• Ρωσικές δυνάμεις και στρατιωτικά οχήματα στην περιοχή της Κριμαίας.
• Η σοβαρή αντιπαράθεση της Κριμαίας απέδειξε ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα στρατιωτικά μέσα (σε συνέχεια της ισχυρής σοβιετικής παράδοσης), την ώρα που η Δύση έχει μάθει να «μάχεται» με άλλον τρόπο.
Από τον Μάνο Ηλιάδη
Τους κανόνες των μελλοντικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στην υλοποίηση μειζόνων αντικειμενικών τους σκοπών και συμφερόντων φαίνεται να θέτει η πρόσφατη ρωσική επιχείρηση στην Κριμαία, σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση και η διασύνδεση των οικονομιών των κρατών έδειχναν μέχρι σήμερα ότι η χρήση της ένοπλης ισχύος ήταν αδιανόητη και ότι θα παράμενε μια μακρινή ανάμνηση του παρελθόντος.
Σε μια πρώτη θεώρηση, η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία έγινε σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον από... αυτό που ξέραμε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Η υποβάθμιση της ισχύος της Ρωσίας -μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως- της τελευταίας εικοσαετίας και η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις αλλεπάλληλες ένοπλες επεμβάσεις της Δύσεως κατά την ίδια περίοδο, όπως οι πόλεμοι στο Ιράκ και Αφγανιστάν, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η επέκταση του NATO προς Ανατολάς και η δημιουργία νέων καταστάσεων στα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή χαρακτήρισαν όλη αυτή την περίοδο της υποστολής της ρωσικής ισχύος.
Η άνοδός του
Η άνοδος του Πούτιν στην εξουσία και η κάθετη βελτίωση της οικονομίας της Ρωσίας από την εκμετάλλευση των τεράστιων ενεργειακών της πόρων και οι συνεχείς της επενδύσεις στην αποκατάσταση της στρατιωτικής της ισχύος άλλαξαν άρδην την κατάσταση αυτή ήδη από την περασμένη δεκαετία, με την επέμβαση της Ρωσίας στη Γεωργία, αργότερα την ενεργό ανάμειξη της στο θέμα της Συρίας και τώρα στην Ουκρανία.
Η σημερινή επάνοδος της Ρωσίας του Πούτιν σε παραδοσιακές πρακτικές διευκολύνθηκε από τη Δύση με την καλλιεργηθείσα κουλτούρα της για την υλοποίηση των πολιτικών της σκοπών, μέσω της χρήσεως υποκατάστατων του πολέμου, όπως η εφαρμογή της στρατηγικής της ήπιας ισχύος με βάση την οικονομική και πολιτική ισχύ και οι οργανωμένες έξωθεν ανατροπές καθεστώτων με τις υποτιθέμενες αυθόρμητες εξεγέρσεις και ποικιλόχρωμες «επαναστάσεις». Η διαφορά σε επίπεδο ηγεσίας μεταξύ της Δύσεως και της Ρωσίας του Πούτιν, με την πρώτη να λειτουργεί υπό την ψευδαίσθηση -με ευθύνη πρωτίστως της αμετανόητα επεκτατικής Γερμανίας- ότι τα πάντα κρίνονται στον τομέα της οικονομίας και τη δεύτερη κάτω από έναν ηγέτη που φαίνεται ότι λειτουργεί με την ψυχρή και μεθοδική νοοτροπία ενός πρώην στελέχους της KGB, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του τον ηγέτη που θα αποκαταστήσει την παλαιά ισχύ και αίγλη της πρώην Σ. Ενώσεως, οδήγησε σε μια κατάσταση που ανέτρεψε τη λογική της χρήσεως της βίας στην αντιπαράθεση των κρατών κατά την επιδίωξη υλοποιήσεως των πολιτικών και οικονομικών τους επιδιώξεων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν φυσικό η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία να αιφνιδιάσει τις ηγεσίες της Δύσεως κυρίως της Ευρώπης, οι οποίες βρέθηκαν σε μια κατάσταση πλήρους αδυναμίας να αντιδράσουν, με μόνο τους όπλο την οικονομία, υπό την έννοια της χρήσεως οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας να λειτουργεί ταυτόχρονα εις βάρος και των ίδιων. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η γελοιότητα των αντιποίνων με τη δέσμευση των καταθέσεων ορισμένων προσώπων της αντίπαλης πλευράς και όχι εναντίον κρατικών οντοτήτων.
Αιφνιδιασμός
Ο αιφνιδιασμός αυτός υπήρξε σχεδόν απόλυτος κατά την εκτέλεση της επιχειρήσεως στην Κριμαία, με την εφαρμογή ενός ρωσικού σχεδίου που έφερε όλα τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων της πρώην Σ. Ενώσεως με κύριο στοιχείο την παραπλάνηση σε στρατηγικό επίπεδο και την ασάφεια στο τακτικό, με τη χρήση στο τελευταίο των γνωστών από το παρελθόν τεχνικών, όπως η «μασκιρόβκα», με την εμφάνιση στην Κριμαία ενόπλων χωρίς διακριτικά και εθνόσημα.
Παράλληλα με αυτά, σημειώθηκε η παράλληλη εμφάνιση ενόπλων τμημάτων της Εθνοφυλακής, που κατέλαβαν ζωτικά σημεία της Κριμαίας. Η ύπαρξη τους δικαιολογήθηκε με τον ισχυρισμό ότι ήταν δυνάμεις αυτοάμυνας, με υποτιθέμενο σκοπό την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με την επίσημη Ρωσία να ισχυρίζεται στο διάστημα αυτό ότι η ίδια δεν είχε καμία ανάμειξη στα γεγονότα της Κριμαίας και ότι οι βοηθητικές αυτές μονάδες ενόπλων δεν ανήκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αλλά ήταν το αποτέλεσμα πρωτοβουλιών τοπικών παραγόντων.
Υπήρχε και σχέδιο παραπλάνησης
ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ επίπεδο, η παραπλάνηση λειτούργησε με τη διεξαγωγή στις 26 Φεβρουαρίου μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων, με συμμετοχή τριών ρωσικών στρατιών (!) της Δυτικής Στρατιωτικής Περιοχής της Ρωσίας, με ένα σύνολο 150.000 ανδρών και τη συμμετοχή εκατοντάδων αρμάτων μάχης και αεροσκαφών.
Σκοπός αυτής της εντυπωσιακής σε μέγεθος ασκήσεως, που εμφανίσθηκε ως μια επίδειξη δυνάμεως εν όψει των εξελίξεων στην Ουκρανία, ήταν αφενός να αποθαρρύνει κάθε προσπάθεια επεμβάσεως από το εξωτερικό και αφετέρου να δώσει την εντύπωση περί ετοιμασιών για εισβολή στην ίδια την Ουκρανία.
Ο πραγματικός στόχος, όμως, ήταν να αποκρύψει τη σε πολύ μικρότερο αριθμό κρυφή είσοδο των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας στην Κριμαία, η οποία έγινε με χαρακτηριστική ευκολία μέσα στο πλαίσιο της γενικής ασάφειας και ελλείψεως πληροφοριών, προφανώς αποτέλεσμα της ειδικής εμφάσεως που έδωσε στο θέμα αυτό η ρωσική πλευρά.
Ήταν μία εκ των προτέρων (εδώ και χρόνια!) άριστα σχεδιασμένη επιχείρηση-σοκ
Η ΡΩΣΙΚΗ επέμβαση στην Κριμαία δεν ήταν μια απλή αντίδραση της Ρωσίας στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά μία εκ των προτέρων καλά σχεδιασμένη επιχείρηση, με προετοιμασίες που είχαν βάθος ετών. Ο ίδιος ο Πούτιν, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του Ινστιτούτου Brookings, σε συνομιλίες του με τον τελευταίο πρόεδρο Μπους το 2008 είχε μιλήσει ανοιχτά για το γεγονός ότι η Ουκρανία ήταν ένα τεχνητό κράτος, με το μεγαλύτερο μέρος του να ανήκει ιστορικά στη Ρωσία ενώ ο πρόεδρος της Γεωργίας Σαακασβίλι είχε προειδοποιήσει τους Αμερικανούς την ίδια περίοδο ότι, μετά τη Γεωργία, ο επόμενος στόχος της Ρωσίας θα ήταν η Κριμαία.
Το ερώτημα που παραμένει είναι εάν η επιχείρηση της Ρωσίας με τελική έκβαση την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία σημειωτέον, αποτελεί την πρώτη απόσπαση εδαφών από ένα άλλο κράτος στην Ευρώπη από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα περιοριστεί σε αυτήν ή θα έχει συνέχεια.
Η παρούσα εξέλιξη από μονή της ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό τη ρωσική πλευρά, διότι αφενός εξασφάλισε τη μόνιμη και απρόσκοπτη χρήση της Σεβαστουπόλεως, μέσω της οποίας καθίσταται δυνατή η μείζονος στρατηγικής σημασίας ναυτική παρουσία της στη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή κ.λ.π ενώ με την κατάληψη της Κριμαίας και τη συνεχή άσκηση πιέσεων στην Ουκρανία, υπό την απειλή αποσπάσεως και άλλων ουκρανικών εδαφών, απομακρύνει την πιθανότητα εντάξεως της Ουκρανίας στο NATO και γενικώς στις δομές της Δύσεως.
Οι πηγές
Η κατάσταση εμφανίζεται δυναμική υπό την έννοια ότι η Κριμαία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ουκρανία για νερό, ηλεκτρική ενέργεια και κυρίως μεταφορές εφοδίων κάθε είδους. Εάν η Ουκρανία επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά εις βάρος της Ρωσίας, μία νέα ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία δεν μπορεί να αποκλεισθεί, αν και αυτή τη φορά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα και γενικότερες επιπλοκές σε ευρύτερο επίπεδο.
Η επιστροφή σε παραδοσιακές πρακτικές και η εγκατάλειψη των ψευδαισθήσεων περί υποκαταστάσεως του πολέμου με τα μέσα που προανεφέρθησαν εκτιμάται ότι θα έχει περαιτέρω συνέπειες και αποτελέσματα. Ένα από αυτά θα είναι η ενίσχυση του NATO, η έλλειψη για τους λόγους υπάρξεως του οποίου εμφανιζόταν εδώ και καιρό αμφισβητούμενη μετά τη διάλυση του πρώην ανατολικού μπλοκ και η έμφαση της Δύσεως στην ενίσχυση του αμυντικού της μηχανισμού.
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-23/03/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.