Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το που μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση στην Τουρκία το "κύμα" διαδηλώσεων που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες. Διαδηλώσεις που αντιμετωπίστηκαν από την αστυνομία ιδιαίτερα βίαια, ανατροφοδοτώντας έτσι την κρίση.
Το πού θα πάει η κατάσταση στη... γειτονική χώρα, κάτι βεβαίως που μας αφορά άμεσα και για το αύριο αλλά και μακροπρόθεσμα, είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα που έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα στην περιοχή μας.
Αυτό το οποίο μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή είναι πως δυο στρατόπεδα, αν μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει έτσι, συγκρούονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλες πόλεις της Τουρκίας.
Το ένα το στρατόπεδο, που προσπαθεί να διατηρήσει τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, όπως το καθόρισε ο Κεμάλ, ατακτεί, και το άλλο που προσπαθεί, με αργά αλλά σταθερά βήματα να μετατρέψει τη γειτονική χώρα σε μια ισλαμική χώρα, έστω όχι ιδιαίτερα σκληρή το πρώτο τουλάχιστον διάστημα.
Τα τελευταία χρόνια η διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εισαγάγει μέτρα που επιτρέπουν στη θρησκεία να γίνεται όλο και πιο ορατή στους δρόμους της χώρας ενώ η οικονομική πολιτική του τούρκου πρωθυπουργού έχει δημιουργήσει μια νέα τάξη ευπόρων επιχειρηματιών, οι οποίοι ξεκίνησαν από αγροτικές περιοχές της Ανατολίας, με πίστη στο Ισλάμ και τις παραδόσεις του, οι οποίοι σήμερα έχουν μετακινηθεί στις μεγάλες πόλεις ακόμα και την Κωνσταντινούπολη.
Αυτή τη νέα τάξη προσπαθεί να επιβάλει ο τούρκος πρωθυπουργός και να αντικαταστήσει την ως σήμερα κυρίαρχη αστική τάξη της Τουρκίας, η συντριπτική πλειοψηφία της οποίας είναι πιστή στις αρχές του Κεμάλ.
Όσοι έλεγαν εδώ και χρόνια άτι ο Ερντογάν έχει μια κρυφή ατζέντα, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται σιγά-σιγά, επιβεβαιώνονται όλο και περισσότερο.
Ο Ερντογάν ξεκίνησε τη σύγκρουση με τον σκληρό πυρήνα του κεμαλικού κράτους, το στρατιωτικό και διπλωματικό κατεστημένο. Και είναι η αλήθεια ότι έχοντας ως σύμμαχο την οικονομική ευημερία της χώρας, σιγά-σιγά έκοψε τα πόδια του στρατού. Έστειλε για πρώτη φορά στη φυλακή δεκάδες ανώτατους αξιωματικούς, ενώ άλλαξε, με διάφορους νόμους, πολλά από τα θεσμικά δεδομένα στην Τουρκία.
Τώρα λοιπόν, που νιώθει πιο ασφαλής, πιο σίγουρος, άρχισε να προωθεί την ισλαμοποίηση της κοινωνικής ζωής.
Η "απαγόρευση" του φιλιού από τα ζευγάρια στο μετρό, μέτρα που οδηγούν στην "ποτοαπαγόρευση", οι συνεχείς ιδρύσεις τζαμιών αλλά και η ονομασία δημοσίων έργων με ονόματα Οθωμανών πασάδων, είναι τα τελευταία μέτρα του.
Μέτρα που, όπως φαίνεται, εξόργισαν την κοινή γνώμη στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Ο πολίτες, με αφορμή την κατάργηση πάρκου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, βγήκαν να διαμαρτυρηθούν κατά της ισλαμοποίησης της χώρας τους.
Και την αντίδραση στήριξε η αντιπολίτευση που εδώ και χρόνια μιλά για την κρυφή ατζέντα, ενώ η όλη ιστορία φαίνεται να παρακολουθείται μάλλον με χαμόγελα από το στρατιωτικό κατεστημένο, που κρατά ακόμα δυνάμεις και περιμένει.
Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Και γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτική λύση αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, και γιατί η κατάσταση στην περιοχή (π.χ. Συρία) δένει τα χέρια των μεγάλων δυνάμεων που αν και αντιδρούν φραστικά στη βία, δεν προχωρούν σε κάτι άλλο. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο.
Ο Ερντογάν έχει την υποστήριξη της μισής Τουρκίας. Ιδιαίτερα των περιοχών πέραν της Άγκυρας, όπου το Ισλάμ κυριαρχεί.
Γι΄ αυτό και οι προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι δεν είναι εύκολες.
Έχουμε δύο κοινωνίες στην Τουρκία. Αυτή στις μεγάλες πόλεις και αυτή στην ύπαιθρο.
Και η σύγκρουση είναι σε πολλά επίπεδα.
Οπότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε με προσοχή και επιφυλάξεις τις εξελίξεις στην Τουρκία.
Μας αφορούν, εξάλλου, και μας επηρεάζουν.
Του ΠΕΤΡΟΥ ΤΡΟΥΠΙΩΤΗ
(ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-04/06/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.