✓ Καιρός ήταν!
✓ Πρωτοβουλία του Α/ΓΈΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκου - θετικός με το όλο σχέδιο και ο υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
✓ Οι σπουδαστές της ΣΜΥ θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο για ανώτατες σπουδές.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Η αναβάθμιση του συνόλου των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από διετούς σε τριετούς φοιτήσεως και η ισοτιμία τους με τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) έχει δρομολογηθεί από το ΓΕΕΘΑ και αναμένεται λίαν συντόμως, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, να εγκριθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ώστε -ει δυνατόν- αυτή να έχει ολοκληρωθεί και να ισχύσει από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού...
Μιχαήλ Κωσταράκου, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αναβαθμίσεως των Σχολών και του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαιδεύσεως προς τους σπουδαστές τους, ενώ ταυτοχρόνως υλοποιείται και ένα πάγιο αίτημα (πάνω από 17 ετών) των συνδέσμων και συλλόγων αξιωματικών προελεύσεως των παραγωγικών Σχολών Υπαξιωματικών. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι όλες οι ΑΣΣΥ έχουν σπουδαστές που είναι από τους καλύτερους μαθητές και οι οποίοι σε ετήσια βάση συγκεντρώνουν τις υψηλότερες βαθμολογίες, με τις οποίες -υπό άλλες συνθήκες- θα είχαν μπει σε πανεπιστημιακού επιπέδου σχολές του κύκλου τους.
Μιχαήλ Κωσταράκου, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αναβαθμίσεως των Σχολών και του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαιδεύσεως προς τους σπουδαστές τους, ενώ ταυτοχρόνως υλοποιείται και ένα πάγιο αίτημα (πάνω από 17 ετών) των συνδέσμων και συλλόγων αξιωματικών προελεύσεως των παραγωγικών Σχολών Υπαξιωματικών. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι όλες οι ΑΣΣΥ έχουν σπουδαστές που είναι από τους καλύτερους μαθητές και οι οποίοι σε ετήσια βάση συγκεντρώνουν τις υψηλότερες βαθμολογίες, με τις οποίες -υπό άλλες συνθήκες- θα είχαν μπει σε πανεπιστημιακού επιπέδου σχολές του κύκλου τους.
ΙΣΟΤΙΜΙΑ. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ισοτιμία όλων των ΑΣΣΥ με τα ΤΕΙ, κατά τον ίδιο τρόπο ισοτιμίας που υφίσταται μεταξύ των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) με τα αντίστοιχα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), που είναι τετραετούς φοιτήσεως. Ως προανεφέρθη, η όλη πρόταση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των αξιωματικών προερχόμενων από παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών, καθώς μέχρι τώρα, αν ήθελαν οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ να συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο για ανώτατες σπουδές, δεν μπορούσαν να το κάνουν, όπως οι συνάδελφοι τους των ΤΕΙ. Κι αυτό διότι, αν και συγκέντρωναν μεγαλύτερη βαθμολογία εισαγωγής, ήταν απόφοιτοι και κάτοχοι πτυχίων διετούς και όχι τριετούς φοιτήσεως. Το ΓΕΕΘΑ είχε στείλει σχετικό σήμα προς τους Κλάδους για να καθορίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για τις παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών και να προωθήσουν τις εισηγήσεις τους και εκείνο να συγκεράσει όλες τις προτάσεις και να υποβάλει το σχετικό σχέδιο προς τον ΥΕΘΑ, Δημήτρη Αβραμόπουλο (ο οποίος είναι γνώστης και υποστηρικτής του όλου θέματος).
Τι περιλαμβάνουν αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες που έχουν καταθέσει τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας;
■ Τον καθορισμό του γνωστικού αντικειμένου των μαθημάτων για το τρίτο ακαδημαϊκό έτος.
■ Το διδακτικό προσωπικό που απαιτείται.
■ Την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
■ Τις υφιστάμενες στις Σχολές υποδομές και την τυχόν απαίτηση νέων ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις επί θεμάτων εκπαιδεύσεως και διοικητικής μερίμνης, όπως η στέγαση, η σίτιση κ.λπ. του επιπλέον αριθμού σπουδαστών.
■ Τη μη ενσωμάτωση του χρόνου φοιτήσεως στα σχολεία εφαρμογής και εξειδικεύσεως, που τώρα γίνεται μετά την αποφοίτηση από τις Σχολές, στο τρίτο έτος σπουδών.
■ Την αναθεώρηση του νομικού και θεσμικού πλαισίου, που διέπει το Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
■ Την εναρμόνιση της αντιστοίχου επετηρίδος του Σώματος των Μονίμων Υπαξιωματικών, στη βάση τόσο της σημερινής όσο και της μελλοντικής καταστάσεώς τους.
■ Την αναθεώρηση ολόκληρου του νομικού πλαισίου (και είναι πολύ ποσοτικό και ποιοτικό αυτό) που διέπει το σύνολο της λειτουργίας των ΑΣΣΥ, όπως νόμοι, οργανισμοί λειτουργίας σχολών, κανονισμοί οργανώσεως και λειτουργίας, κανονισμοί εκπαιδεύσεως κ.λ.π.
■ Τον προσδιορισμό του συνολικού κόστους ανά σχολή.
■ Τον προσδιορισμό του ακαδημαϊκού έτους ενάρξεως της υλοποιήσεως της αναβαθμίσεως αυτής των ΑΣΣΥ από δύο σε τρία χρόνια. Καταβάλλεται προσπάθεια -ως προανεφερθη- όλη αυτή η διαδικασία να έχει περατωθεί συντόμως και ει δυνατόν να αρχίσει να υλοποιείται από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος.
■ Τον προσδιορισμό των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων που τυχόν θα προκύψουν από τη μελλοντική κατάσταση.
Τρεις Κλάδοι, πέντε σχολές
Σήμερα υπάρχουν συνολικά πέντε παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών και στους τρεις Κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όλες διετούς φοιτήσεως.
Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Στρατού Ξηράς, που εδρεύει στα Τρίκαλα. Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) του Πολεμικού Ναυτικού, που εδρεύει στον Σκαραμαγκά. Η Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύει στην ιστορική Αεροπορική Βάση Δεκελείας, στο Τατόι.
Η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύει στην άλλη ιστορική αεροπορική βάση του Κλάδου, στο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης.
Η Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Τατόι, που όμως λειτουργεί όποτε η Π.Α. έχει επιχειρησιακές ανάγκες για τπ συγκεκριμένη ειδικότητα.
Βλέπουμε ότι, ενώ ο Σ.Ξ. και το Π.Ν. έχουν από μία παραγωγική Σχολή Υπαξιωματικών, η Π.Α. έχει τρεις (για την ακρίβεια... δυόμισι). Ήδη, όμως, και στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως της Π.Α. υπό τις νέες εξελίξεις (Μνημόνιο, περικοπές προϋπολογισμών κ.λ.π.) υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο ενοποιήσεως όλων (και των τριών) των παραγωγικών σχολών του Κλάδου σε μία ενιαία Σχολή Υπαξιωματικών, υπό τη ΣΤΥΑ, με όλες τις ειδικότητες, που θα εδρεύει στο Τατόι.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-29/03/2014)
Μόνο που πρέπει να εξηγήσει κάποιος στο στρατήγο οτι τα ΤΕΙ είναι τέσσερα χρόνια και ανήκουν μαζί με τα Πανεπιστήμια στην ανώτατη εκπαίδευση με συνταγματική κατοχύρωση, άρα η τριετία από μόνη της δεν λέει τίποτα ,η όλη προσπάθεια είναι μια κλασική ελληνική προχειρότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ Σ.Μ.Υ ΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΟΝΟΕΤΟΥΣ Η ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΔΙΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ.ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΕΣ ΚΙ ΑΡΧΙΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ.Η Σ.Μ.Υ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΟΧΙΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΕΤΗ ΣΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΕΠΙΛΟΧΙΑ ΑΡΧΙΛΟΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ .
ΑπάντησηΔιαγραφή