Η ελληνική κυβέρνηση, θεατής των εξελίξεων στην Ουκρανία, παρακολουθεί ακίνητη το «μεγάλο παιχνίδι» ανάμεσα σε Αμερικανούς, Ρώσους και Γερμανούς. Για την ακρίβεια, τα δυο κόμματα που συγκυβερνούν παρακολουθούν τα αποτελέσματα που έχουν οι κοινές τους επιλογές στην εξωτερική πολιτική της χώρας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτών των επιλογών η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Ως μέλος του ΝΑΤΟ συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι των Αμερικανών εις βάρος των Ρώσων, λαμβάνοντας... μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ζητώντας να τοποθετηθεί κάτω από την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, τινάζοντας στον αέρα την πιθανή ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία κ.λ.π.
Ως μέλος της Ε.Ε. η Ελλάδα κατέληξε μια χώρα με κατεστραμμένη οικονομία, αποικία χρέους και υπό ασφυκτικό γερμανικό έλεγχο. Υπό αυτήν την έννοια, καθώς δεν είναι σε θέση να αποφασίσει ούτε για το πώς θα αρμέγονται οι εγχώριες αγελάδες, η ελληνική κυβέρνηση προφανώς δεν έχει καμία δυνατότητα να επηρεάσει προς τα ελληνικά συμφέροντα τη λεγόμενη κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Τα κόμματα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) που συγκυβερνούν έχουν αναθέσει εδώ και χρόνια την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων σε φίλους εταίρους και συμμάχους, δηλαδή στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Με αυτήν την επιλογή (και εξ αιτίας της) η Ελλάδα συνέδραμε τους εταίρους και συμμάχους της (με χρήμα, υποδομές και προσωπικό) στους πολέμους που εξαπέλυσαν στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη. Το γνωστό «ανήκομεν εις την Δύσιν» απονεύρωσε κάθε αίσθηση αναζήτησης ενός δρόμου εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων. Πάνω απ' όλα συνέβαλε στη διαμόρφωση της άποψης της κοινής γνώμης ότι τα ελληνικά συμφέροντα ταυτίζονται με αυτά των Αμερικανών, των Γερμανών, των Γάλλων και λοιπών δυτικών συμμάχων. Ταυτίζονται όμως;
Αν ταυτίζονται, τότε γιατί η χώρα ακολουθώντας αυτήν την πορεία έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους και αδύναμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της παρ' ότι έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς από (κατά κύριο λόγο) τις Η ΠΑ. τη Γερμανία και τη Γαλλία;
Αν τελικά υπάρχει η διαπίστωση ότι τα ελληνικά συμφέροντα δεν ταυτίζονται κατ' ανάγκη με αυτά των εταίρων ή συμμάχων της χώρας, γιατί δεν βρίσκεται στο προσκήνιο μια συζήτηση για την αναζήτηση μιας εθνικής στρατηγικής;
(ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ-06/03/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.