Του ΠΕΤΡΟΥ ΤΡΟΥΠΙΩΤΗ
Το θέμα "παρελάσεις στις εθνικές γιορτές" δεν είναι καινούριο. Απασχολεί την ελληνική επικαιρότητα εδώ και χρόνια, μια και κάθε λίγο και λιγάκι, κάποιοι θέτουν το θέμα των παρελάσεων και κατά πόσον αυτές θα πρέπει να γίνονται ή όχι. Αν είναι κατάλοιπα "στρατοκρατικών εποχών", φορείς "εθνικιστικών αντιλήψεων" και άλλα παρόμοια.
Οι αντιδράσεις αυτές τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια του μνημονίου, μεγάλωσαν, γιγαντώθηκαν. Και όχι ...
μόνον αυτό, αλλά οι παρελάσεις αποτέλεσαν προνομιακό πεδίο για τους κάθε μορφής διαμαρτυρόμενους (υποκινουμένους ή μη) για αντιδράσεις, σε σημείο που, όπως θα θυμάστε, να διακοπεί η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.
μόνον αυτό, αλλά οι παρελάσεις αποτέλεσαν προνομιακό πεδίο για τους κάθε μορφής διαμαρτυρόμενους (υποκινουμένους ή μη) για αντιδράσεις, σε σημείο που, όπως θα θυμάστε, να διακοπεί η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.
Παρεπόμενο αυτής της, από χρόνια, "μάχης" για το αν θα πρέπει να γίνονται ή όχι παρελάσεις είναι και το κόστος τους. Θέμα που ανέκυψε βέβαια τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης. Όσοι, λοιπόν, δεν βλέπουν με καλό μάτι τις παρελάσεις, βρήκαν άλλη μια καλή ευκαιρία για να διαμαρτυρηθούν.
Το κόστος της μετακίνησης τμημάτων και αρμάτων είναι λέει υπέρογκο, οπότε θα πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις στρατευμάτων. Έτσι, δεν έθεταν ευθέως θέμα κατάργησης των παρελάσεων, μια και, όπως έχουν δείξει τα πράγματα, οι πολίτες τις θέλουν, αλλά χτυπούσαν το αδύνατο σημείο. Το κόστος. Το σημείο που λόγω της οικονομικής ανέχειας είχε "πέραση" στους πολίτες. Και δεν θα διαφωνήσω πως ορισμένες φορές στις παρελάσεις γίνονταν υπερβολές από πλευράς κόστους.
Όπως, επίσης, δεν θα διαφωνήσω ότι δεν χρειάζεται σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό να μετακινείται στρατιωτικό τμήμα για να παρελάσει 150 μέτρα μπροστά σε 200 κατοίκους.
Όπως, επίσης, δεν έχει κανένα νόημα η χώρα να έχει δυο μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις, όπως και δυο εθνικές επετείους, εδώ που τα λέμε.
Όμως άλλο αυτό, άλλο ο ανορθολογισμός, ο περιορισμός του κόστους και άλλο η μετατροπή της παρέλασης σε μια "μικρή και φτωχή κίνηση ορισμένων στρατιωτικών τμημάτων που δεν ξεπερνά τα 10-15 λεπτά", όπως έγινε κάποιες φορές.
Και δεν είναι μόνον αυτοί που διαφωνούν που δημιουργούν εσκεμμένα αυτό το κλίμα. Στο ίδιο "λάθος" έχει πέσει και η κυβέρνηση. Γιατί εδώ και τρία χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνον μείωσαν την παρέλαση και την έκαναν "ολίγον από παρέλαση", αλλά νιώθουν και την ανάγκη να απολογηθούν για τα έξοδα που κάνουν.
Έτσι τη μια φορά ανακοινώνουν ότι δεν θα μετάσχουν μηχανοκίνητα και γλιτώνουμε τόσα χρήματα, την άλλη ότι το κόστος από τα καύσιμα το πληρώνουν χορηγοί (στους οποίους μόνο "μπράβο" και "ευχαριστώ" μπορεί να πει κανείς) και τώρα με ανακοινώσεις προσπαθούν να πουν ότι γίνονται οικονομίες, το κόστος είναι το μικρότερο δυνατό κ.λ.π.
Κι εδώ είναι το λάθος. Η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει τον αριθμό των παρελάσεων, να καθιερώσει μία εθνική γιορτή, όπως έχουν όλα τα κράτη (και μάλιστα της εθνικής παλιγγενεσίας την 25η Μαρτίου) και να περιορίσει τις άσκοπες δαπάνες για τέτοιες εκδηλώσεις.
Όμως, δεν μπορεί να κάνει μια μίζερη παρέλαση, επειδή κάποιοι διαμαρτύρονται, κάποιοι έχουν ζήτημα με ό,τι έχει σχέση με το έθνος.
Η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, οφείλει να έχει το θάρρος και να αποφασίσει ότι κάνει μια παρέλαση, αλλά παρέλαση και όχι...ολίγον από παρέλαση. Και να μην έχει ενοχές γι' αυτό και να μην απολογείται, έστω και πλαγίως, για την απόφαση της αυτή.
Αλλιώς, ας καταργήσει τελείως τις παρελάσεις. Θα ήταν πιο λογικό.
(ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-21/03/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.