Την εμπλοκή των Σωμάτων Ασφαλείας σε δράσεις που μέχρι πρότινος αποτελούσαν αποκλειστική σχεδόν ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθειά της να καλύψει τα κενά και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στον κρατικό μηχανισμό η χαμηλή διαθεσιμότητα εναέριων μέσων.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη τα συναρμόδια υπουργεία υλοποιούν ένα ευρύ σχέδιο «διαλειτουργικότητας» μεταξύ... των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Αρχηγείων της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, σε μια σειρά από επιχειρησιακές δράσεις, όπως είναι η έρευνα και διάσωση, ο σχεδιασμός κοινών ασκήσεων, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η προστασία Ζωτικών Εγκαταστάσεων σε περιόδους κρίσεων-επιχειρήσεων κ.ά. Το εντυπωσιακό είναι μάλιστα πως σύμφωνα με όσα προβλέπει το υπό έκδοση μνημόνιο του ΓΕΕΘΑ με το Λιμενικό Σώμα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται στη δύναμη ΔΕΛΤΑ να ενταχθούν και άνδρες του Λιμενικού οι οποίοι θα συμμετέχουν κανονικά στις ασκήσεις και τις επιχειρήσεις που θα εκτελεί η συγκεκριμένη δύναμη.
Να σημειώσουμε ότι η δύναμη ΔΕΛΤΑ αποτελεί μία από τις πλέον επίλεκτες μονάδες κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων, με άρτια και συνεχή εκπαίδευση σε ασκήσεις το βασικό σενάριο των οποίων, στις περισσότερες περιπτώσεις, αφορά στην ανακατάληψη ελληνικού εδάφους από τον εχθρό. Επί της ουσίας, οι συγκεκριμένες επιχειρησιακές δράσεις αφορούν σε μία προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επεκτείνει τη διαλειτουργικότητα που υπάρχει μεταξύ των Γενικών Επιτελείων και με τα αντίστοιχα Αρχηγεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται πάντως για μία προσπάθεια που παρά τις καλές προθέσεις της, δύσκολα κρύβει πως η υλοποίηση της αφορά περισσότερο σε οικονομικούς παρά σε επιχειρησιακούς λόγους.
Μάλιστα στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας δεν λείπουν και οι γκρίνιες, αφού κύκλοι του Πυροσβεστικού Σώματος βλέπουν πίσω από όλα αυτά μία κίνηση υφαρπαγής των εναέριων μέσων του Π.Σ. και ιδιαίτερα των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων Super Puma, η κυριότητα των οποίων εν συνεχεία θα αποδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο των δύο υπουργείων τα ελικόπτερα του Π.Σ. θα ενταχθούν «στο στρατιωτικό νηολόγιο για την επίλυση προβλημάτων που απορρέουν κυρίως από το διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας (πολιτικό νηολόγιο, πιστοποίηση και συντήρηση Ε/Π κατά EASA PART 145 κ.λ.π.), με σκοπό τη συνδρομή στο έργο των Ε.Δ. σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης, Αεροδιακομιδών κ.ά».
ΓΙΩΡΓΌΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-05/10/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.