Αρχική » » Επανέρχεται (;) ο θεσμός της θητείας για τους τρείς αρχηγούς

Επανέρχεται (;) ο θεσμός της θητείας για τους τρείς αρχηγούς


ΣΤΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ερχόμενες ημέρες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συμπληρώνει δύο χρόνια στη θέ­ση του. Το γεγονός αυτό πυροδότησε έναν νέο κύκλο φημολογίας σχετικά με επικείμενες έκτακτες κρίσεις αξιωματικών στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανάλογη φημολογία είχε υπάρξει και το προηγού­μενο καλοκαίρι, χωρίς προφανή λόγο εκείνη τη φορά, αφού μόλις τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχαν αντικατασταθεί οι αρ­χηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, χωρίς βέβαια να έχουν συμπληρώσει διετία στις θέσεις τους. Ο αρχηγός του ΓΕΣ μάλι­στα είχε μόλις επτά μήνες στη θέση του... 

Οι συχνές αυτές αλλαγές, που έχουν διαταράξει την ομα­λή λειτουργία του Στρατεύματος, σε στιγμές μάλιστα που λαμβάνονται σημαντικές απο­φάσεις για την αναδιοργάνωση και το μέλλον του, έχουν οδη­γήσει την πολιτική ηγεσία στο ενδεχόμενο να ανασύρει την παλιά νομοθεσία που θέσπιζε θητεία δύο έως τριών ετών για κάθε αρχηγό. Με την εφαρμο­γή αυτού του μέτρου της θητείας είχε επιδιωχθεί η εξασφάλιση μιας σταθερότητας στη δομή δι­οικήσεως και μια ομαλοποίηση των τακτικών διαδικασιών προαγωγής και τοποθετήσεων των νεότερων αξιωματικών. Η ανα­τροπή οδήγησε σε παρατράγου­δα, με κορυφαίο αυτό της συλ­λήβδην απομακρύνσεως όλων των αρχηγών το 2011 από τον τότε υπουργό Π. Μπεγλίτη. 

Με τα σημερνά δεδομένα, είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασί­σει τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα αντικαταστήσει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και το γεγονός αυτό επιτείνει τις φημολογίες που κατά καιρούς διαδίδονται. Σ΄ αυτές προστίθενται και σκοπιμότητες, καθώς κύκλοι που υποστηρίζουν τον έναν ή τον άλλο επίδοξο «διά­δοχο» προσπαθούν να εκβιά­σουν έκτακτες κρίσεις, επικαλούμενοι περιστατικά που στην πραγματικότητα έχουν πολύ μι­κρή σημασία. 

Στη διαδικασία αυτή ενίοτε εμπλέκονται και τα ΜΜΕ που αναπαράγουν ως ειδησεογραφία το λεγόμενο «ρά­διο αρβύλα» του Πενταγώνου, το οποίο καμιά φορά φαίνεται πολύ αληθοφανές ακόμη και σε έμπειρους στρατιωτικούς συντάκτες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα γί­νουν, όπως κάθε χρόνο, οι ετήσιες τακτικές κρίσεις αξιωματι­κών. Όλων δηλαδή εκτός των αρχηγών για τους οποίους το ΚΥΣΕΑ θα πρέπει έως τότε να έχει αποφασίσει. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-26/10/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger