ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ
Όλα είναι ανοιχτά για τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στο προσεχές διάστημα και μέχρι τις 17 Ιουνίου, οπότε συμπληρώνει δύο χρόνια στην πρωθυπουργία, παίζει τα... ρέστα του στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και με την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, αν χρειαστεί.
Όπως αποκαλύπτει στα «Επίκαιρα» τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού ο οποίος συνδέεται με φιλία με...
τον Α. Σαμαρά από τη Βουλή του 1977, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει αποκλείσει 100% το σενάριο προκήρυξης εκλογών, αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιθυμεί. Το αντίθετο, μάλιστα. «Το θέμα των εκλογών δεν έχει κλείσει ακόμη οριστικά», μας ελέχθη χαρακτηριστικά.
τον Α. Σαμαρά από τη Βουλή του 1977, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει αποκλείσει 100% το σενάριο προκήρυξης εκλογών, αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιθυμεί. Το αντίθετο, μάλιστα. «Το θέμα των εκλογών δεν έχει κλείσει ακόμη οριστικά», μας ελέχθη χαρακτηριστικά.
Η αλήθεια είναι ότι υπό το φως των δεδομένων αυτών διαφορετικά αξιολογεί κανείς ορισμένες κινήσεις του Μαξίμου, όπως η καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ υποψήφιου βουλευτή - ευρωβουλευτή ή η εμμονή του πρωθυπουργικού επιτελείου να μοιράσει τώρα το πλεόνασμα. Η πολιτική μας ιστορία έχει δείξει ότι οι παροχές γίνονται πάντα πριν από εθνικές εκλογές, όχι πριν από ευρωεκλογές.
Των δημοσκοπήσεων λαμβανομένων υπόψη -εφόσον τα ευρήματά τους απηχούν την πραγματικότητα-, η ΝΔ φαίνεται ότι έχει μια ακόμη ευκαιρία για κάλπες παρόμοια με αυτή του Ιουνίου του 2012. Γι' αυτό και, ως φαίνεται, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ανοίξουν όλα μα όλα τα θέματα που ο πρωθυπουργός κρατούσε στο συρτάρι του όσο διαρκούσε η διαπραγμάτευση με την τρόικα: η αναθεώρηση του Συντάγματος, ο ανασχηματισμός, το νέο κόμμα, η έξοδος στις αγορές, η ρύθμιση του χρέους, οι αποκρατικοποιήσεις. Στο τραπέζι του Μαξίμου, σε ανύποπτο χρόνο και μετά από προσεκτική μελέτη των δημοσκοπήσεων που έδειχναν παράλληλα με τη φθορά της ΝΔ και τη δημοσκοπική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πέσει δύο σενάρια -υπό την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα είναι διαχειρίσιμο και ότι θα βάλει σε εσωκομματικές περιπέτειες τον ΣΥΡΙΖΑ:
Το πρώτο σενάριο είναι η προσφυγή σε εθνικές εκλογές αμέσως μετά τις 25 Μαΐου, στις 15 Ιουνίου, με διακύβευμα: «Ποιον εμπιστεύεστε να διαχειριστεί τη μάχη του χρέους;».
Θεμελιώδης μεταβολή
Μεταξύ 25 Μαΐου και 15 Ιουνίου είναι δυνατόν -κατά τους εισηγητές του σεναρίου- να επέλθει και μια θεμελιώδης μεταβολή: να υποστούν τέτοια ζημιά στην ευρωκάλπη τα μικρότερα δεξιά σχήματα, ώστε να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της διάλυσης της ΝΔ και της ίδρυσης μιας νέας αστικής παράταξης, μιας «Μεγάλης Πολιτικής Άνοιξης», όπως λέγεται χαρακτηριστικά πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν το αποτέλεσμα είναι διαχειρίσιμο αλλά έχει χαρακτήρα μηνύματος προς όλο το πολιτικό σύστημα, τότε η απάντηση σε πρώτο χρόνο θα είναι ο ανασχηματισμός της «Νέας Ελλάδας» με ένταξη στην κυβέρνηση βουλευτών της Ελιάς, της Δημοκρατικής Αριστεράς -εκτιμάται ότι θα συνθλίβει στις εκλογές-, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ανεξαρτήτων βουλευτών κ.ά. Οι εκλογές, που σε αυτή την περίπτωση θα περιμένουν τον Οκτώβριο και τη λήξη της τουριστικής περιόδου, θα συνοδευτούν πιθανώς και από συμφωνία για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το σενάριο αυτό, κατά τους εισηγητές, είναι εξίσου ισχυρό: θα ασκείται πίεση για ικανό χρονικό διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν πάει καλά, εντείνοντας τους κλυδωνισμούς, ακόμα και με κίνδυνο δημιουργίας φυγόκεντρων τάσεων, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να φτάσει στις τσέπες των πολιτών μετά από μια καλή σεζόν στον τουρισμό το αποτέλεσμα της προσπάθειάς της στην οικονομία.
Για να φτάσει η ΝΔ έως εκεί, εφόσον οι δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα της κάλπης τής το επιτρέψουν -υπάρχουν, άλλωστε, αρκετοί μέσα στην Κεντροδεξιά που τα θεωρούν όλ' αυτά σχέδια επί χάρτου σε πολιτική κινούμενη άμμο-, θα πρέπει να προηγηθούν πολλά και μικρά ενδιάμεσα βήματα. (Ορισμένοι θεωρούν αναπόφευκτες τις εκλογές μέσα στον Ιούνιο, αν η ΝΔ υποστεί βαριά ήττα.)
Εντός του προσεχούς δεκαημέρου θα κριθεί ποιος θα ηγηθεί της Τράπεζας της Ελλάδος την επόμενη πενταετία και από την απάντηση που θα δώσει ο κ. Σαμαράς θα κριθεί και τι χαρακτήρα θα λάβει ο μίνι ανασχηματισμός που προετοιμάζεται εξαιτίας της υποχρεωτικής αντικατάστασης των κ.κ. Καλαφάτη και Καψή στο κυβερνητικό σχήμα. Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί αλλαγές στα χαρτοφυλάκια της Οικονομίας και της Ανάπτυξης. Στο αμέσως προσεχές διάστημα και μετά την επίσημη πιστοποίηση του πλεονάσματος από τη Eurostat, ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει τη μάχη για το χρέος παριστάμενος πιθανώς ο ίδιος στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, που θα εξετάσει καταρχήν το θέμα. Στο ίδιο διάστημα θα κριθεί και η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές. Από την επιτυχία του εγχειρήματος θα φανεί αν θα ανοιχτεί απευθείας γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016 χωρίς νέο Μνημόνιο και χωρίς προσφυγή σε ξένα Κοινοβούλια. Τέλος, ας μην υποτιμάται στην πολιτική εξίσωση η αναβάθμιση της αξίας των κοιτασμάτων της Ελλάδας στη Μεσόγειο μετά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ευρώπης στην Κριμαία, καθώς και η τοποθέτηση αμερικανικών κεφαλαίων στο τραπεζικό μας σύστημα.
Όλ' αυτά όμως, όπως είπαμε, είναι «επί χάρτου». Στην αντιπολίτευση ισχυρίζονται ότι «οι αναποφάσιστοι έχουν αποφασίσει, αλλά δεν το λένε στους δημοσκόπους» και ότι «το μήνυμά τους θα είναι ηχηρό». Για να δούμε...
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-27/03-02/04/14)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.