ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Δύο είναι τα κριτήρια, με βάση τα οποία οι σοβαρά χώρες επιλέγουν ποια πολιτική θα ακολουθήσουν για τις αμυντικές δαπάνες: είτε με βάση τα χρήματα που έχουν να διαθέσουν είτε με βάση την απειλή που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα.
Με απλά λόγια, στη μία περίπτωση το... υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που ορίζει το ετήσιο και μεσοπρόθεσμο «μπάτζετ». Αυτό αποτελεί το απόλυτο «ευαγγέλιο» και μέσω αυτού γίνεται κάθε προγραμματισμός, ακόμη κι αν οι στρατηγοί θεωρούν ότι τους είναι απαραίτητα περισσότερα όπλα ή χρήμα.
Στην άλλη εκδοχή, όλοι οι σχεδιασμοί έρχονται να αντιμετωπίσουν την απειλή που αντιμετωπίζει ένα κράτος: κάθε άλλη δαπάνη περνά σε δεύτερη μοίρα, οι μισθοί, οι συντάξεις, η Παιδεία και γενικό κάθε τομέας κοινωνικής πολιτικής.
Μεγάλο πάρτι
Στην Ελλάδα δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Επί σειρά ετών είχε στηθεί ένα μεγάλο πάρτι στο όνομα της τουρκικής απειλής, χωρίς να υπολογίζουν τα χρήματα για εξοπλισμούς και πόσο επιβάρυναν τον κρατικό δανεισμό. Στην πορεία, προέκυψε το άλλο μεγάλο πάρτι δαπανών, για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, και άρχισαν να μπαίνουν περιορισμοί στις πραγματικές ανάγκες στην εθνική άμυνα. Η χαριστική βολή ήρθε με την οικονομική κρίση.
Στην πραγματικότητα, όλος ο μηχανισμός του υπουργείου Άμυνας εδώ και χρόνια δεν υπολογίζει το χρήμα. Μόλις πρόσφατα μπήκε ως έννοια η κοστολόγηση στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ειδικότητα κοστολόγου.
Έννοιες, όπως το κλείσιμο άχρηστων μονάδων και η δημιουργία μιας νέας δομής, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας, άρχισαν να ακούγονται προ 20ετίας. Υποτίθεται ότι η κρίση στα Ίμια «ξύπνησε» ένα μηχανισμό που κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Αλλά ούτε αυτό στάθηκε ικανό για να αρχίσουν να γκρεμίζουν ένα οικοδόμημα, που απαιτούσε και απαιτεί πολλά χρήματα για να συντηρείται και δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας.
Άλλες χώρες, όταν αποφάσισαν να κάνουν αλλαγές, τις έκαναν αλλιώς. Στη Βρετανία δεσμεύθηκαν στο Κοινοβούλιο οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και εφήρμοσαν τα σχέδια εντός τριετίας. Η μετάβαση από το ένα μοντέλο στο άλλο ήταν δαπανηρή και γι΄ αυτό χρειάστηκε να πουλήσουν τις εκτάσεις που είχαν στην κατοχή τους οι βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να το Χρηματοδοτήσουν.
Στην Ελλάδα; Η πρόσφατη νέο δομή δυνάμεων, που εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, δεν υπακούει σε καμία λογική. Ούτε σοβαρό οικονομικό όφελος έχει ούτε απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της Εθνικής Άμυνας. Συνεχίζει, όμως, να εξυπηρετεί τοπικά μικροσυμφέροντα και να συντηρεί το πελατειακό κράτος: άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Ίσως γι' αυτό και οι χλιαρές, αν όχι μηδαμινές, αντιδράσεις των κομμάτων όταν συζητήθηκε στην επιτροπή της Βουλής.
Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-01/06/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.