■ Η Αθήνα συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η πραγματική απειλή για τη Δύση είναι οι «εστίες του Νότου», δηλαδή ο τζιχαντιστικός κίνδυνος σε Συρία και Λιβύη και η «αναταραχή» στην Τουρκία.
■ Εντείνεται η πίεση από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και για νέα μέτρα εναντίον της Ρωσίας.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ
Τις μέρες που διεξαγόταν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (8-9 Ιουλίου), η βρετανική συντηρητική εφημερίδα Daily Telegraph είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχαν εκφράσει την ανησυχία μήπως η προσπάθεια της Ελλάδας να πετύχει αμυντικό σύμφωνο με τη Ρωσία θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την αντίστοιχη για ενιαίο μέτωπο απέναντι στην «επιθετικότητα» της Μόσχας. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα μόνο τυχαίο δεν ήταν, αφού τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είχαν εναντιωθεί, στην ίδια Σύνοδο, στην όξυνση της σχέσης ΝΑΤΟ - Μόσχας μέσω της λήψης ψυχροπολεμικών μέτρων εναντίον της τελευταίας.
Υπενθυμίζουμε ότι προ διμήνου τα κράτη- μέλη της Συμμαχίας είχαν συμφωνήσει στην εγκατάσταση τεσσάρων ταγμάτων («battle groups») στις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία) και στην Πολωνία, καθώς και πολυεθνικής ταξιαρχίας στα σύνορα της Ρουμανίας με τη Ρωσία. Σήμερα, η ελληνική πλευρά (υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας) εξακολουθεί να επιχειρεί να πείσει εκείνους τους εταίρους που πιέζουν για ακόμα περισσότερα μέτρα -προεξαρχόντων, βεβαίως, των Αμερικανών- ότι αυτή τους η τοποθέτηση δεν είναι εποικοδομητική για τη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας. Η διοίκηση του ΝΑΤΟ έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη να προβούν σε σχετικές προτάσεις, με το ευκταίο γι΄ αυτή να είναι και η εγκατάσταση συμμαχικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε η περικύκλωση της Ρωσίας να γίνει τέλεια.
«Όχι» για ελληνική φρεγάτα στη Μαύρη θάλασσα
Όπως πληροφορούνται τα «Επίκαιρα» από διπλωματικές και αμυντικές πηγές, η χώρα μας συνεχίζει να υποστηρίζει στα αρμόδια όργανα ότι πραγματική απειλή για τη Δύση δεν συνιστά η Ρωσία, αλλά οι «εστίες του Νότου», εννοώντας κατά βάση τον τζιχαντιστικό κίνδυνο στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και την «αναταραχή» στην Τουρκία. Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει σταθερά την ανάγκη για συνεννόηση και συνεργασία με τη Μόσχα.
Η ασφυκτική πίεση, ωστόσο, θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 27 και 28 Οκτωβρίου. Οι ΗΠΑ, άλλωστε, επ' ουδενί επιθυμούν να επαναληφθεί η «ανταρσία» κρατών (βλ. Ελλάδα και Γαλλία) που παρατηρήθηκε στη Βαρσοβία, γι΄ αυτό και ο πρόεδρος Ομπάμα εργάζεται συστηματικά προκειμένου σε ενάμιση μήνα να υπάρξει κοινή γλώσσα στη βελγική πρωτεύουσα απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρόλο που με τον τελευταίο συνεργάζεται στη Συρία κατά του ISIS.
Όσον αφορά στην επίσημη ελληνική στάση, ακόμα βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ωστόσο οι περισσότερες πληροφορίες μας συγκλίνουν στο ότι η Αθήνα δεν θα συναινέσει, για παράδειγμα, στην αποστολή ελληνικής φρεγάτας στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία, πέρα από τα αμερικανικά «γεράκια», διακαώς επιθυμούν η Ρουμανία και, ασφαλώς, η δυτικόφιλη κυβέρνηση της Ουκρανίας. Τόσο στη Βασιλίσσης Σοφίας όσο και στο Πεντάγωνο πιστεύουν ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι αρκετά και εκτιμούν πως αν το ΝΑΤΟ εγκατασταθεί και στη Μαύρη Θάλασσα, αυτό θα εκληφθεί από τη Ρωσία ως πρόκληση σε βάρος της, με όλα τα ενδεχόμενα ως προς την «απάντησή» της να είναι ανοιχτά, ακόμα και τα πιο ακραία...
Αντίθετο το ΓΕΑ
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με την πληροφόρησή μας από τις ίδιες διπλωματικές και αμυντικές πηγές η Ουάσιγκτον ασκεί ασφυκτική πίεση στο ΥΠΕΘΑ να προχωρήσει στην προμήθεια από τις ΗΠΑ 36 (αντιστοιχούν σε δύο μοίρες) μαχητικών αεροσκαφών F-15. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) είναι αντίθετο, αφού τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι τουλάχιστον τριάντα χρόνων και βρίσκονται σε καθεστώς «πλήρους αποθήκευσης», όπως ονομάζεται το ότι είναι σε αχρηστία, και επομένως απαιτείται αναβάθμισή τους δηλαδή πρόσθετα έξοδα.
Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί ζητούν να πουλήσουμε αντί πινακίου φακής (όχι ότι το χαμηλό αντίτιμο είναι το πρωτεύον πρόβλημα) F-16 στη Βουλγαρία, η οποία δεν έχει κανένα, προκειμένου η γειτονική χώρα να είναι καλύτερα εξοπλισμένη απέναντι στον δήθεν μεγάλο ρωσικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει από τη Χερσόνησο της Κριμαίας. Λες και οι Τούρκοι δεν κάνουν την παραμικρή παράβαση - παραβίαση στον εναέριο χώρο του Αιγαίου ή λες και δεν ετοιμάζονται να εντάξουν στον αεροπορικό τους στόλο τα υπερσύγχρονα F-35. Αν, πάντως προχωρήσουμε στην αγορά των F-15, αυτή η επιλογή στην ουσία αποκλείει τη δυνατότητα στο εγγύς μέλλον να προσφύγουμε σε άλλες λύσεις πιο αξιόπιστες σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους όπως είναι τα ρωσικά Σουχόι και κυρίως τα γαλλικά Ραφάλ.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-09/09-15/09/16)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.