Αρχική » , , , , , » ΧΕΙΜΑΡΡΑ: Στη θεωρία «ανάπλαση» του κέντρου, στην πράξη υφαρπαγή γης

ΧΕΙΜΑΡΡΑ: Στη θεωρία «ανάπλαση» του κέντρου, στην πράξη υφαρπαγή γης


«Τώρα που οι Χειμαρριώτες γνωρίζουν ότι θα βγάλουν λεφτά από την Αλβανία έχουν ξεχάσει την Ελλάδα»!

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Με αυτό τον ιταμό τρόπο απευθύνθηκε σε Χειμαρριώτη ο Μέντορ Ναζάρκο, δημοσιογράφος και σύμβουλος του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ενδεικτικό της αναγέννησης του αλβανικού εθνικισμού, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Ο ίδιος «κύριος» στέλνει, μάλιστα, σε μέλη της ελληνικής κοινότητας μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, στα οποία έχει επισυνάψει φωτογραφία ακουαρέλας που φιλοτέχνησε περιηγητής το 1811 και η οποία φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Αυτή απεικονίζει γυναίκες να χορεύουν έξω από τον ναό του Θησείου στην Αθήνα με τη λε­ζάντα «Αλβανίδες γιορτάζουν το Πάσχα»!

Τα «Επίκαιρα» είναι από τα ελάχιστα Μέσα που έχουν εστιάσει επανειλημμένως στην καλά οργανωμένη από την αλβανική κυβέρνηση -σε συνεργασία με «δικούς της» επιχειρηματίες, δυστυχώς όμως και με Βορειοηπειρώτες στους οποίους έχει τάξει πολλά- επιχείρηση αφελληνισμού της Βόρειας Ηπείρου και δη της ανυπότακτης Χειμάρρας. Οι παραλιακές εκτάσεις, άλλωστε, στην περιοχή θεωρούνται τουριστικά «φιλέτα», που πολλοί ερίζουν για να τα «γευτούν», όπως ο επιχειρηματίας Κότσο Κοκδήμας, ο οποίος παραμένει μυστικοσύμβουλος και ευνοούμενος του κ. Ράμα, μολονότι εξέπεσε από το βουλευτικό του αξίωμα ύστερα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας. Κι αυτό γιατί κρίθηκε ότι επωφελήθηκε από κρατικά κονδύλια σε τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις όσο ήταν βουλευτής...

Το «τυράκι» και η «φάκα»

Στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «Σχεδίου Νέα Χειμάρρα», στις αρχές του καλοκαιριού ο εκλεγμένος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Γκόρος, παρουσίασε το νέο σχέδιο ανάπτυξής της. Οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι βρέθηκαν προ τετελεσμένων, καθώς η εφαρμογή του σχεδίου είχε ήδη ξεκινήσει με την κατασκευή της νέας παραλιακής οδού και έχει κατατεθεί προς έγκριση στις πολεοδομικές Αρχές της χώρας. Το «τυράκι» είναι η δημιουργία πάρκου στο λιμάνι και στη γειτονιά «Λάκκος» (πίσω από το δημαρχείο και την Αστυνομία), υπάρχει όμως και «φάκα»: Θα κατεδαφιστεί -άγνωστος ακόμα- αριθμός σπιτιών (κάποιες κατεδαφίσεις έχουν κιόλας ξεκινήσει) και επιχειρήσεων Ελλήνων, ενώ προκύπτει και καταπάτηση περιουσιών. Ούτε καν εργολαβίες - υπεργολαβίες θα δο­θούν στους ντόπιους.

«Ναι, αλλά θα αποζημιωθούν οι θιγόμενοι», είναι πιθανό να ισχυριστούν όσοι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις στη γείτονα. Οι περισσότερες ελληνικές ιδιοκτησίες, ωστόσο, δεν είναι εγγεγραμμένες στο Κτηματολόγιο Αυλώνας και δεν επι­τρέπεται, με διάφορα υποκριτικά προσκόμματα, στους ιδιοκτήτες να τις νομιμοποιήσουν. Ακόμα όμως και όσοι έχουν εγγράφει τις περιουσίες τους θα αποζημιωθούν με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου τους, η οποία όμως είναι πολύ κατώτερη από την εμπορική, όπως την υπολογίζουν οι τράπεζες.

Οι Χειμαρριώτες, πάντως, μόνο με σταυρωμένα χέρια δεν κάθονται. Ήδη έχουν προχωρήσει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλευρό τους δεν έχουν μόνο τη νέα πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, αλλά και την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αλβανία, καθώς και την αλβανική αντιπολίτευση.

Οι κάτοικοι, μάλιστα, έχουν εξοργιστεί από το περιεχόμενο εγγράφου του κ. Γκόρο προς τον κ. Ράμα που διέρρευσε στον Τύπο, σύμφωνα με το οποίο ο δήμαρχος με­τέφερε στον πρωθυπουργό ότι το χαμηλό επίπεδο των Χειμαρριωτών δεν τους ε­πιτρέπει να κατανοήσουν το σχέδιο «ανάπλασης» της πόλης! Γι' αυτό και κάποιοι δεν διστάζουν να εκστομί­σουν ακόμα και ότι «θα χυ­θεί αίμα», εξέλιξη, βεβαίως που οι πιο συνετοί, δηλαδή η πλειονότητα, απεύχονται.

«Χρησιμοποιούν αχυρανθρώπους»

«Η περίπτωση του πάρκου στη Χειμάρρα, όπου οι κάτοικοι περιμένουν από μέρα σε μέρα να καταφθάσουν οι μπουλντόζες και να γκρεμίσουν το βιος τους, είναι ''απλώς'' η κορυφή του παγόβουνου. Με τις πλάτες της Τουρκίας, η Αλβανία αυξάνει ολοένα τις απαιτήσεις της απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα και γενικότερα στη χώρα μας.

Ο στόχος της αλβανοποίησης της Βόρειας Ηπείρου είναι ξεκάθαρος. Για να επιτευχθεί αυτός, η διαδικασία της υφαρπαγής είναι στάνταρ: βρίσκονται αχυράνθρωποι, τους οποίους βάζουν να διεκδικήσουν περιουσίες Χειμαρριωτών, τα δικαστήρια συνήθως τους "δικαιώνουν'' και στη συνέχεια εμφανίζονται οι πραγματικοί "δικαιούχοι", οι οποίοι εκμε­ταλλεύονται γη που δεν τους ανήκει», υπο­γραμμίζει στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος της «Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου», Δημήτρης Περδίκης.

«Αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, σε συνο­μιλία της με το περιοδικό μας και η Μαρία Μπολάνου, πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, η οποία μας ενημερώνει ότι το «κα­λοστημένο», όπως λέει, σχέδιο «ανάπλασης» του κέντρου της Χειμάρρας το οποίο είναι στην πραγματικότητα σχέδιο υφαρπαγής της γης των Ελλήνων, προχωρά κανονικά. Η ίδια τονίζει ότι οι εμπνευστές του δεν υπολογίζουν καθόλου τις νόμιμες ιδιοκτησίες, έχοντας και την πολιτική και οικονομική στήριξη της Τουρκίας γι' αυτό και η Ελλάδα οφείλει να κατανοήσει ότι στην ουσία βρί­σκεται αντιμέτωπη με ένα σχέδιο αναβίω­σης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Δυστυχώς, η εκάστοτε ελληνική πολιτική ηγεσία δεν αντιμετώπισε την Αλβανία όπως της έπρεπε, ακόμα και τις καλές μέρες. Μπο­ρεί, εξάλλου, αρχικά να κατασκευαστεί ένα πάρκο στη Χειμάρρα, στη συνέχεια όμως εί­ναι βέβαιο ότι θα γκρεμιστούν κι άλλα σπίτια και θα δώσουν τις εκτάσεις στους δικούς τους για επιχειρηματικές και κάθε άλλου είδους δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλλη­νες που θα χάσουν τις περιουσίες τους -και, μάλιστα, χωρίς αποζημίωση- θα αναγκα­στούν να εγκαταλείψουν ακόμα και τη Βόρεια Ήπειρο ενδεχομένως. Μιλάμε για πραγματική εξόντωση των Χειμαρριωτών προκειμένου κάποιοι να μετατρέψουν την πόλη σε Ριβιέρα για τα δικά τους συμφέροντα», προσθέτει με έκδηλη αγωνία η κυρία Μπολάνου. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-30/09-06/10/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger