Αρχική » , , , , , , » «ΞΕΠΟΥΛΗΣΤΕ F-16 ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ F-15»

«ΞΕΠΟΥΛΗΣΤΕ F-16 ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ F-15»


Η Αθήνα συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η πραγματική απειλή για τη Δύση είναι οι «εστίες του Νότου», δηλαδή ο τζιχαντιστικός κίνδυνος σε Συρία και Λιβύη και η «αναταραχή» στην Τουρκία.
Εντείνεται η πίεση από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και για νέα μέτρα εναντίον της Ρωσίας.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Τις μέρες που διεξαγόταν η Σύνο­δος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρ­σοβία (8-9 Ιουλίου), η βρετανική συντηρητική εφημερίδα Daily Telegraph είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχαν εκφράσει την ανησυχία μήπως η προσπάθεια της Ελλάδας να πετύχει αμυντικό σύμφωνο με τη Ρωσία θα μπορούσε να υπονομεύσει σο­βαρά την αντίστοιχη για ενιαίο μέτωπο απέ­ναντι στην «επιθετικότητα» της Μόσχας. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα μόνο τυχαίο δεν ήταν, αφού τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είχαν εναντιωθεί, στην ίδια Σύνοδο, στην όξυνση της σχέσης ΝΑΤΟ - Μόσχας μέσω της λήψης ψυχροπο­λεμικών μέτρων εναντίον της τελευταίας. 

Υπενθυμίζουμε ότι προ διμήνου τα κράτη- μέλη της Συμμαχίας είχαν συμφωνήσει στην εγκατάσταση τεσσάρων ταγμάτων («battle groups») στις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία) και στην Πολωνία, κα­θώς και πολυεθνικής ταξιαρχίας στα σύνορα της Ρουμανίας με τη Ρωσία. Σήμερα, η ελληνική πλευρά (υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας) εξακολουθεί να επιχειρεί να πείσει εκείνους τους εταίρους που πιέζουν για ακόμα περισσότερα μέτρα -προεξαρχόντων, βεβαίως, των Αμερικα­νών- ότι αυτή τους η τοποθέτηση δεν είναι εποικοδομητική για τη διατήρηση της πα­γκόσμιας ασφάλειας. Η διοίκηση του ΝΑΤΟ έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη να προβούν σε σχετικές προτάσεις, με το ευκταίο γι΄ αυτή να είναι και η εγκατάσταση συμμαχικού στό­λου στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε η περικύ­κλωση της Ρωσίας να γίνει τέλεια.

«Όχι» για ελληνική φρεγάτα στη Μαύρη θάλασσα

Όπως πληροφορούνται τα «Επίκαιρα» από διπλωματικές και αμυντικές πηγές, η χώρα μας συνεχίζει να υποστηρίζει στα αρμόδια όργανα ότι πραγματική απειλή για τη Δύση δεν συνιστά η Ρωσία, αλλά οι «εστίες του Νότου», εννοώντας κατά βάση τον τζιχαντιστικό κίνδυνο στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και την «αναταραχή» στην Τουρκία. Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει σταθερά την ανάγκη για συνεννόηση και συ­νεργασία με τη Μόσχα.

Η ασφυκτική πίεση, ωστόσο, θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε στη Σύνοδο των υπουρ­γών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 27 και 28 Οκτωβρίου. Οι ΗΠΑ, άλλωστε, επ' ουδενί επιθυμούν να επαναληφθεί η «ανταρ­σία» κρατών (βλ. Ελλάδα και Γαλλία) που πα­ρατηρήθηκε στη Βαρσοβία, γι΄ αυτό και ο πρόεδρος Ομπάμα εργάζεται συστηματικά προκειμένου σε ενάμιση μήνα να υπάρξει κοινή γλώσσα στη βελγική πρωτεύουσα απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρόλο που με τον τελευταίο συνερ­γάζεται στη Συρία κατά του ISIS.

Όσον αφορά στην επίσημη ελληνική στάση, ακόμα βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ωστόσο οι περισσότερες πληροφορίες μας συγκλί­νουν στο ότι η Αθήνα δεν θα συναινέσει, για παράδειγμα, στην αποστολή ελληνικής φρεγάτας στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία, πέρα από τα αμερικανικά «γεράκια», διακαώς επιθυμούν η Ρουμανία και, ασφαλώς, η δυ­τικόφιλη κυβέρνηση της Ουκρανίας. Τόσο στη Βασιλίσσης Σοφίας όσο και στο Πεντάγωνο πιστεύουν ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι αρκετά και εκτιμούν πως αν το ΝΑΤΟ εγκατασταθεί και στη Μαύρη Θάλασσα, αυτό θα εκληφθεί από τη Ρωσία ως πρόκληση σε βάρος της, με όλα τα ενδε­χόμενα ως προς την «απάντησή» της να είναι ανοιχτά, ακόμα και τα πιο ακραία...

Αντίθετο το ΓΕΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με την πληροφόρησή μας από τις ίδιες διπλωματι­κές και αμυντικές πηγές η Ουάσιγκτον ασκεί ασφυκτική πίεση στο ΥΠΕΘΑ να προχωρήσει στην προμήθεια από τις ΗΠΑ 36 (αντιστοι­χούν σε δύο μοίρες) μαχητικών αεροσκαφών F-15. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι το Γενι­κό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) είναι αντίθε­το, αφού τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι τουλάχιστον τριάντα χρόνων και βρίσκονται σε καθεστώς «πλήρους αποθήκευσης», όπως ονομάζεται το ότι είναι σε αχρηστία, και επο­μένως απαιτείται αναβάθμισή τους δηλαδή πρόσθετα έξοδα.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί ζητούν να που­λήσουμε αντί πινακίου φακής (όχι ότι το χα­μηλό αντίτιμο είναι το πρωτεύον πρόβλημα) F-16 στη Βουλγαρία, η οποία δεν έχει κανέ­να, προκειμένου η γειτονική χώρα να είναι καλύτερα εξοπλισμένη απέναντι στον δήθεν μεγάλο ρωσικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει από τη Χερσόνησο της Κριμαίας. Λες και οι Τούρκοι δεν κάνουν την παραμικρή παρά­βαση - παραβίαση στον εναέριο χώρο του Αιγαίου ή λες και δεν ετοιμάζονται να εντά­ξουν στον αεροπορικό τους στόλο τα υπερ­σύγχρονα F-35. Αν, πάντως προχωρήσουμε στην αγορά των F-15, αυτή η επιλογή στην ουσία αποκλείει τη δυνατότητα στο εγγύς μέλλον να προσφύγουμε σε άλλες λύσεις πιο αξιόπιστες σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους όπως είναι τα ρωσικά Σουχόι και κυρίως τα γαλλικά Ραφάλ. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-09/09-15/09/16)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger