ΣΤΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ερχόμενες ημέρες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συμπληρώνει δύο χρόνια στη θέση του. Το γεγονός αυτό πυροδότησε έναν νέο κύκλο φημολογίας σχετικά με επικείμενες έκτακτες κρίσεις αξιωματικών στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανάλογη φημολογία είχε υπάρξει και το προηγούμενο καλοκαίρι, χωρίς προφανή λόγο εκείνη τη φορά, αφού μόλις τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχαν αντικατασταθεί οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, χωρίς βέβαια να έχουν συμπληρώσει διετία στις θέσεις τους. Ο αρχηγός του ΓΕΣ μάλιστα είχε μόλις επτά μήνες στη θέση του...
Οι συχνές αυτές αλλαγές, που έχουν διαταράξει την ομαλή λειτουργία του Στρατεύματος, σε στιγμές μάλιστα που λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για την αναδιοργάνωση και το μέλλον του, έχουν οδηγήσει την πολιτική ηγεσία στο ενδεχόμενο να ανασύρει την παλιά νομοθεσία που θέσπιζε θητεία δύο έως τριών ετών για κάθε αρχηγό. Με την εφαρμογή αυτού του μέτρου της θητείας είχε επιδιωχθεί η εξασφάλιση μιας σταθερότητας στη δομή διοικήσεως και μια ομαλοποίηση των τακτικών διαδικασιών προαγωγής και τοποθετήσεων των νεότερων αξιωματικών. Η ανατροπή οδήγησε σε παρατράγουδα, με κορυφαίο αυτό της συλλήβδην απομακρύνσεως όλων των αρχηγών το 2011 από τον τότε υπουργό Π. Μπεγλίτη.
Με τα σημερνά δεδομένα, είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίσει τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα αντικαταστήσει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και το γεγονός αυτό επιτείνει τις φημολογίες που κατά καιρούς διαδίδονται. Σ΄ αυτές προστίθενται και σκοπιμότητες, καθώς κύκλοι που υποστηρίζουν τον έναν ή τον άλλο επίδοξο «διάδοχο» προσπαθούν να εκβιάσουν έκτακτες κρίσεις, επικαλούμενοι περιστατικά που στην πραγματικότητα έχουν πολύ μικρή σημασία.
Στη διαδικασία αυτή ενίοτε εμπλέκονται και τα ΜΜΕ που αναπαράγουν ως ειδησεογραφία το λεγόμενο «ράδιο αρβύλα» του Πενταγώνου, το οποίο καμιά φορά φαίνεται πολύ αληθοφανές ακόμη και σε έμπειρους στρατιωτικούς συντάκτες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα γίνουν, όπως κάθε χρόνο, οι ετήσιες τακτικές κρίσεις αξιωματικών. Όλων δηλαδή εκτός των αρχηγών για τους οποίους το ΚΥΣΕΑ θα πρέπει έως τότε να έχει αποφασίσει.
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-26/10/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.