TOY ΣΩΤΗΡΗ ΣIΔΕPH
Όλα δείχνουν ότι τα χρονικά περιθώρια για να επανατοποθετηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στενεύουν, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι οι πολλαπλές κρίσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στα Βαλκάνια τροφοδοτούν διπλωματικές διεργασίες.
Εντός του τρέχοντος μηνός σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αρχίσει ένας νέος... ιστορικός κύκλος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Παράλληλα, ενισχύονται οι διεργασίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο και την ολοκλήρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αλβανία, χωρίς ωστόσο, να έχει ισχυρή βάση το κλίμα άμεσων λύσεων που καλλιεργεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία επαναφέρει το σενάριο της αντίδρασης «χωρίς όρια» στη Μεσόγειο, αν οι διεργασίες προχωρήσουν ερήμην της Άγκυρας κι αυτό φαίνεται άτι ήταν το μήνυμα του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου στον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Οι συνθήκες όμως δεν ευνοούν λεονταρισμούς αν και η Τουρκία είναι μια ιδιόμορφη χώρα που απαιτεί προσοχή. Ταυτόχρονα υπάρχουν ενδείξεις άμεσης εμπλοκής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μ παν Κι Μουν, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Το διπλωματικό Βατερλό του Μάθιου Νίμιτς με την ανόητη πρόταση του «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», και η πίεση του NATO και της EE, όπως ήδη έχουμε αποκαλύψει, ίσως οδηγήσουν σε αύξηση της διπλωματικής κινητικότητας πιθανόν σύντομα με αμφίβολα και πάλι αποτελέσματα. Κατά τη γνώμη μας ένα μέρος της ευθύνης φέρει ο ίδιος ο Μάθιου Νίμιτς που αποδείχθηκε ευάλωτος σε πιέσεις αλλά και ανεπαρκής στο ρόλο που του ανατέθηκε.
Η δημιουργία κλίματος για επικείμενη ευτυχή κατάληξη των συνομιλιών με την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία για τις θαλάσσιες ζώνες δεν είναι άσχετη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές με τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου, που θα μορφοποιηθούν σε ενδείξεις σε λίγους μήνες. Τα δεδομένα που προκύπτουν στον τομέα των ερευνών τροποποιούν τη διπλωματική ατζέντα καθώς η Ευρώπη της κρίσης ευελπιστεί σε φθηνή ενέργεια από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα.
Ιεραρχικά η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να κινηθεί «στα σίγουρα», δηλαδή με την Ιταλία πρωτίστως και την Αλβανία δευτερευόντως παρά την αίσθηση του επείγοντος που έχουν προσδώσει οι συνομιλίες με την Αίγυπτο. Έγκριτη νομική πηγή που γνωρίζει την ελληνοαλβανική συμφωνία και τις αιτιάσεις των Τιράνων τονίζει ότι η διαφορά με τη γειτονική χώρα μπορεί να επιλυθεί με την προσθήκη ενός Πρωτοκόλλου στην υφιστάμενη συμφωνία και να αντιμετωπιστεί έτσι το πρόβλημα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας. Η ίδια πηγή εφιστά την προσοχή, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να εμφανιστεί η Ελλάδα ότι επαναδιαπραγματεύεται συνολικά τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με βάση τη μέση γραμμή, ενδεχόμενο που εγκυμονεί κινδύνους για τα ελληνικά συμφέροντα. Τεχνικά μόνο ζητήματα υπάρχουν σχετικά με την επικαιροποίηση της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας ώστε να αναφέρεται και η ΑΟΖ.
Τουρκία και Αίγυπτος
Το μείζον ζήτημα αφορά στην Αίγυπτο, γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η Τουρκία μπορεί να αμφισβητήσει μια συμφωνία -και θα το κάνει με κάθε τρόπο-, αλλά, πέραν αυτού, το πρόβλημα πλέον το έχει η Άγκυρα. Κι αυτό διότι, ενώ μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την παραμικρή επιρροή στο Καστελόριζο, άρα ούτε ελληνικά δικαιώματα νοτίως του νησιού, τώρα -και υπό την προϋπόθεση ότι το σκηνικό αλλάζει στην περιοχή- αργά ή γρήγορα θα προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών και θα αναγνωρίσει θέλοντας και μη ελληνικά δικαιώματα, διαφορετικά η στάση της θα την οδηγήσει σε αδιέξοδο. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα διαπραγματευτικής ικανότητας το πώς θα χειριστεί η Αθήνα τη συνέχεια.
Καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι οι απειλές της Τουρκίας για έρευνες είτε νοτίως του Καστελόριζου είτε εντός της Κυπριακής ΑΟΖ δεν θα έχουν αντίκρισμα και θα επιδεινώσουν τη θέση της Άγκυρας στο τραπέζι των συνομιλιών, διότι πλέον το σκηνικό έχει αλλάξει. Η Αίγυπτος είναι αρκετά μεγάλη χώρα για να φοβάται την Τουρκία προωθώντας μια συμφωνία με την Ελλάδα. Το Ισραήλ είναι ισχυρό κράτος για να υποχωρήσει στις σχέσεις του με τη χώρα μας και τη Λευκωσία. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ισχυρά στηρίγματα και στην EE και στις ΗΠΑ και μεγάλες πολυεθνικές. Κατά συνέπεια, το παιχνίδι στην ενεργειακή σκακιέρα έχει αλλάξει και η στάση της Τουρκίας μοιάζει με παραφωνία. Αυτό δεν σημαίνει ήττα για την Τουρκία. Κάθε άλλο. Είναι προφανές ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θα τοποθετήσει σε εμφανή, ίσως κυρίαρχη θέση στο τραπέζι το ενεργειακό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν, διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες, ότι οι ΗΠΑ και η EE θα προωθήσουν για την Ελλάδα την Τουρκία, την Κύπρο (μαζί με τους Τουρκοκύπριους), ίσως και την Αίγυπτο, προφανώς και το Ισραήλ, το οποίο έχει λόγο και θα είναι μεγάλη εξαγωγική δύναμη ενέργειας
Οι θέσεις στη σκακιέρα
Η ανακοίνωση για «χιαστί» διαπραγματεύσεις, δηλαδή συναντήσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με Έλληνα αξιωματούχο και οι συναντήσεις του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με Τούρκο αξιωματούχο, προκάλεσαν έκπληξη στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Κι όμως η τακτική αυτή, που προετοιμαζόταν από τις αρχές του καλοκαιριού με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της EE και του ΟΗΕ είναι μια έμμεση τετραμερής και θα οδηγήσει σίγουρα σ΄ ένα νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Γιατί ούτε η Λευκωσία ούτε η Αθήνα ούτε η Άγκυρα έχουν ανακοινώσει το χαρακτήρα των συνομιλιών αυτών. Αν, δηλαδή, θα έχει συμβουλευτικό ή ενημερωτικό χαρακτήρα ή εάν θα ειναι διαπραγμάτευση.
Το γεγονός αυτό οδηγεί απευθείας στη σκέψη ότι πρόκειται για διαπραγμάτευση. Το νέο σχήμα θα μορφοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά είναι βέβαιο ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα εμπλέκεται απευθείας σε συνομιλίες. Το αν είναι καλό ή κακό θα φανεί εκ του αποτελέσματος. Το σίγουρο είναι ότι τα πράγματα δεν είναι απλά ούτε εύκολα και ούτε η ρητορική δεινότητα του κ. Βενιζέλου μπορεί να λύσει το μεγαλύτερο ίσως περιφερειακό πολιτικό πρόβλημα του δυτικού ημισφαιρίου μετά το Παλαιστινιακό.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεαστούν άμεσα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Αυτό που είναι ανησυχητικό για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι τα μείζονα και κρίσιμα αυτά ζητήματα εμφανίζονται ταυτόχρονα στην πρώτη διπλωματική σελίδα και όσες φορές συνέβη αυτό στο παρελθόν καμία ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα διαχειριστεί με επιτυχία.
Λόγω του ενεργειακού, έχουν πλέον εμπλακεί όλες οι μεγάλες χώρες του κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ευτύχημα για την Ελλάδα είναι η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που παίρνουν μεγάλες διαστάσεις. Οι νέες ισορροπίες είναι προς όφελος της χώρας, αν σχεδιαστεί μια σύνθετη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική, που, κινούμενη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, θα οδηγήσει σ΄ ένα νέο χάρτη. Διαφορετικά, και επειδή τα συμφέροντα είναι ισχυρά για όλα το κράτη, η κρίση θα είναι μεγάλη και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη. ■
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-03-09/10/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.