Αρχική » » Κατάρ: τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Κατάρ: τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα


Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο αρα­βικό εμιράτο τον Κατάρ φαίνεται πως απέβλεπε περισσότερο να ενισχύσει την εικό­να του καθώς και της κυβέρνησης του, παρά να αποφέρει άμεσα και συγκεκριμένα οφέλη για τη χώρα. Ο κ. Σαμαράς δεν ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που νόμιζε ότι μόλις επισκεφθεί το μικροσκοπικό αλλά πάμπλουτο εμιράτο θα σπεύσουν οι άρχοντες του να γεμίσουν το ελ­ληνικό θησαυροφυλάκιο με δισεκατομμύρια πετροδολάρια. Είχαν προηγηθεί τρεις πρωθυπουργοί και η σοδειά ήταν πενιχρή... 

Στην περίπτωση του Σαμαρά μάλλον ψυχρολουσία ήταν το αποτέλεσμα, καθώς το Κα­τάρ προτιμά την απ΄ ευθείας ανάθεση μέσω διακρατικών συμφωνιών, γιατί δεν θέλει να μπαίνει στο βάσανο των διεθνών διαγωνισμών για την ανάθεση έργων. Έτσι ο πρωθυπουρ­γός υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξαιρέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα από τη διαδικασία - κάτι μάλλον απίθανο. 

Η κωμικοτραγική πλευρά της επίσκεψης συμπληρώθηκε από τις διαβεβαιώ­σεις του κ. Σαμαρά ότι, όπως του διεμήνυσε η ηγεσία του Κατάρ, το εμιράτο είναι φίλος της Ελλάδας! Με τέτοιες υψηλού επιπέδου και σοβαρότητας διαβεβαιώσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε να παίξει τον ρόλο του Ευρωπαίου που προσπαθεί να πείσει τους... ιθαγενείς να του χαρίσουν τον πλούτο τους μοιράζοντάς τους καθρεφτάκια. Παρουσιάζοντας λοιπόν τους επιχειρηματίες που τον συνόδευ­αν, τόνισε ότι «οι Έλληνες επιχειρηματίες που βρίσκονται στο Κατάρ είναι οι καλύτεροι»!!! (τα θαυμαστικά είναι δικά μας). Και πρόσθεσε τα εξής, εξίσου φιλοσοφημένα λόγια: «Οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά πεδία για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις τους. Και οι δύο αγα­πούν τη ζωή, το εμπόριο και τη θάλασσα». Δυστυχώς, δεν επεκτάθηκε άλλο για να μά­θουμε τα υπόλοιπα «κοινά πεδία». Αλλά αυτό το «νέο ξεκίνημα» είναι μια κοινοτοπία πια, ένα ανιαρά επαναλαμβανόμενο στερεότυπο των τελευταίων χρόνων που συγκαλύπτει τις συνεχείς αποτυχίες αλλεπάλληλων υπουργών και πρωθυπουργών να χαράξουν και να εφαρμόσουν μια εξωτερική πολιτική με αρχές, άξο­νες, πρόγραμμα και κυρίως στόχους - άμεσους και μακροπρόθεσμους. 

Ο κ. Σαμαράς μπορεί να έδωσε πολλές υποσχέσεις, αλλά γύρισε ουσιαστικά με άδεια χέρια. Το εμιράτο ενδιαφέρεται βέβαια για κάποια περιφερειακά αεροδρόμια και κά­ποιες μαρίνες, αλλά γι' αυτά ενδιαφέρεται και η γειτονική μας Τουρκία. 

Ένα πολυδιαφημισμένο ταξίδι με ελάχιστα απτά αποτελέσματα. Άραγε ποια είναι η συμ­βολή των δύο άλλων εταίρων της τρικομματικής κυβέρνησης στον προγραμματισμό τέτοιων «πετυχημένων» αποστολών στο εξωτερικό; 

(ΑΠΟΨΗ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ-01/2/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger