• Σκληρή απάντηση του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου για τα αποτελέσματα της απογραφής.
• Δυο στους τρεις "ορθόδοξους που ρωτήθηκαν στο εκκλησίασμα απάντησαν ότι οι απογραφείς δεν τους επισκέφτηκαν ή δεν τους ρώτησαν τι πιστεύουν.
• Μειωμένοι κατά 150% παρουσιάστηκαν οι ορθόδοξοι στην Αλβανία, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Αν και διακρίνεται για τη διαλλακτικότητα και χαρακτηρίζεται ισορροπιστής όχι μόνο στους χριστιανικούς κύκλους, αλλά από τους εκπροσώπους όλων των θρησκευτικών δογμάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος δεν έκρυψε την αγανάκτηση του για τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής στη γειτονική χώρα, όπου με έναν μυστήριο τρόπο οι ορθόδοξοι χριστιανοί...
μειώθηκαν.
μειώθηκαν.
Κατά περίπου 150% λιγότεροι εμφανίζονται οι χριστιανοί ορθόδοξοι στη γείτονα χώρα, καταλαμβάνοντας μόλις το 6,75% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αλβανίας.
Άμεση και σκληρή ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αλβανίας, που κάνει λόγο για «ένα ολοφάνερο λάθος ή, ακριβέστερα, ψέμα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σχετικά με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011.
Όπως καταγγέλλει ο Αναστάσιος, η διαδικασία της απογραφής για την καταγραφή του θρησκεύματος δεν ανταποκρίνεται στη στοιχειώδη αντικειμενική μέθοδο που ακολουθείται από τις ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να «προσβάλλει όχι μόνο τους ορθοδόξους χριστιανούς, που από την αρχή του αλβανικού κράτους υπήρξε η πολυπληθέστερη χριστιανική κοινότητα, αλλά και όλους τους χριστιανούς, τους οποίους περιορίζει κατά μεγάλο ποσοστό (από 31 % σε 17%)». Τελικά, η Αλβανία του κ. Μπερίσα, που ονειρεύεται την επέκτασή της έως την Πρέβεζα, κατάφερε να προκαλέσει για άλλη μια φορά, παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία για την κατανομή των θρησκευτικών πεποιθήσεων των κατοίκων της.
Ορθόδοξη πρόταση
Η πρόταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας που παραδόθηκε στους αρμοδίους ήταν η ερώτηση περί θρησκεύματος να είναι υποχρεωτική, όπως οι άλλες ερωτήσεις, σαφής και άμεση, ώστε να μπορούν να διατυπωθούν βέβαια συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, είχε προταθεί να υπάρχει λίστα όπου ο καθένας θα μπορούσε να επιλέξει τα θρησκευτικά του «πιστεύω»: Είμαι:
1. Μουσουλμάνος σουνίτης
2. Μουσουλμάνος μπεκτασί
3. Χριστιανός ορθόδοξος
4. Χριστιανός καθολικός
5. Χριστιανός ευαγγελικός
6. Οπαδός άλλης θρησκείας. Ποιας;
7. Άθεος.
Διάφοροι πολιτικοί αλλά και θρησκευτικοί κύκλοι τάχθηκαν εναντίον αυτού του ερωτήματος και καλλιεργήθηκε ένας διάχυτος φόβος μήπως το θρήσκευμα συνδεθεί με δήλωση εθνικότητος.
«Οι ορθόδοξοι δεν διατυπώσαμε καμιά αντίρρηση, περιοριστήκαμε μόνο να τονίσουμε την υποχρέωση αντικειμενικότητας και σοβαρότητας κατά τη διεξαγωγή της απογραφής», εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.
Τελικά, το ερώτημα περί θρησκεύματος έγινε προαιρετικό, ασαφές και δύσκολο για τους απλούς πολίτες, ιδιαίτερα τους περιορισμένης μορφώσεως.
Όπως φαίνεται, για να είναι δυνατόν να καθοδηγούνται οι απαντήσεις και να καταχωρούνται αυθαίρετα, στο τελικό κείμενο απογραφής αναγραφόταν τα εξής:
«Ανήκετε ή όχι σε κάποια θρησκεία; Ελεύθερη δήλωση, όχι υποχρεωτική.
1. Ανήκω; Προσδιορίσετε:
2. Δεν ανήκω σε κανένα θρήσκευμα, αλλά είμαι πιστός.
3. Δεν ανήκω σε κανένα θρήσκευμα, αλλά δεν είμαι πιστός.
4. Προτιμώ να μην απαντήσω».
Δεν είναι προφανώς αποτέλεσμα ανοησίας η... απίθανη απάντηση υπ' αρ. 2. Δεν υπάρχει στον κόσμο θρήσκευμα με το όνομα «πιστός» (besimtar).
Πιστός, δηλαδή οπαδός, ποιου ακριβώς θρησκεύματος; Τα αποτελέσματα, πάντως, δόθηκαν με ακριβή προσδιορισμό θρησκεύματος: Μουσουλμάνοι 56,70%, καθολικοί 10,03%, ορθόδοξοι 6,75%, μπεκτασί 2.09%, ευαγγελικοί 0,07%, άλλοι χριστιανοί 0.1%. άθεοι 2,52%. «Πιστοί μη προσδιορισθέντες» 5,49%, οπαδοί άλλης θρησκείας 0,02%. Δεν απήντησαν 13,79%.
Μόνο δυο απογραφές
Κατά τη διάρκεια των 100 ετών του αλβανικού κράτους έχουν πραγματοποιηθεί δύο μόνο απογραφές που περιλάμβαναν την ερώτηση περί θρησκεύματος.
Σύμφωνα με τη στατιστική του 1927, το δεδομένα είναι: Μουσουλμάνοι (από κοινού σουνίτες και μπεκτασί) 67,5%, ορθόδοξοι 22,3%, καθολικοί 10%. Ενώ στην άλλη απογραφή, που έγινε από τις ιταλικές Αρχές το 1942, το αποτελέσματα είναι: Μουσουλμάνοι 68,9% (εκ των οποίων σουνίτες 54,17% και μπεκτασί 14,73%) και χριστιανοί 31 % (εκ των οποίων ορθόδοξοι 20,7% και καθολικοί 10,3%).
«Είναι, λοιπόν, πολύ περίεργο και ύποπτο το ότι ορισμένοι κύκλοι επεδίωξαν με διάφορα τεχνάσματα να παρουσιάσουν ότι οι ορθόδοξοι μειώθηκαν κατά τα 2/3», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αλβανίας.
Πάντως, σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά δεδομένα (καταλόγους βαπτίσεων προ και μετά τον διωγμό και καταλόγους των 460 ορθοδόξων ενοριών του πληθυσμού της Αλβανίας), οι ορθόδοξοι υπερβαίνουν το 24%. Ευλόγως, λοιπόν, μπορεί να τεθεί το ερώτημα, πού είναι το 17% που απέκρυψε η απογραφή;
«Ανατρεπτικά» αποτελέσματα από το εκκλησίασμα
Τις δύο τελευταίες Κυριακές, 9 και 16 Δεκεμβρίου 2012, στους ορθόδοξους που εκκλησιάστηκαν στα Τίρανα, στο Δυρράχιο, στο Μπεράτι, στην Κορυτσά, στην Αυλώνα και σε άλλες πόλεις, η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας μοίρασε δελτία για να δηλώσουν οι πιστοί α) αν τους επισκέφθηκαν για να τους καταγράψουν, β) αν ερωτήθηκαν για το θρήσκευμα, γ) αν είχαν άλλες παρατηρήσεις.
Τα αποτελέσματα υπήρξαν καταλυτικά: Απάντησαν 7.118 πρόσωπα (με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση). Οι 4.643 (65,23%) από αυτούς απάντησαν πως δεν τους επισκέφθηκαν καθόλου οι απογραφείς ή τους επισκέφθηκαν αλλά δεν τους ετέθη ερώτημα περί θρησκεύματος.
Μόνο 2.469 άτομα (34,68%) δήλωσαν κατά την απογραφή το θρήσκευμα. Επίσης, 56 δήλωσαν ότι οι απογραφείς σημείωσαν το θρήσκευμα με μολύβι ή σε άλλο τετράδιο και άλλοι 12 ότι τους αρνήθηκαν να σημειώσουν το θρήσκευμα ή το σημείωσαν υστέρα από πολλή επιμονή.
Της ΑΝΤΖΥΣ ΣΤΑΘΑΤΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-19/12/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.