■ Η περίοδος που θα διανύσουμε έως και το Δεκέμβριο προσομοιάζει με ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, όπου η κάθε πλευρά «μετρά τις δυνάμεις του αντιπάλου».
■ Στέλεχος της Κομισιόν επισημαίνει ότι στον πυρήνα της σύγκρουσης παραμένει το θέμα του ελληνικού χρέους το οποίο οδηγεί τις δύο πλευρές σε αντίθετες στρατηγικές και σε άμεσες τακτικού χαρακτήρα επιδιώξεις.
Σε τροχιά σύγκρουσης και με απρόβλεπτες ακόμα τις διαστάσεις της οδεύουν κυβέρνηση και δανειστές κι ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια της κρίσης και της μνημονιακής δέσμευσης της χώρας το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται πλέον και Plan Β.
Τα στοιχεία που συνθέτουν το εξαιρετικά θολό σκηνικό που διαμορφώνεται παραπέμπουν ενδεχομένως... ακόμα και σε σενάριο οριστικής ρήξης και υπό αυτή την έννοια, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στις κλειστές συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Πρωθυπουργικό Γραφείο μια σειρά από παράμετροι «επόμενης μέρας» έχουν ήδη συζητηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Επικαίρων», ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται αντιμέτωπος και με σοβαρές πιέσεις από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως από το κύμα κοινωνικής αγανάκτησης και οργής που σωρεύεται και υποβόσκει, φέρεται να έχει διαμηνύσει στους συνομιλητές του ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η απόφασή του να μην δεχτεί «νέα οριζόντια μέτρα».
Στο πλαίσιο αυτό, στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν συζητηθεί, εάν και εφόσον τα δεδομένα «φτάσουν στο μη περαιτέρω», σενάρια ακόμα και για στάση πληρωμών στους δανειστές υπό την προϋπόθεση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επαρκεί για τη βιωσιμότητα και τις υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό έχει ήδη προσδιοριστεί ως το πρώτο βήμα -μήνυμα προς τους δανειστές. Στο εσωτερικό μέτωπο πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συζητηθεί ακόμα και το ενδεχόμενο πρόσκλησης του πρωθυπουργού σε ένα πανεθνικό μέτωπο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της σύγκρουσης με τους δανειστές αλλά και να πραγματοποιηθεί νέος γύρος πολιτικής διαπραγμάτευσης από μηδενική βάση.
0 κίνδυνος αντιποίνων
Οικονομικοί αναλυτές, πάντως, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το έντονο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων που είναι σε εξέλιξη αλλά και των σεναρίων που συζητούνται στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών προς τους δανειστές ενέχει τον κίνδυνο η ΕΚΤ ως αντίποινα να επιχειρήσει επανάληψη του «μοντέλου Κύπρου», κλείνοντας τις στρόφιγγες της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες και οδηγώντας εντέλει σε καθεστώς ασφυξίας το τραπεζικό σύστημα, την ώρα που η εγχώρια οικονομία θα επιχειρεί να συντηρηθεί αποκλειστικά και μόνο με τα έσοδά της.
Για την πολυπλοκότητα του νέου τοπίου που φαίνεται να διαμορφώνεται με αιχμή το ελληνικό πρόβλημα και τις συνεχώς εντεινόμενες πιέσεις των δανειστών, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εκτίμηση πολιτικών αναλυτών ότι η περίοδος που διανύουμε και θα διανύσουμε έως και το Δεκέμβριο προσομοιάζει με ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, όπου και η κάθε πλευρά «μέτρα τις δυνάμεις του αντιπάλου». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα μια σειρά από αστάθμητους μέχρι στιγμής παράγοντες καθιστούν εξαιρετικά αμφίρροπη την έκβαση της σύγκρουσης που όπως όλο δείχνουν βρίσκεται οε πλήρη εξέλιξη.
Ο τρόπος αλλά και η μέθοδος με την οποία εκδηλώνεται η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχτεί και νέα «οριζόντια μέτρα» φέρνουν στο επίκεντρο των όποιων εξελίξεων προσωπικά τον κ. Σαμαρά. Σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβερνητική σταθερότητα δείχνει ευάλωτη σε προσωπικούς ανταγωνισμούς κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, με αποκορύφωμα τη σύγκρουση Βενιζέλου-Αβραμόπουλου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να έχει απειλήσει ακόμα και με παραίτηση, ο πρωθυπουργός φέρεται να ρίχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές την προσωπική του αξιοπιστία αλλά και τη δυνατότητά του ή μη να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από το Μνημόνιο.
Οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου -Τάκη Μπαλτάκου χαρακτήρισε μελανή σελίδα για την Ιστορία της χώρας το Μνημόνιο και την τρόικα-, θεωρούνται ενδεικτικές ακόμα και εκτός συνόρων για την απόφαση της κυβέρνησης να φτάσει στα άκρα, αν πιεστεί περαιτέρω από τους δανειστές.
Οι διαθέσεις των αγορών
Συγχρόνως, πληροφορίες που φέρουν στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να διερευνά στις ΗΠΑ τις διαθέσεις των αγορών στο ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου για δανεισμό, στον απόηχο του ατλαντικού ταξιδιού του κ. Σαμαρά, φαίνεται να ενισχύουν τις πληροφορίες για προετοιμασία της κυβέρνησης ακόμα και για ρήξη με τους δανειστές και αναζήτησης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης.
Σε αυτή την ιδιότυπη αναμέτρηση το όπλο των πιέσεων φαίνεται να εφαρμόζει και η E.E, σε μια περίοδο κατά την οποία η χρονοβόρα διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία αποσταθεροποιεί την ευρωπαϊκή θεσμική ελίτ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία για τις πιέσεις που ένθεν κακείθεν διατυπώνονται η διαρροή της πληροφορίας για ενόχληση της Κομισιόν από την κατηγορηματική άρνηση της ελληνικής πλευράς να πάρει νέα οριζόντια μέτρα.
Αλλά και η… υπενθύμιση από την πλευρά Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι, αν δεν υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, η τρόικα δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα και άρα η συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις αλλά και των 4 δις για το Δεκέμβριο «θα καθυστερήσει δραματικά». Η παραπάνω… υπενθύμιση από την πλευρά των δανειστών συνδέεται εκβιαστικά και με τη λήξη οφειλών ομολόγων ύψους 1,8 δις που κατέχει η ΕΚΤ, καθώς η έκδοση έντοκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές κρίνεται ασύμφορη.
Στέλεχος της Κομισιόν έλεγε ότι στον πυρήνα της σύγκρουσης παραμένει το θέμα του ελληνικού χρέους, το οποίο οδηγεί τις δύο πλευρές σε αντίθετες στρατηγικές αλλά και σε άμεσες τακτικού χαρακτήρα επιδιώξεις. Ενώ η κυβέρνηση απαιτεί την τήρηση των υπεσχημένων από την πλευρά των δανειστών, κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η ρήξη στις σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών προβάλλει ως αναπόφευκτη. Το κρίσιμο τεστ είναι αυτό των ευρωεκλογών. «Η σύγκρουση είναι σχεδόν νομοτελειακή, ο Σαμαράς δεν μπορεί να πάει σε ευρωεκλογές χωρίς στοιχειώδη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και οι δανειστές της χώρας δεν μπορούν να προσφύγουν στις ευρωκάλπες έχοντας δρομολογήσει διευθέτηση του ελληνικού χρέους», παρατηρούσε ο συνομιλητής των «Επικαίρων».
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-24-30/10/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.