την συνεχιζόμενη πολιτική "αποκεμαλοποίησης" του Ερντογάν. Μόλις πριν από δυο εβδομάδες 300 αξιωματικοί παραιτήθηκαν από τον τουρκικό στρατό. Η πολυδιαφημιζόμενη επίλυση του κουρδικού γρήγορα άρχισε να συναντά πολλά εμπόδια καθώς η αντίληψη των δυο πλευρών για την προώθησή της είναι τελείως διαφορετικές. Ακόμα και η προσέγγιση με το Ισραήλ έχει "κολλήσει", όπως έχουν κολλήσει και οι διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά από τους Ισραηλινούς. Αλλά το πιο σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει τελευταία είναι όλες οι κινήσεις του Ερντογάν υπέρ της επιβολής ενός καθαρά σουνιτικού Ισλάμ στους κρατικούς θεσμούς, γεγονός που έχει εξοργίσει τους Αλεβίτες, μια μειονότητα που πολλοί την ανεβάζουν σε 25 εκατομμύρια. Οi Αλεβίτες έχουν διαφωνήσει ανοιχτά με την πολιτική της Άγκυρας στο Συριακό και φανερά υποστηρίζουν τον ;Aσαντ.
Όλα αυτά, μόνο εφησυχασμό δεν πρέπει να μας δημιουργούν. Η τακτική της πρόκλησης ελληνοτουρκικής κρίσης καθώς η Ελλάδα θεωρείται από την Άγκυρα σαν ένας εύκολος αντίπαλος προβάλλει για άλλη μια φορά σαν δέλεαρ στα τουρκικά αδιέξοδα. Το πρόβλημα είναι αν στην ελληνική κυβέρνηση έχουν καταλάβει τους κινδύνους από όλες αυτές τις εξελίξεις ή ακόμα βαυκαλίζονται με τις χαζοχαρούμενες ελληνοτουρκικές επαφές που μόνο στάχτη στα μάτια ρίχνουν, ή ακόμα χειρότερα, "εκστασιάζονται" από τις ατέλειωτες συζητήσεις με τις αντιρατσιστικές τους κορώνες.
Ώρα για μία τουρκική Άνοιξη...
Γράφει ο Ιφικράτης Αμυράς
Στην Τουρκία μετά τα πρόσφατα επεισόδια, με 4 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από τις δολοφονικές επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής του Ερντογάν, οι πληροφορίες αναφέρουν προγραμματισμό νέων ογκωδών διαδηλώσεων για σήμερα σε διάφορες πόλεις σε όλη την χώρα.
Μία τουρκική Άνοιξη με χαρακτηριστικά αντάρτικου πόλεων, με την βοήθεια της Συρίας, του Ιράν, της Ρωσίας, των Κούρδων, και της Χεζμπολάχ επί τουρκικού εδάφους, θα ήταν η καλύτερη απάντηση στην τουρκική χρηματοδότηση της ισλαμικής τρομοκρατίας μέσα στην Συρία. Θα ήταν ένα καλό μάθημα στον νεο-οθωμανισμό, και θα μετατόπιζε το κέντρο βάρους των συγκρούσεων από την Συρία, στην Τουρκία. Ο Άσαντ και η κυβέρνηση της Συρίας δεν πρέπει να χάσει την μεγάλη ευκαιρία. Άμεσα πρέπει να δηλώσει ευθαρσώς ότι στηρίζει τις διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν.
Πρέπει να στείλει ομάδες εκπαιδευμένων Συρίων να κλιμακώσουν τις διαδηλώσεις μέσα στην Τουρκία βοηθώντας τους Τούρκους διαδηλωτές με εκπαίδευση, χρήματα, και ό,τι άλλο χρειαστούν. Αν το πράξει, θα σπάσει την διπλωματική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η Συρία. Αν αδρανήσει, θα έχει απέναντι της τον Ερντογάν να της κουνά επιδεικτικώς το δάκτυλο, ασκώντας κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Συρία.
Στην πολιτική, 24 ώρες είναι πάρα πολύς χρόνος. Ο Άσαντ από την έναρξη του πολέμου στην Συρία για πρώτη φορά έχει την μπάλα στα χέρια του. θα δούμε αν διαθέτει ένστικτο κορυφαίου στρατηγού.
Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία. Τώρα πρέπει να ανακοινώσει ο Άσαντ στήριξη των διαδηλωτών στην Τουρκία. Αν δεν το πράξει, θα έχει αυτοκτονήσει πολιτικώς. Ίσως να μην του δοθεί άλλη ευκαιρία για αντίποινα στην Τουρκία. Αυτός ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή για τους Έλληνες ηγέτες είναι μάθημα στρατηγικής. Κάθε φάση του μας απασχολεί.
(Ελεύθερη Ώρα-Τρίτη 4 Ιουνίου 2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.