► Άμεση διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων και επιβολή βαρύτατων κυρώσεων για τους παραβάτες.
► Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών εξετάζουν να αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων από 110.000 άτομα στα 250.000 άτομα.
► Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα αναλαμβάνουν δράση έχοντας απευθείας και άμεση πρόσβαση στο TAXIS, το Elenxis, στα Ε1 και Ε9, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα για άμεση άρση του τραπεζικού απορρήτου και διασταύρωση των στοιχείων με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», με άμεση διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων με τα λοιπά ελεγκτικά συστήματα και επιβολή βαρύτατων κυρώσεων για τους παραβάτες σχεδιάζει η κυβέρνηση. Με το νέο ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» θα ελέγχεται και θα διασταυρώνεται ηλεκτρονικά κάθε χρόνο η περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων (πολιτικών, δικαστών, ένστολων, δημοσιογράφων, στελεχών δημόσιας διοίκησης κ.λ.π.). Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών εξετάζουν να αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων από 110.000 άτομα στα 250.000 άτομα.
Το νέο σύστημα «Υπηρεσίες για την ηλεκτρονική υποβολή επεξεργασία και έλεγχο των δηλώσεων...περιουσιακής κατάστασης» παρουσιάστηκε χθες σε ειδική ημερίδα στη ΓΓΠΣ. Σύμφωνα με το σχέδιο, από το 2015 όλες οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» από τους υπόχρεους θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνονται οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων. Επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών καθώς και άλλοι φορείς που έχουν πρόσβαση στα «πόθεν έσχες» θα γνωρίζουν αν κάποιος υπόχρεος δήλωσης «πόθεν έσχες» υπέβαλε ή όχι και στη συνέχεια θα γίνεται διασταύρωση με τα φορολογικά στοιχεία (φορολογικές δηλώσεις, περιουσιολόγιο, τραπεζικές καταθέσεις κ.λ.π.).
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη «το βασικό στοιχείο της ιδέας του "πόθεν έσχες" είναι μια αλγεβρική εξίσωση. Δεν μπορεί η συνολική περιουσιακή κατάσταση ενός πολίτη το νέο έτος να είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε το προηγούμενο έτος προσθέτοντας τα διάφορα εισοδήματά του και αφαιρώντας το κόστος διαβίωσης». Αυτή την απλή εξίσωση επιθυμούμε να την εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά, αυτόματα και σε ευρεία κλίμακα. Αυτή την αυτοματοποιημένη μαζική και ταχύτατη εφαρμογή της παραπάνω εξίσωσης έρχεται ουσιαστικά να υλοποιήσει το εν λόγω σύστημα».
Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης συνεδριάζει νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα εισηγηθεί αλλαγές εκ βάθρων, στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά το «πόθεν έσχες», αυστηροποίηση των κυρώσεων, αλλά και ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης προκειμένου να γίνεται άμεση διασταύρωση των στοιχείων με τα συστήματα TAXIS, Elenxis και τα έντυπα Ε1 και Ε9.
Η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος θα θέσει τέλος στον δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργείται μέχρι σήμερα, καθώς η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνεται άμεσα και το σύστημα αυτόματα θα εντοπίζει ύποπτες περιπτώσεις.
Από εκεί και πέρα οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα αναλαμβάνουν δράση έχοντας απευθείας και άμεση πρόσβαση στο TAXIS, το Elenxis, στα Ε1 και Ε9, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα για άμεση άρση του τραπεζικού απορρήτου και διασταύρωση των στοιχείων με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Σε δεύτερη φάση η όλη πλατφόρμα θα συνδεθεί με τις τράπεζες, το Εθνικό Κτηματολόγιο αλλά και τα υποθηκοφυλακεία.
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, στην ομιλία του τόνισε ότι το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο κατά της διαφθοράς, ενώ παρουσιάζοντας τα προβλήματα του υφιστάμενου χειρόγραφου συστήματος ανέφερε ότι υπάρχει ένας τεράστιος όγκος έντυπου υλικού με πολύ μεγάλες δυσκολίες όχι μόνο ελέγχου αλλά και αποθήκευσής του. Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος θα υπάρχει στη διάθεση των αρχών και υπηρεσιών που κάνουν έλεγχο περιουσιακής κατάστασης ένα αποτελεσματικό εργαλείο και παράλληλα με τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στον αγώνα κατά της διαφθοράς σημείωσε ο κ. Ρακιντζής.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χαρ. Τσαβδάρης, ανέφερε ότι με το ολοκληρωμένο σύστημα «πόθεν έσχες» θα εντοπίζονται με συνοπτικές διαδικασίες όλοι οι υπόχρεοι σε δήλωση «πόθεν έσχες» που δεν εκπληρώνουν τη σχετική υποχρέωσή τους, ενώ από τη διασταύρωση των στοιχείων που θα δηλώνεται από τους υπόχρεους θα είναι εφικτός ο ευκολότερος εντοπισμός εστιών διαφθοράς και συναλλαγής.
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-20/03/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.