■ Πολλοί Θα κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στις μονάδες τους γιατί δεν έχουν χρήματα...
■ Για πρώτη φορά παρατηρείται απροθυμία γιο έξοδο. «Παραδοσιακά» οι μάχες στις μονάδες γίνονταν για το ποιος θα πρωτοφύγει.
Χριστούγεννα στη μονάδα θα κάνουν πολλοί φαντάροι που υπηρετούν στον Έβρο και σε άλλες ακριτικές περιοχές. Στο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών, το ΥΠΕΘΑ έβαλε μαχαίρι στις δωρεάν μετακινήσεις των υπηρετούντων, με αποτέλεσμα σήμερα οι στρατιώτες να αρνούνται να κάνουν χρήση της άδειάς τους λόγω υψηλού κόστους των ναύλων....
Μέχρι πρότινος, οι αξιωματικοί, ανθυπασπιστές και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούσαν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, δικαιούνταν μια κατάσταση επιβίβασης μετ' επιστροφής τον χρόνο με οποιοδήποτε μέσο. Αντίστοιχα, οι στρατιώτες είχαν τη δυνατότητα τριών μετακινήσεων μετ' επιστροφής, εκ των οποίων οι δύο μπορούσαν να ήταν και με αεροπλάνο. Με απόφαση ωστόσο που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος (ΦΕΚ 2974, τεύχος Β', 8/11/12), τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δικαιούνται μία μετακίνηση μετ' επιστροφής, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι με αεροπλάνο, ενώ αντίστοιχα οι δωρεάν μετακινήσεις που αναλογούν στους οπλίτες θητείας περιορίστηκαν σε μία εφόσον ταξιδεύουν με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων ημερών, η οποία επίσης δεν μπορεί να είναι με αεροπλάνο.
Ειδικά για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην Κύπρο, χορηγείται μία κατάσταση επιβίβασης μετ' επιστροφής κατά τη διάρκεια της θητείας τους, εφόσον ταξιδεύουν με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων ημερών και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορικής μετακίνησης.
Όπως προέκυψε κατά τον προγραμματισμό των αδειών του στρατεύματος ενόψει των Χριστουγέννων, είναι πολλοί οι φαντάροι, που υπηρετούν μακριά από τους τόπους καταγωγής τους, οι οποίοι επέλεξαν να μη μετακινηθούν φέτος για τις γιορτές. Συντηρητικοί υπολογισμοί ανεβάζουν το κόστος της μετακίνησης με αεροπλάνο σε τουλάχιστον 200-300 ευρώ, ενώ απαγορευτική λόγω του ύψους των καυσίμων είναι και η μετακίνηση με αυτοκίνητο ή λεωφορείο.
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων «Σπάρτακος» για το θέμα: «Ο στρατιώτης που υπηρετεί σε μονάδα της Λήμνου πρέπει να πληρώσει 20 - 25 ευρώ στο ταξί που θα τον πάει στο λιμάνι, αφού άλλο μέσο δεν υπάρχει και στα υπηρεσιακά οχήματα δεν υπάρχει σταγόνα βενζίνης. Αν πάρει το καράβι, θα πληρώσει άλλα 25 ευρώ. Αν επιλέξει να ταξιδέψει με αεροπλάνο, το κόστος έρχεται στα 80 ευρώ στις κανονικές περιόδους και φτάνει στα 130 ευρώ στις γιορτές. Όταν φτάσει με το πλοίο στο Λαύριο ή στο αεροδρόμιο, θα πρέπει να καταβάλει άλλο ένα ποσό στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ ή στο τρένο - λεωφορείο. Στην περίπτωση που κατάγεται από περιοχή της Ηπείρου, της Πελοποννήσου κλπ., θα πρέπει να ταξιδέψει αρκετές ώρες ακόμη καταβάλλοντας επίσης 40-50 ευρώ τουλάχιστον (μετακίνηση από Ομόνοια σε σταθμούς ΚΤΕΛ και άλλα μέσα μέχρι να φτάσει σπίτι του».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μισθός του στρατεύσιμου είναι 8,9 ευρώ τον μήνα. Όπως αναφέρουν στην «Κ» αξιωματικοί, είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται στον Στρατό απροθυμία για έξοδο, αφού παραδοσιακά» οι μάχες στις μονάδες γίνονταν για το ποιος θα πρωτοφύγει.
Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
(Εφ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-14/12/2012)
(Εφ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-14/12/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.