Αρχική » » ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ


Θέλουν τις Στρατιωτικές Σχολές να επιστρέφουν στην εποχή της ΕΡΕ 

Το σύστημα εξετάσεων α λα καρτ, που χρησιμοποιήθηκε από τον Συναγερμό και την ΕΡΕ για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές, υιοθετήθηκε και από τη χούντα, καταργήθηκε το 1982 και αντικαταστάθηκε από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. 
Προωθείται η κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και εισαγωγή α λα καρτ.
Το προωθούμενο νομοσχέδιο είναι τόσο οπισθοδρομικό που διαφωνούν ακόμα και οι αρχηγοί των επιτελείων.

Την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξε­τάσεων για τις Στρατιωτικές Σχολές και εισαγωγή των σπουδαστών με σύστημα α λα καρτ εξετάσεων προωθούν κύκλοι μέσα στην κυβέρνηση, που ονειρεύονται να επαναφέρουν ένα σύστημα που θέριεψε επί Συναγερμού και ΕΡΕ και χρησιμοποιήθηκε από τη χούντα, για να καταργηθεί το 1982!... 

Μάλιστα είναι τόσο οπισθοδρομικό το προω­θούμενο σχέδιο, με αποτέλεσμα να εκφράζουν την κάθετη αντίθεση τους αρμόδιες στρατιωτικές πηγές -που εκτιμάται ότι εκφράζουν και τα Γενικά Επιτελεία- αλλά και μέρος (τουλάχιστον) της πολιτικής ηγεσίας! 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το σάιτ αμυντικών θεμάτων Onalert.gr «η κυβέρ­νηση ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο αλλά­ζουν όλα στις ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές και πρώτα απ΄όλα ο τρόπος εισαγωγής, ακόμη και με εξαίρεση των σχολών από τις Πα­νελλήνιες Εξετάσεις». Με αυτή την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής, αναφέρει, στόχος είναι «να ει­σάγονται σ' αυτές όσοι έχουν ως προτεραιότητα την στρατιωτική καριέρα και όχι όσοι επέλεγαν τις σχολές αυτές ως δεύτερες και τρίτες επιλο­γές σε περίπτωση αποτυχίας τους σε άλλους στόχους που είχαν θέσει». 

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ετοι­μάζονται αλλαγές «στο καθεστώς διοίκησης των σχολών με τους καθηγητές να μην έχουν πλέον τις "υπερεξουσίες" που τους εκχώρη­σε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας και τον έλεγχο των σχολών να περνά ξανά στους στρατιωτικούς» 

ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ, αναφερόμενη σε αυτά που διέρρευσαν ως αποδιδόμενα σε σχέδιο της κυβέρνησης, τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτή την περίοδο κανένα σχέδιο και συζήτηση στο υπ. Άμυνας για κατάργηση των Πανελλήνιων και ότι «δεν θα ξαναγυρίσουμε στη μεταπολεμική Ελλάδα». 

Ανέφερε δε ότι οι διαρροές πιθανόν να είναι ευσεβείς πόθοι κάποιων. Τόσο από την πλευρά-μέρους τουλάχιστον- της πολιτικής ηγεσίας όσο και από τις προαναφερθείσες στρατιωτικές πήγες επισημαινόταν ότι με το ισχύον σύστημα υπάρχει αφενός αδιάβλητη διαδικασία και από την άλλη (και το κυριότερο) μπαίνουν στις Στρατιωτικές Σχολές οι άριστοι των άριστων. Ανέφεραν ότι το 60% έχουν ως πρώτη επιλογή τις Σχολές αυτές και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι τις έχουν ως β' ή γ΄ επιλογή. «Συνεπώς οι συμμετέχοντες επιλέγουν να πάνε στις σχολές αυτές», αναφέρουν. Πολύ περισσότερο, προσθέτουν, που υποβάλλονται οικειοθελώς και σε άλλες εξετάσεις, αθλητικές, ψυχοτεχνικές κ.α 

«Αν αλλάξει το σύστημα και πάμε σε ξεχωριστές εξετάσεις τότε αντί μαθητές του 18 θα μας έρχονται μαθητές του 11 και του 12 που απλώς θέλουν να γίνουν στρατιω­τικοί», ανέφερε έμπειρη πηγή του Πεντάγωνου Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το μόνο που μπορεί να γίνει στο μέλλον είναι πιθανότατα κάποιοι εκ­συγχρονισμοί στον νόμο Βενιζέλου κυρίως σε ό,τι αφορά την εσωτερι­κή δομή των Σχολών, με στόχο την ανάδειξη του στρατιωτικού τους χαρακτήρα. 

Γ.ΔΗΜ. 
(Εφ. 6 ΗΜΕΡΕΣ-18/12/2012)


Εξαίρεση των Στρατιωτικών Σχολών από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. 

Αλλάζουν όλα στην εισαγωγή φοιτητών στις ΑΣΕΙ. 
Ριζική αλλαγή και στο καθεστώς διοίκησης των σχολών, με την υιοθέτηση ενός νέου κανονισμού λειτουργίας. 
Αλλαγές στη φιλοσοφία και στον τρόπο διδασκαλίας των Στρατιωτικών Σχολών αναμένεται να επιφέρει η συνεργασία των υπουργείων Άμυνας και Παιδείας. 

Νέα δεδομένα στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργεί η αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής φοιτητών στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αναφορικά με τον νέο σχεδιασμό των υπουργείων Παιδείας και Άμυνας, οι ΑΣΕΙ θα εξαιρεθούν οπό τη διαδικασία των Πανελλήνιων εξετάσεων, προκειμένου η εισαγωγή στις Σχολές Ικάρων, Ευελπίδων και Δοκίμων να γίνεται επειδή ο φοιτητής πραγματικά θα το θέλει και θα αποτελεί πρώτη του επιλογή και όχι λόγω κάποιας «καραμπόλας» ή απλώς επειδή δεν μπόρεσε να πετύχει την είσοδό του σε κάποια από τις σχολές της αρεσκείας του. 

Μέσα στις σκέψεις της κυβέρ­νησης είναι, επίσης, ριζική αλλαγή να υπάρξει και στο καθεστώς διοί­κησης των σχολών με την υιοθέτη­ση ενός νέου κανονισμού λειτουρ­γίας, η φιλοσοφία του οποίου θα εδράζεται σε διαφορετική βάση από αυτήν που διέπει το υπάρχον καθεστώς που θεσπίστηκε επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου. Να σημειώσουμε πως το σημερινό σύστημα αναγνωρίζει σημαντικές υπερεξουσίες στους καθηγητές των ΑΣΕΙ, ενώ δεν είναι λίγες οι φο­ρές που στρατιωτικοί κύκλοι του Πενταγώνου, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, έχουν εκφράσει τα παράπονά τους υποστηρίζοντας πως σε αρκετές περιπτώσεις η διδασκαλία «δεν συνάδει με την απο­στολή και το πνεύμα των Ενόπλων Δυνάμεων». 

Στρατιωτικοποίηση 

Ως εκ τούτου, αναμένεται πως ο έλεγχος των σχολών θα περάσει και πάλι στους στρατιωτικούς, με τους καθηγητές να αναλαμβάνουν κυρίως συμβουλευτικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι με τον νέο σχεδιασμό θα ενισχύονται ακό­μη περισσότερο οι διαδικασίες «στρατιωτικοποίησης» των φοιτητών, με τα μαθήματα γενικής κατεύθυνσης να κατέχουν δευτερεύου­σα θέση. Απώτερος στόχος της κυ­βέρνησης είναι, μέσω των παραπά­νω αλλαγών, οι φοιτητές που θα εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές να έχουν ως προτεραιότητα τη στρατιωτική καριέρα και όχι να τις επιλέγουν ως εναλλακτικές σε περίπτωση αποτυχίας τους σε άλλους στόχους που είχαν θέσει. Εκείνο, πάντως, που επί του παρόντος φαί­νεται να απασχολεί την κυβέρνηση είναι η εξεύρεση του συστήματος που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο των εισαγωγικών εξετάσεων, προ­κειμένου να μην υπάρξει κανένα περιθώριο να υποστηρίξει κάποιος πως για την εισαγωγή των φοιτητών ισχύουν και πολιτικά ή κομματικά κριτήρια. Οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα ισχύσουν οπό την επόμενη εκ­παιδευτική περίοδο. Να επισημά­νουμε, εξάλλου, πως από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και εφεξής ο αριθμός των σπουδαστών που θα εισαχθούν στις παραγωγικές σχο­λές των Ενόπλων Δυνάμεων θα εί­ναι μειωμένος σε ποσοστό 30% επί του αριθμού των εισαχθέντων στις ίδιες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013. 

ΓΙΩΡΓ.ΔΙΟΝ
(Εφ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-18/12/2012) 


Στην κυβέρνηση σκέφτονται (σωστό!) την αποδέσμευση των Στρατιωτικών Σχολών από τις πανελλήνιες εξετάσεις. 

ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΏΓΗ στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές μόνον για εκείνους που πραγματικά το επιθυμούν και όχι για όσους βρίσκονται από... σπόντα σε αυτές, λόγω του συστήματος των πανελλήνιων εξετάσεων, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. 

Ειδικότερα, το πρώτο που αναμένεται να αλλάξει η κυβέρνηση, ύστερα και από μελέ­τη επιτελών του ΓΕΕΘΑ, είναι ο τρόπος εισα­γωγής, ο οποίος δεν αποκλείεται να προβλέπει ακόμη και την εξαίρεση των σχολών από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Στόχος, να εισά­γονται σ' αυτές όσοι έχουν ως προτεραιότη­τα τη στρατιωτική καριέρα και όχι όσοι επέ­λεγαν τις σχολές αυτές ως δεύτερες και τρί­τες επιλογές σε περίπτωση αποτυχίας τους σε άλλους στόχους που είχαν θέσει. Η κυ­βέρνηση ετοιμάζει ήδη σχετικό νομοσχέδιο για να δημιουργηθεί το νέο καθεστώς εισα­γωγής στις Στρατιωτικές Σχολές και όλα δεί­χνουν ότι αυτό θα είναι εκτός πανελλήνιων εξετάσεων, παρά το ότι είναι ισχυρό το επι­χείρημα του αδιάβλητου που παρέχουν οι πανελλήνιες εστιάσεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται ότι πιστεύει πως το σχέδιο που θα παρουσιάσει θα εξασφαλίζει την απόλυτη αξιοκρατία εισαγωγής σης σχολές. Επιπλέ­ον θεωρεί σημαντικότερη την εισαγωγή νέ­ων που επιθυμούν να γίνουν στρατιωτικοί. 

Την ίδια στιγμή, αναμένονται αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης των σχολών, με τους καθηγητές να μην έχουν πλέον τις «υπερε­ξουσίες» που τους εκχώρησε ο «ύπαρχος» του τιτανικού της ελληνικής οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας, με τον έλεγχο των σχολών να περνά ξανά στους στρατιω­τικούς. 

Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι οι κα­θηγητές που σήμερα έχουν πρωταγωνιστι­κό ρόλο ουσιαστικά στη διοίκηση των σχο­λών θα περάσουν σε δεύτερο πλάνο, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την επιλογή του δι­δακτικού προσωπικού, για το οποίο σε πολ­λές περιπτώσεις υπάρχουν παράπονα που έχουν κριθεί δικαιολογημένα και αιτιολογημένα. 0 έλεγχος των σχολών θα περάσει και πάλι στους στρατιωτικούς, με τους καθηγη­τές να περιορίζονται σε συμβουλευτικό ρόλο. 

(Εφ.Δημοκρατία-18/12/2012)





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger