Αρχική » » Όταν ένας Ρομά πηγαίνει να υπηρετήσει...

Όταν ένας Ρομά πηγαίνει να υπηρετήσει...


O γραφειοκρατικός εφιάλτης των αρμόδιων υπηρεσιών 

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ (και όχι μόνον) εφιάλτης για τις στρατολογικές υπηρεσίες ήταν ανέκαθεν η στράτευση των Ρομά, που είναι και αυτοί Έλληνες πολίτες. Παρότι ελάχιστοι από αυτούς συνειδητά επεδίωκαν να αποφύγουν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, ο τρόπος με τον οποίο αντιμε­τώπιζαν πάντα τις κρατικές διαδικασίες κρατούσε ανοιχτό τον ασκό του Αιόλου κυριολεκτικά από τη στιγμή που γεννιόνταν... 

Καταρχάς, όπως διαπίστωναν οι στρατολόγοι, πάρα πολλοί εγγεγραμμένοι στα μητρώα αρρένων ήταν ανύπαρκτοι. Όταν γεννιόταν ένα παιδί Ρομά εκτός μαιευτηρίου, μπορούσε να δηλωθεί τρείς και τέσσερις φορές από διαφορετικές οικογένειες. Στόχος ήταν να εμφανίζονται όλοι ως πολύτεκνοι και να εξασφαλίζουν τα επιδόματα της Πρόνοιας. Όμως ερχόταν η στιγμή που το κράτος αναζητούσε τα παι­διά και δεν τα έβρισκε... 

Υπάρχουν άλλα παιδιά Ρομά, που μπορεί να μην είχαν δηλωθεί καθόλου, να μην είχαν καν αστυ­νομική ταυτότητα και ξαφνικά να εμφανίζονταν ζητώντας να στρατευτούν. Η εκ των υστέρων κατα­γραφή και στράτευσή τους δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο μπορεί να φαίνεται. 

Όλοι μαζί 

Και ενώ οι αξιωματικοί της Στρα­τολογίας προσπαθούσαν να βρουν λύσεις, είχαν συνήθως πλήθος από οικογένειες των νεοφερμένων, που ζητούσαν να στρατευθούν, να συ­νωστίζονται έξω από τα γραφεία τους. Είχε μια γραφικότητα το όλο θέμα, ομολογούν παλιότεροι αξι­ωματικοί, αλλά «όλα έχουν και τα όριά τους». 

Ως επί το πλείστον τα ευτρά­πελα περιστατικά συνέβαιναν στο Στρατολογικό Γραφείο Δυτικής Αττικής, όπου γινόταν πραγματικό πανηγύρι στα παλιότερα χρόνια, όταν οι στρατεύσιμοι δεν συμπλή­ρωναν απογραφικό δελτίο, αλλά εμφανίζονταν αυτοπροσώπως και περνούσαν ακόμη από το λεγόμε­νο «περιόδευαν συμβούλιο». Κά­θε νεαρός Ρομά συνοδευόταν από μια στρατιά συγγενών, οι οποίοι ξε­σήκωναν τον κόσμο συγκινημένοι για την ενηλικίωση του. Και καθώς το γραφείο βρισκόταν στον δεύτε­ρο χρόνο του γνωστού κτιρίου στου Ρουφ, ξεσηκώνονταν και το ισόγειο και ο πρώτος! 

Όμως οι περισσότεροι Ρομά, ήδη παντρεμένοι όταν έφθανε η στιγμή να στρατευθούν, ήσαν συ­νήθως υπόχρεοι μειωμένης θητείας, αφού είχαν και δύο ή περισσό­τερα παιδιά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που στη μικρή αυτή ηλικία εμφανί­ζονται ως πολύτεκνοι, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν τα παιδιά τους είναι πραγματικά ή απλώς διπλό- και τριπλοεγγεγραμμένα... 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-26/10/2013) 

 Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται epiruscorner.blogspot.gr και λοιπά κακεντρεχή blog όταν τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger